Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Brug in Gent knalt op Nederlandse tanker

Gent

Een Nederlandse tanker heeft zaterdagochtend een aanvaring gehad met de Meulestedebrug over het kanaal Gent-Terneuzen in Gent. Een van de twee brugdelen kwam tijdens de doorvaart neer op het voordek van het schip. Het andere brugdeel was op dat moment nog geopend.

1 / 1
De tanker zat na de aanvaring vast onder de brug (Foto Twitter)

De tanker zat na de aanvaring vast onder de brug (Foto Twitter)

De ongeladen tanker die vanuit Gent op weg was richting Terneuzen zat na de aanvaring klem onder de brug. Door middel van ballast zetten is het schip vrijgemaakt en achteruitgevaren. Dat lukte rond half een. Het schip lig nu een paar honderd meter verderop aan de kade voor onderzoek. Woordvoerder Karin Buyse van de Vlaamse Waterweg zegt dat nog onbekend is hoe de aanvaring is gebeurd. De schipper wil geen commentaar geven op de kwestie. Op foto’s is te zien dat de aanvaring met een behoorlijke klap gepaard is gegaan: de boeiing van de tanker is ver ingedrukt.

De Meulestedebrug is een op afstand bedienbare brug. Momenteel wordt onderzocht wat de schade is. Volgens woordvoerder Karin Buyse gaat het onderzoek het hele weekend duren. Experts gaan alles bekijken, zoals de stabiliteit en de elektromechanica waarmee de brug bediend wordt. Maandag wordt dan bekeken wat voor maatregelen genomen moeten worden om de brug weer in bedrijf te nemen.

Ondertussen kan de scheepvaart wel doorgang vinden: de klep van de brug die openstond blijft openstaan. Voorzichtigheid is wel geboden want de andere klep blijft vanwege het onderzoek naar beneden zodat de doorvaart de helft smaller is dan normaal. Hoe lang de reparatie gaat duren is niet bekend. Ook een raming van de schade is nog niet te geven, zegt Karin Buyse. De Meulestedebrug staat al een paar jaar op de nominatie om vervangen te worden door een nieuwe brug. (Bart Oosterveld)

Meer foto’s via de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Twee keer per week verzendt onze redactie een gratis nieuwsbrief. Wilt u op de hoogte worden gehouden van alle actualiteiten uit de maritieme sector? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

(Bart Oosterveld)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook