Lek Balticconnector-leiding

Finse politie: anker bij kapotte pijpleiding is van Chinees schip

De Finse politie heeft aanwijzingen dat een anker dat dicht bij een beschadigde gaspijpleiding in de Oostzee werd gevonden, waarschijnlijk van een Chinees containerschip was. Dat schip met de naam NewNew Polar Bear wordt al langer in verband gebracht met het lek dat vorige maand ontstond aan de Balticconnector-leiding.

NewNew Polar Bear
De NewNew Polar Bear. Foto Vesselfinder

Het schip dat onder Hongkongse vlag vaart, was in de buurt van de gaspijpleiding tussen Finland en Estland op het moment dat het lek ontstond. China riep vorige maand op tot een ‘objectief, eerlijk en professioneel’ onderzoek naar de toedracht van de beschadigingen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei toen ook informatie uit te wisselen met de Finse autoriteiten.

Het lek deed denken aan de nog altijd onopgehelderde explosies die vorig jaar de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland onbruikbaar maakten.

Finse politie: anker bij kapotte pijpleiding is van Chinees schip | Schuttevaer.nl
Lek Balticconnector-leiding

Finse politie: anker bij kapotte pijpleiding is van Chinees schip

De Finse politie heeft aanwijzingen dat een anker dat dicht bij een beschadigde gaspijpleiding in de Oostzee werd gevonden, waarschijnlijk van een Chinees containerschip was. Dat schip met de naam NewNew Polar Bear wordt al langer in verband gebracht met het lek dat vorige maand ontstond aan de Balticconnector-leiding.

NewNew Polar Bear
De NewNew Polar Bear. Foto Vesselfinder

Het schip dat onder Hongkongse vlag vaart, was in de buurt van de gaspijpleiding tussen Finland en Estland op het moment dat het lek ontstond. China riep vorige maand op tot een ‘objectief, eerlijk en professioneel’ onderzoek naar de toedracht van de beschadigingen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei toen ook informatie uit te wisselen met de Finse autoriteiten.

Het lek deed denken aan de nog altijd onopgehelderde explosies die vorig jaar de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland onbruikbaar maakten.