Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Dood duiker stuw bij Driel door nalatigheid duikbedrijf

Zwolle

Door nalatigheid en onvoldoende oog voor de veiligheidsvoorschriften is bij renovatiewerk aan de stuw bij Driel in 2017 een duiker omgekomen. Volgens de rechtbank in Zwolle had het duikbedrijf Hercules een ‘schijnveiligheid’ gecreëerd.

1 / 1
De kenmerkende bogen van de stuw bij Driel. (Foto Rijkswaterstaat)

De kenmerkende bogen van de stuw bij Driel. (Foto Rijkswaterstaat)

De stuw bij Driel, onderdeel van drie waterwerken, zorgt voor een goede bevaarbaarheid van de Nederrijn, Lek en IJssel. Om die functie te behouden werd in 2015 met een grootschalige renovatie van deze stuw en die bij Hagestein en Amerongen gestart. Op 8 september 2017 kwam het project plots stil te liggen na een noodlottig ongeval. Duiker Bart Huijbers daalde die dag af naar de bodem van de zuidboog van de stuw bij Driel. Ondanks vermoedens van een lek in de schuif van de stuw werd de duiker naar beneden gestuurd. Hercules wist dat er een mogelijk lek zat in de schuif van de stuw. Experts zeggen dat in zo’n geval eerst de stuw geïnspecteerd moet worden voordat er gedoken wordt. Bij zo’n lek is er het gevaar dat een duiker tegen de stuwwand wordt aangezogen. En precies dat gebeurde. De man was niet meer te redden en overleed ter plaatse.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Michiel Satink)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook