Marineschip

Ook Zr.Ms. Karel Doorman definitief op missie in de Rode Zee

Het marineschip Zr.Ms. Karel Doorman gaat deze zomer in de Rode Zee deelnemen aan de EU-missie Aspides om daar de vrije doorvaart van de internationale scheepvaart te bevorderen. Op dit moment levert Zr.Ms. Tromp in het gebied een bijdrage aan internationale operatie Prosperity Guardian.

De recente activiteit van Zr. Ms. Karel Doorman is de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. Foto ANP

De Doorman zal naar verwachting van begin mei tot half augustus deelnemen aan de missie. Het logistieke ondersteuningsschip wordt ingezet voor bevoorrading, tankcapaciteit en medische zorg. Ook schepen die deelnemen aan de missie Prosperity Guardian kunnen de Doorman vragen om hulp. De inzet van de Tromp in de Rode Zee duurt nog tot eind april.

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de inzet van de Doorman, liet demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) na afloop weten. De scheepvaart in de Rode Zee wordt bedreigd door Houthi’s uit Jemen. Die nemen schepen van landen die Israël steunen onder vuur. De Houthi’s zeggen dit te doen uit vergelding voor de oorlog in Gaza.

Lees hier meer over de situatie op de Rode Zee.