Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

‘Onbemand varen is slechts tussenstap’ (video)

Delft

Onbemande schepen die worden gevaren door een bemanning aan de wal, zijn mogelijk slechts een tussenstap. Rond 2030 komen er zee- en binnenvaartschepen die geheel zonder tussenkomst van mensen hun werk doen. En efficiënter dan ooit. Die voorspelling doet de Technische Universiteit Delft.

1 / 1
'Op afstand bestuurd schip is slechts een tussenstap'

'Op afstand bestuurd schip is slechts een tussenstap'

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (9)
 • j Teunisse

  ports of call staat nog op de plank.Nog ongebruikt zelfs ! Vast oefenen.

 • M. den Hertog

  Ik las eerst “ONDERBEMAND varen is slechts een tussenstap”!!! Zit overigens ook wat in. LOL

 • J. van Wijk

  Ports of Call,,,,,,,,,,, was eigenlijk ons eerste computerspelletje, in half negentiger jaren, naar ik meen.
  Heeft dus eigenlijk best lang geduurd, en moeten wij met z’n allen nog weer flink oefenen.

  Gr Sjaak van Wijk.

 • Duo Welbekend

  En dan gaan die onbemande vaartuigjes allemaal grondstoffen varen voor de energiecentrales,het lijkt ons dat deze op afstand bestuurde objecten toch ergens hun energie vandaan moeten halen.
  Zo is het cirkeltje rond ,en de hoogopgeleiden zijn helemaal in hun nopjes .Want ze hebben hun idee waar kennen maken krijgen daar weer een menselijk voldaan tevreden gevoel van.
  Iedereen gelukkig!

 • H Van Roozendaal

  Het blijft een interessante materie. Ontwikkelingen/innovatie hou je niet tegen. En de grote vraag is natuurlijk niet hoeveel banen het gaat kosten maar, zoals met elke automatisering tot nu toe, hoeveel nieuwe banen gaat dit opleveren? En hoe zien die nieuwe banen eruit? Hoe spelen we nu al hierop in? Hoe ziet het beroep van binnenschipper er over 10 jaar uit. Welke nieuwe beroepen gaan er in de binnenvaart ontstaan de komende jaren? Wij kunnen ons dat nu helemaal niet voorstellen. Kijk en dat zijn nu leuke uitdagingen waar we nu voor staan. Mooie thema’s om samen eens mee aan de gang te gaan.

 • j Teunisse

  Het zijn voorlopig allemaal theorieën. Laat er maar 1 test varen. Wie meert het object aan op laad,losplaats sluis. Een 180 m koppel met 3 bakken.Wie koppels los in 2x 2 wanneer grote kolken eruit liggen op de boven rijn ?
  Ik wil de testvaart binnenkort in Belgiee zien. Onbemand zelfstandig varend door kempische kanaal. Door de dokken van Antwerpen naar de Schelde. Dat gaat plezant worden. Zeker in theorie en als in 2020 G5 data net werk in werking gaat( snelheid G4 x 1000) zou het kunnen. Maar als ik zie wat voor een puin zooi het Netwerk G4 langs de Rijn,Main,Neckar is haal ik mijn schouder op. Dan zal zelfs 2050 – 2100 eerder in beeld . Echte de juridische weg zal lang worden. Als er een aanvaring komt tussen een autonoom varen 600 teu verband en een cruiseschip met 210 PAX( mensen) .
  (gelijk vol in het orgel) en er zijn veel doden.
  De schuldvraag gaat dan spannend worden. Geen gezagvoerder, stuurgast die ter verantwoording komt.
  Wie dan wel. De centrale PC aan boord, De fabrikant van het moederbord, de Intel of AMD processor. ?De fabrikant van een sensor? De Netwerkprovider wegens netwerkfaal ? of zoals gezegt bij een hacker /Ddos aanval en de stuur server gaat plat. kortom het staat voor de deur en het zal een enerme impact hebben in de gehele maatschappij. Bussen,vrachtwagens, treinen , taxi rijden onbemenst .
  Sociale premie’s en IB hoeft niet meer betaald worden, want geen personeel. consequenties die gaan. Een grote kans dat wegens geen inkomsten , dus mensen een tegen revolutie gaan organiseren tegen de verdere automatisering in de samenleving stijgt. Komen dan robot / cyborg oproer politie de opstand neerslaan( letterlijk) Dan zijn wij beland in de films als Mad Max , Blade Runner , en vele andere films die ons een toekomst voorspeelden die we eigenlijk niet willen.
  ps.: ik ben geen tegenstander van nieuwe technieken. Ik volg veel en stel mij dan vragen.
  Want dat wat de TU Delft jongen zegt is slechts 1deel. Het robotiseren gaat tenslotte de hele sameleving dan aan. En daar zijn inmiddels ook vragen gesteld . Maar antwoorden zijn er nog niet.

 • M Smitsman

  Dat wordt leuk als het spulletje gehackt wordt en het schip voert 2 blauwe lampjes… En dat in Dordrecht voor de stad ofzo… Maar laat ze eerst de bemanningsregels versoepelen voordat ze het überhaupt in de praktijk gaan testen…

 • Wacht te Kooi

  grote kul, 1 bug en de handel is van slag. Nu moeten we nog met een uitkijk `s nachts stommetje spelen.IMO wil het liefst een tweede stuurman erbij , en dan ineens niemand en iets aan de wal, want dat kan ook een computer worden, keep dreaming!

 • Wacht te Kooi

  Ja absoluut!! Bekijk die video van Rolls Royce eens en het wordt onmiddellijk duidelijk: dat onbemande varen, gestuurd vanaf de wal, dat wordt vele malen goedkoper dan bemande schepen. Daar kan geen onderbetaalde Flip tegenop. Nu alleen nog spraakherkenning voor klassiek geschoolde Russen, die Engels (proberen te) spreken. Wat een fantasie. En wat een verbijsterende ontkenning van ‘real life at sea’.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook