Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Minister Van Nieuwenhuizen wil ‘substantiële Nederlandse vloot’ behouden

DEN HAAG

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft ‘zeker de ambitie om te blijven werken aan een substantiële Nederlandse vloot’. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen van Remco Dijkstra (VVD), die had gevraagd waarom Nederland als maritieme vlaggenstaat tegenwoordig nog maar het 22e land ter wereld is. Het Kamerlid had daarbij geopperd of het niet mogelijk zou zijn om een top-10 positie te veroveren.

1 / 1
Nederland moet 'substantieel deel' van zijn vloot behouden. (Foto Maritiem Nederland)

Nederland moet 'substantieel deel' van zijn vloot behouden. (Foto Maritiem Nederland)

De precieze positie van Nederland op de wereldranglijst is ‘minder relevant’, antwoordt de minister, maar een vloot van wezenlijke omvang is volgens haar beslist van belang met het oog op ‘onze belangen als kust- en havenstaat, de bijdrage aan het maritieme cluster en de Nederlandse economie’. Door een flinke eigen vloot te behouden, verzekert Nederland zich volgens Van Nieuwenhuizen niet alleen van werkgelegenheid, maar houdt de overheid internationaal ook ‘invloed op thema’s als veiligheid en verduurzaming van de zeevaart’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Paul Jumelet/NT)

Reacties (1)
  • elzinga

    meer Nederlandse schepen, goed voor de Russische economie, immers vrijwel geen enkel Nederlandse schip vaart met Nederlanders, maar das een kleinigheidje.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook