Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Aan de Reis: Jaar komt langzaam op gang

Deventer

Veel bevrachtingskantoren waren vorige week nog dicht en daarom was het moeizaam om een reis te vinden op de sportmarkt. Begin deze week kwam de markt pas weer goed op gang.

000 Aan de ReisEr is veel werk, maar de snel veranderende waterstanden op de rivieren zorgen voor onzekerheid in de vrachtenmarkt. Vrachtprijzen zijn over de hele linie wel gedaald, normaal voor de tijd van het jaar, maar ook een gevolg van de gestegen waterstanden. 

Peterson
Peterson Amsterdam verwachtte 7 januari de Free State met sunpellets en de Kinatsi met sojaschroot en -pellets. Op 8 januari komt de Annika N met sojaschroot en -pellets. De Vienna Wood N wordt 12 januari verwacht met palmkernexpeller. Op 14 januari wordt de Endless Horizon verwacht met palmkernexpeller en de Falcon Trident met sojaschroot en -pellets. De Santorini komt 15 januari met sunpellets en de Nautical Marie wordt 21 januari verwacht met palmkernexpeller. 

EMO
De EMO verwacht deze week vier schepen met kolen en vier met erts. De Nordic Odyssey en de Pride lagen tot en met 7 januari kolen te lossen. De Jubilant Glory loste van 7 tot en met 9 januari kolen en de SBI Parapara lag van 7 tot en met 9 januari erts te lossen. De Bulk Spain lag 9 en 10 januari erts te lossen en de Anangel Excellence lost van 11 tot en met 13 januari erts. De Golden Amber lost 12 en 13 januari kolen.

Waterstanden
De waterstanden zijn momenteel grillig en redelijk onvoorspelbaar. Na het lage water kwam er een hoogwatergolf, maar daarna zakten de waterstanden toch weer snel weg. De Pegel van Pfelling stijgt van 4,15 meter begin deze week naar 4,75 meter tegen het weekeinde. Maxau gaf begin deze week 4,24 meter aan en Mannheim stond op 2,55 meter. De Pegel van Kaub gaf begin deze week 2,00 meter aan en stijgt naar 2,25 meter tegen het weekeinde. Voor Koblenz wordt tegen het weekeinde een stand van 2,30 meter verwacht en voor Keulen van 3,20 meter. De Pegel van Duisburg-Ruhrort stijgt deze week naar 4,15 meter.  

Tankvaart 
PJK -Rijnvrachttarieven per 7 januari 2019  © PJK International b.v. /
Basis 2000 mton partijen of op waterstand geladen (voor Dortmund: incl. 1000-1200 ton) van Amsterdam/Rotterdam in euro/ton en voor Bazel in Zwfr/ton
 
Euro/pmton   Gasolie    Benzine
Duisburg       12,00      12,55
Dortmund     13,50      14,05
Keulen           14,50      15,05
Frankfurt       28,50      29,30
Karlsruhe      30,00      30,80
Straatsburg   31,00      31,80
Bazel CHF     38,25      39,75
Bazel €           34,05      35,39

De crudeprijzen hebben de afgelopen week wereldwijd een stijgende trend laten zien, nadat de voorgaande drie weken juist een dalende trend te zien was geweest. Opwaartse steun kwam vooral door een herstellende aandelenbeurs en de voorgestelde gesprekken tussen de Verenigde Staten en China over wat er kan gebeuren om de huidige handelssituatie tussen beide landen te verbeteren. Dit zou kunnen leiden tot een positiever beeld van de toekomstige wereldeconomie. Het huidige (negatieve) beeld oefent momenteel enige neerwaartse druk uit op de prijzen. Verdere ondersteuning kwam voort uit de aankomende productiebeperkingen van Opec en een afname van de productie in Saoedi-Arabië. Momenteel staat crude op 57 dollar per vat, ver onder het Opec-doel van 80 dollar per vat.

De vrachttarieven op de Rijn zijn de afgelopen week gedaald. De hogere waterstanden zorgen voor betere aflading, waardoor aan de vraag vanuit het achterland gemakkelijker kan worden voldaan. Maar de meeste binnenvaarttankers hebben al wel een volle planning en er is door het verbod op vervoer van minerale olieën door enkelwandige tankers op de Rijn enige schaarste aan vrije scheepscapaciteit ontstaan. Dit tekort wordt echter opgevuld door tankers die vanuit het ARA-gebied naar de Rijn toe gaan. 
Na een snelle daling van de waterstand op de Boven-Rijn waren enkele schepen begin vorige week te zwaar afgeladen, waardoor deze nu genoodzaakt zijn om te wachten op de volgende golf water die voorbij komt. De eerstvolgende significante voorspelling in een toename van de waterstand wordt echter pas komend weekend verwacht.
 
De vrachttarieven in de ARA staan eveneens onder druk en hebben afgelopen week een scherpe daling laten zien. Een verminderde vraag naar product en transport in het gebied heeft ertoe geleid dat enkele grotere tankers (>4000 ton) stilliggen. Donderdag 10 januari is de eerste expiratie van de ICE-gasoliecontracten van dit jaar. Bij een gunstig volume zou dit ondersteuning aan de markt kunnen bieden.

De vrachten in deze wekelijkse rubriek komen van schippers en bevrachters. Samen vormen zij een panel dat de markt redelijk vertegenwoordigt. Niettemin kan het panel nog groeien. Voelt u zich aangesproken, meldt u zich dan aan bij de redactie op telefoonnummer 0570-504 364 (marjadevet@schuttevaer.nl).
 


Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook