Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Gate terminal laadt twee kleinere LNG-tankers tegelijk

ROTTERDAM

Gate terminal, de overslagterminal voor vloeibaar aardgas (LNG) van Gasunie en Vopak op de Maasvlakte in Rotterdam, heeft voor het eerst twee kleinere LNG-tankers gelijktijdig geladen met LNG. Al eerder werden er enkele tankers geladen.

1 / 1
Gate terminal laadt twee kleinere LNG-tankers tegelijk

Gate terminal laadt twee kleinere LNG-tankers tegelijk

Op 4 september werden zowel de Wilgas als de Coral Methane geladen aan de aanlegsteigers van Gate terminal. Het gelijktijdig laden van LNG is mogelijk doordat Gate terminal in 2013 geschikt is gemaakt voor het ontvangen en laden van kleine en middelgrote LNG-tankers, vooruitlopend op de bouw van nieuwe breakbulk overslaginstallaties. De investeringsbeslissing voor de bouw van de nieuwe overslaginstallatie voor de distributie van LNG via kleine tankers en bunkerschepen is 1 juli dit jaar genomen. De installatie wordt najaar 2016 in gebruik genomen.

Gate terminal, een joint venture van Gasunie en Vopak op de Maasvlakte in Rotterdam, ging van start in september 2011. Gate terminal is de toegangspoort voor LNG uit de hele wereld en draagt daarmee bij aan de diversificatie van de Europese gasvoorziening. Gate terminal ontvangt het LNG, slaat het op, maakt het weer gasvormig en distribueert het via het Noordwest- Europese gastransportnetwerk.

In januari 2014 startte Gate met succes een laadstation voor tankwagens en containers met een totale capaciteit van 5.000 tankwagens per jaar. In het afgelopen jaar heeft Gate zich ontwikkeld tot een knooppunt (‘hub’) van waaruit export van LNG kan plaatsvinden naar andere delen van Europa en de rest van de wereld. (DvdM)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook