Windpark

Kabinet wil grootschalige waterstofproductie op zee boven Groningen

Het kabinet heeft het windenergiegebied ‘Ten noorden van de Waddeneilanden’ aangewezen als plek voor de grootschalige productie van waterstof vanaf 2031. Daar staat al een windpark gepland, waarmee circa 75.000 ton waterstof per jaar kan worden geproduceerd.

Ter illustratie: Windpark. Foto ANP

‘Met dit plan lopen we wereldwijd voorop’, stelt Klimaatminister Rob Jetten. ‘Het is bovendien een flinke stap bovenop de doelstelling uit het Klimaatakkoord van vier gigawatt elektrolyse in 2030. Het gebied hebben we nu al als voorkeurslocatie aangewezen, zodat de voorbereidingen snel kunnen beginnen en we de sector duidelijkheid geven zodat zij hun investeringsplannen kunnen gaan maken.’

De locatie ten noorden van Groningen heeft meerdere voordelen. Behalve het al geplande windpark dat voor de benodigde elektriciteit kan zorgen, is het mogelijk een bestaande aardgasleiding te gebruiken om de waterstof af te voeren naar de wal.

Met 75.000 ton waterstof zouden 600.000 waterstofauto’s een heel jaar kunnen rijden.

Bestaande gasinfrastructuur

Het wordt het eerste project dat aansluit op het waterstoftransportnetwerk op zee van Gasunie. Dit netwerk gaat grote hoeveelheden waterstof aan land brengen en wordt aangesloten op het waterstofnetwerk op land. Dit jaar wordt nader uitgewerkt hoe het waterstofnetwerk op zee eruit moet komen te zien. Belangrijk onderdeel daarvan is te kijken naar de bestaande gasinfrastructuur en in hoeverre dit hergebruikt kan worden.

Tekst gaat verder onder de foto.

De geplande windparken in Nederland. Boven Groningen de beoogde locatie voor waterstofproductie. (Beeld Rijksoverheid)

‘Ik ben ook erg blij met de steun die we van de lokale overheden krijgen. De provincie en de gemeentes zetten vol in op een groene economie waarbij de productie van duurzame energie centraal staat’, stelt Jetten.

Het wordt steeds drukker en voller op de Noordzee. Hoe houden we dit gebied veilig en bevaarbaar? Dat is één van de centrale vragen waarop het Maritime Innovation Platform op 28 maart een antwoord wil geven. Aanmelden kan hier.

Lees ook:

Bouwers eerste watertaxi op waterstof wachten op waterstof

Tweede Kamer wil versnelling van gebruik waterstof en methanol in de binnenvaart

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Kabinet wil grootschalige waterstofproductie op zee boven Groningen | Schuttevaer.nl
Windpark

Kabinet wil grootschalige waterstofproductie op zee boven Groningen

Het kabinet heeft het windenergiegebied ‘Ten noorden van de Waddeneilanden’ aangewezen als plek voor de grootschalige productie van waterstof vanaf 2031. Daar staat al een windpark gepland, waarmee circa 75.000 ton waterstof per jaar kan worden geproduceerd.

Ter illustratie: Windpark. Foto ANP

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer