Gasmaskers

ILT waarschuwt scheepvaart voor asbesthoudende filterbussen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwt de internationale scheepvaart voor het gebruik van gasmaskers met asbesthoudende filters. Onlangs stuitte de ILT tijdens een reguliere controle aan boord van een bulkcarrier op dergelijke maskers met asbesthoudende Sovjet-filterbussen.

De gasmasters die bij de inspectie werden aangetroffen.
De gasmasters en filters die bij de inspectie werden aangetroffen. Foto ILT

De bemanning gebruikte de maskers als bescherming tijdens het controleren van het fosfinegehalte in het ruim. Maar inademing van asbestvezels kan longkanker, longvlies- en buikvlieskanker en stoflongen veroorzaken, waarschuwt de inspectie.

In 2021 waarschuwde de inspectie consumenten al voor internetadvertenties waarin kisten met deze gasmaskers en filterbussen te koop werden aangeboden. Volgens de ILT blijven deze producten op internetplatformen als Marktplaats en op vintage-markten een populair product bij consumenten en nu ziet de ILT dat ze ook worden gebruikt in de zeevaart. De afgelopen anderhalf jaar stuitten scheepvaartinspecteurs aan boord van internationale schepen al drie keer op asbesthoudende filterbussen.

Asbest verbod

Sinds juli 1993 geldt een asbestverbod en mogen bedrijven geen asbest meer gebruiken, vanwege de gezondheidsrisico’s. Zij mogen ook geen asbest of asbesthoudende producten meer verkopen, importeren, weggeven, opnieuw toepassen of bewerken. In de Europese Unie geldt een asbestverbod sinds 2005. In de internationale zeevaart zijn dit soort asbesthoudende materialen al sinds 2002 verboden, aldus het ILT.

ILT wijst ook de brancheverenigingen, European Maritime Safety Agency (EMSA) en de International Maritime Organization (IMO) op de gevaren. De ILT adviseert de maskers met filterbussen direct luchtdicht verpakt in een dubbele laag plastic af te voeren als asbesthoudend materiaal.