Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Duitsland wil toeslag Moezel afschaffen

BERLIJN

De Duitse minister van verkeer Andreas Scheuer heeft zijn collega’s in Luxemburg en Frankrijk voorgesteld om de toeslag op de Moezel, het zogenaamde kanaalgeld, op korte termijn af te schaffen.

1 / 1
De toeslag op de Moezel geldt sinds 1968 toen Duitsland, Luxemburg en Frankrijk er een verdrag over afsloten. (Archieffoto Schuttevaer)

De toeslag op de Moezel geldt sinds 1968 toen Duitsland, Luxemburg en Frankrijk er een verdrag over afsloten. (Archieffoto Schuttevaer)

Per 1 januari 2019 werd voor bijna alle Duitse waterwegen het kanaalgeld afgeschaft. Alleen voor de passage van het Noord-Oostzeekanaal (NOK) en de Moezel moet nog worden betaald. De Nautische Vereine Kiel en Brunsbüttel hebben begin november staatssecretaris Enak Ferlemann gevraagd om het kanaalgeld voor het NOK permanent af te schaffen. Het werd dit jaar tijdelijk afgeschaft om tijdens de Coronacrisis de vaart op het kanaal te stimuleren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Willem de Niet)

Reacties (1)
  • auroraspits

    Het Bundesverband der Deutschen Binnenschifffahrt en het Bundesverband der Öffentlichen Binnenhäfen zijn fervent voorstander van de afschaffing omdat de attractiviteit van de Moezel voor de beroepsvaart daardoor stijgt.

    Jaja de vracht kan nog wel iets naar beneden worden bijgesteld . Dat gaat de praktijk natuurlijk worden .
    Van het voorjaar werden er ook geen vaartkosten in Frankrijk betaald, de bevrachters sprongen daar gelijk op in .

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook