Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

EU halveert vaarwegbegroting

BRUSSEL

Het Europees transport levert zwaar in op de EU-begroting voor de komende zeven jaar. Het oorspronkelijk geraamde budget van 32 miljard euro voor infrastructuurprojecten wordt met een derde gekort tot 23 miljard euro. Voor de vaarwegen blijft 2,6 miljard over, nog niet de helft van de 5,4 miljard euro die tot en met 2020 nodig is.

De Europese regeringsleiders werden het 8 februari eens over het nieuwe budget. Elf Europese organisaties voor het vervoer over de weg, rail en water, waaronder Inland Navigation Europe (INE), de Europese lobbyorganisatie voor de binnenvaart, reageren in eerste instantie positief op uitbreiding van het lopende budget. Maar ze noemen het ‘een gemiste kans’ dat Europa nu snijdt in een sector die de economische groei stimuleert. ‘Transport heeft in het nieuwe budget geen prioriteit’, stellen ze vast. De organisaties doen een dringend beroep op de EU-lidstaten om samen met het Europees parlement de EU-begroting meer groeigericht te maken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(DvdM)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook