Fossiele subsidies

Afbouw accijnsvrijstelling kost binnenvaart honderden miljoenen

Een eventuele afbouw van de accijnsvrijstelling op gasolie gaat de binnenvaart jaarlijks honderden miljoenen kosten. Afhankelijk of de afbouw alleen in Nederland, of in heel Europa wordt ingevoerd, zou het de Nederlandse schatkist tussen de 186 en 669 miljoen euro accijns opleveren.

afbouw accijns binnenvaart
Als Nederland in haar eentje de accijnsvrijstelling afbouwt gaan veel binnenvaartondernemers bunkeren in het buitenland. Het bunkeren van brandstof in Nederland neemt dan met zo’n 85 procent af. Foto Erik van Huizen

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Profiteer nu van de Black Friday aanbieding: Schuttevaer Online abonnement voor € 50,-

Abonneer