Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

KiM: ‘Brexit kan mogelijk negatief effect hebben op Nederlandse zeevaart en zeehavens’

DEN HAAG

Nederland moet er rekening mee houden dat het Verenigd Koninkrijk ons land maritiem sterker kan beconcurreren, nu het de Europese Unie heeft verlaten. Onder meer als vlaggenstaat voor de koopvaardij. Ook bepaalde ladingstromen zouden kunnen verplaatsen naar Britse zeehavens. Dat stelt het Kennisinstituut van Mobiliteitsbeleid (KiM) na een verkenning op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

1 / 1
De haven van Rotterdam was 'ready for Brexit', maar is het ook voorbereid op de gevolgen? (Foto Port of Rotterdam)

De haven van Rotterdam was 'ready for Brexit', maar is het ook voorbereid op de gevolgen? (Foto Port of Rotterdam)

Het KiM keek naar zeven onderwerpen die potentieel negatieve effecten kunnen hebben op de toekomst van de Nederlandse zeevaart en zeehavens, te weten: freeports, tonnageregeling en het Nederlandse vlaggenregister, het ETS-systeem, ferryroutes, de havenstaatcontrole, cabotage en meldingsverplichtingen bij havenaanlopen. Alleen de eerste drie onderwerpen blijken nadelig te kunnen uitpakken voor Nederland.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Robin van den Bovenkamp)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook