Ankerstart

Eensgezindheid wint onstuimige Klipperrace

Er verschenen zaterdag 14 oktober 34 klippers aan de start voor de 48e Enkhuizer Klipperrace. Iets meer dan vorig jaar, maar de Commissie wil binnenkort bij de 50e editie ook weer 50 schepen verwelkomen. De start verliep nog kalm, maar eenmaal buiten begon een groot gevecht met de wind.

Ankerstart Krabbersgat, de laatste grote klippers glijden het Krabbersgat uit. Het anker is nog niet opgedraaid of de zeilen vliegen al omhoog. Ook de grote halfwinder en gennakers. Van links naar rechts: winnaar vorig jaar de Welvaart, de Bontekoe, er tussen de Deinemeid en voorop de Dageraad
De start op zaterdag verloopt kalm. V.l.n.r. De Welvaart, Bontekoe, Deinemeid en de Dageraad in koppositie. Foto's Hajo Olij

De zon breekt zaterdagochtend door bij de ankerstart van de 48e Klipperrace Er staat een beetje wind en rustig glijden de klippers het Krabbersgat uit. Maar buiten uit de luwte van Enkhuizen lopen bij noordwesten wind altijd pittige golven en de wind zou verder aantrekken tot west 6 Beaufort.

Ongeveer de helft van het wedstrijdveld kiest in het parcours eerst voor Stavoren, de andere helft kruist naar de boei bij Medemblik. Ondertussen wordt het snel ruiger op het water. Bij de grote eenmastklipper Eendracht, vorig jaar nog winnaar in de B-klasse, gaat bij Stavoren de mast overboord. Niemand raakt gewond. Al snel geven drie klippers in de A-klasse en vier in de B de strijd op met gebroken zwaarden en gescheurde zeilen.

Eerherstel

De Eensgezindheid dendert als eerst het Krabbersgat weer in. Vorig jaar won de Welvaart, maar dat blijkt nu een uitzondering te zijn geweest. Schipper Peter van Weelderen van de Eensgezindheid stelde orde op zaken. Sinds 2011 won hij acht keer. De stevenaak La Bohème volgt als tweede en daarna komt ook de Welvaart binnen. De Willem Jacob kruipt elk jaar een plaatsje vooruit en wordt dit jaar vierde, knap tussen alle grote tweemasters.
In de B-klasse wint Hans Luining van de Korevaer, een zware, hoge klipper, wel prettig bij dit zware weer.

Tekst gaat verder onder de foto

Hendrika, particuliere klipper met wishbone tuig, dikke lieren op het luikhoofd, doet al vele jaren mee. Sterk oploevend om de finish boei nog te halen.
Eenmaal op open water gaat het flink tekeer. Op de foto de Hendrika met gereefd grootzeil scherp aan de wind, met het gangboord in het water.

Zondag vaart de startkotter nog wel uit, maar ligt vervolgens zwaar te rollen in de golven bij de toekomstige startplaats. Het waait 15 knopen en wedstrijdleider Peter Mazereeuw moest besluiten de wedstrijd af te gelasten.

Eensgezindheid wint onstuimige Klipperrace | Schuttevaer.nl
Ankerstart

Eensgezindheid wint onstuimige Klipperrace

Er verschenen zaterdag 14 oktober 34 klippers aan de start voor de 48e Enkhuizer Klipperrace. Iets meer dan vorig jaar, maar de Commissie wil binnenkort bij de 50e editie ook weer 50 schepen verwelkomen. De start verliep nog kalm, maar eenmaal buiten begon een groot gevecht met de wind.

Ankerstart Krabbersgat, de laatste grote klippers glijden het Krabbersgat uit. Het anker is nog niet opgedraaid of de zeilen vliegen al omhoog. Ook de grote halfwinder en gennakers. Van links naar rechts: winnaar vorig jaar de Welvaart, de Bontekoe, er tussen de Deinemeid en voorop de Dageraad
De start op zaterdag verloopt kalm. V.l.n.r. De Welvaart, Bontekoe, Deinemeid en de Dageraad in koppositie. Foto's Hajo Olij

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer