Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Als het werkt: Britse NAP beweegt

Rond de tijd dat in Nederland een nulpunt voor de waterhoogtes werd bepaald (het NAP) gebeurde dit ook in Groot-BrittaniĆ«. In Cornwall werd aan de kust een verbinding aangebracht tussen de zee en een verticale schacht op het vaste land. Dit gebeurde in het stadje Newlyn en deze voorziening is het Newlyn Tidal Observatory genoemd. Het NAP wordt het ‘UK Fundamental Benchmark’ genoemd.

1 / 1
Een doorsnede van het getijden-observatorium van Newlyn. Van dergelijke observatoria zijn er langs de Britse kust meerdere gebouwd, maar dat van Newlyn is de Britse standaard geweest.

Een doorsnede van het getijden-observatorium van Newlyn. Van dergelijke observatoria zijn er langs de Britse kust meerdere gebouwd, maar dat van Newlyn is de Britse standaard geweest.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook