Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Zwaarste storm sinds 1990 (5 foto’s, 4 video’s)

VLIELAND [update]

De zuidwesterstorm, die 28 oktober over de Noordzee en het westen van Nederland kwam, is de zwaarste storm sinds 1990. De scheepvaart was ertegen opgewassen. De Kustwacht en KNRM meldden geen ernstige incidenten.

1 / 5
Zwaarste storm sinds 1990

Zwaarste storm sinds 1990

Boven Vlieland groeide de zuidwester even na de middag tot een orkaan uit. Het stormde er 20 minuten met windkracht 12 en er werd een windstoot gemeten van 151 km/u. Bij IJmuiden was het windkracht 11 en werden windstoten van 135 km/u gemeten. Ook op de ruime binnenwateren werd gewaarschuwd voor windkracht 11.

Ferry terug naar zee

De kapitein van de ferry King Seaways van DFDS Seaways vond het maandagochtend niet verantwoord de haven van IJmuiden in te varen, ondanks begeleiding van drie sleepboten. Het schip keerde met 1080 passagiers terug naar zee en bleef daar totdat de storm voorbij was.

De overige scheepvaart wachtte trouwens eveneens met het binnenlopen van havens. Ook al omdat de beloodsing enige tijd moest worden gestaakt. Voor de loodsboten en zelfs voor de helikopters was het geen doen meer.

De storm haalde wel flink de vaart eruit. Zo bokste de kleine Samira (1700 dwt) van Toucan Maritime uit Heerhugowaard, normaal wel goed voor 8 tot 10 knopen, voor de Noord-Hollandse kust op tegen huizenhoge golven en ruim 50 knopen wind met een vaartje van amper 1 knoop. Ze werd gefotografeerd door Herman IJsseling van Flying Focus, die bij dit soort zeldzame gelegenheden geheid de lucht in gaat.

Heftig

Landinwaarts was het ook enige tijd heftig. Met ernstige gevolgen. Aan de wal kwamen twee mensen om het leven als gevolg van omvallende bomen. Her en der vlogen losgerukte daken en andere objecten door de lucht en het treinverkeer was danig ontregeld. Op de rivier moesten twee Veerhavenduwboten met elk zes lege bakken voor anker gaan.

Op het Ketelmeer had schipper Dirk Steenstra van het beunschip Societas zijn handen vol om de boel heel te houden. Hij lag pal aan lager wal langszij de zandzuiger en moest alle motorvermogen inzetten om knap langszij te blijven liggen. ‘Nu weet ik weer wat windkracht 10 was. Heftig hoor, wat een lawaai en geweld.’ (MdV/PN)

Eigen stormervaringen en foto’s? Reageer hieronder of per mail: redactie@schuttevaer.nl

Samira in de najaarsstorm van 28 oktober 2013 op de Noordzee ter hoogte van Alkmaar. YouTube-video Wander Naaraat.

<iframe width="590" height="332" src="http://nos.nl/embed/?id=e:568133&autoplay=0" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="" id="player-568133"></iframe>

NOS Journaal, ‘Ferry met 6 uur vertraging in IJmuiden’, maandag 28 oktober 2013, 17:54

<iframe width="590" height="332" src="http://nos.nl/embed/?id=e:567833&autoplay=0" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="" id="player-567833"></iframe>

NOS Journaal, ‘Marco Verhoef: storm is over hoogtepunt heen’, maandag 28 oktober 2013, 14:33

<iframe width="590" height="332" src="http://nos.nl/embed/?id=e:568150&autoplay=0" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="" id="player-568150"></iframe>

NOS Journaal, maandag 28 oktober 2013, 18:31

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook