Museum

Bijzonder transport: onderzeeboot op ponton over Duitse rivieren

De oude Duitse onderzeeboot U-17 wordt deze week op een ponton vervoerd van Museum Speyer via de Rijn en de Neckar tot voorbij Heidelberg. Daar gaat het transport verder over de weg naar het Technik Museum in Sinsheim vervoerd. Het transport is te volgen via een livestream.

De U-17 wordt per ponton vervoerd van museum Speyer naar museum Spinsheim. Foto Technik Museen

Deze U-17 werd in 1972 te water gelaten en in 1973 in dienst gesteld. Ze voer tot 2010 en legde in haar diensttijd 201.152 zeemijl af. Het was de eerste Duitse onderzeeboot na de Tweede Wereldoorlog die in Amerikaanse wateren mocht varen. De oude dame werd vorig jaar naar het techniekmuseum in Speyer gebracht voor een tentoonstelling die een jaar duurde en nu gaat ze naar het techniekmuseum in Sinsheim. Het is niet bekend hoe lang de onderzeeboot daar blijft.

Voortgangster

Duitsland kende al eens een U-17. Die werd in 1935 voor Nazi-Duitsland gebouwd, kort voor de Tweede Wereldoorlog. Deze U-boot ging vier keer op missie en bracht de Nederlandse schepen Rijnhaven en Grutto in 1940 tot zinken. De onderzeeboot kwam zelf ongeschonden uit de oorlog, maar zonk toch. Op 5 mei 1945 werd ze bij Wilhelmshaven, bij de westelijke ingang van de Raedersluis, tot zinken gebracht door de nazi’s zelf.

Tekst gaat verder onder tweet

De reis van de onderzeeboot gaat in etappes, ook over de weg, en duurt tot en met zondag 28 juli.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De route van het vervoer van de onderzeeboot. Foto Technik Museum