Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Dirk van der Meulen wint Telematica Award

Nijmegen [update]

Schuttevaer-hoofdredacteur Dirk van der Meulen kreeg 30 december de Telematica Award 2013 toegekend uit handen van voorzitter Sijko Veninga van Bureau Telematica Binnenvaart. ‘Zijn grote verdienste is dat hij voor schippers een digitale wereld ontsluit en concreet maakt. Vooral door te laten zien dat het werkt, sociaal, zakelijk, politiek en maatschappelijk’, blijkt uit het juryrapport.

1 / 1
Dirk van der Meulen wint Telematica Award 2013

Dirk van der Meulen wint Telematica Award 2013

‘De Binnenvaart Telematica Award onderstreept een meer dan bijzondere bijdrage die door een persoon of bedrijf is geleverd aan de ontwikkeling, het gebruik en de acceptatie van telematica in de binnenvaart’, aldus de jury. ‘De ontvanger kan worden getypeerd als visionair, richtinggevend en innovatief.’

Verbaasd

‘Nou ja!’, reageerde Van der Meulen verbaasd toen uit Veninga’s woorden bleek dat de award niet naar vier met telematica pionierende binnenvaartschippers zou gaan. De initiatiefnemer van het VAART!Forum (1996), de website Vaart.nl (1998) en VAART!Vrachtindicator (2002) maakt zelf deel uit van de voorbereidingscommissie voor de Telematicadag en kwam er door oogcontact met de andere commissieleden al gauw achter dat hij om de tuin was geleid. ‘Heel eervol om zelf de prijs te krijgen waarvoor je vier keer eerder de meest verdienstelijke kandidaat mede voor hebt bepaald.’

De Award werd in 2009 voor het eerst uitgereikt aan Piet Nefkens (posthuum). In 2010 was Henk Dekker (Dekatel) de winnaar, in 2011 Ed Hartmann (Logos) en in 2012 Jos van Splunder (Rijkswaterstaat). (MdV)

  Hieronder het juryrapport waaruit BTB-voorzitter Sijko Veninga citeerde tijdens de Telematicadag in Nijmegen:

  Dirk van der Meulen, pionier in het verbinden van mensen met digitale communicatie

  Toen eind jaren negentig de eerste schepen via gebrekkig mobiele verbindingen email gingen gebruiken, startte Dirk de eerste e-mail discussielijst in de binnenvaart, het latere VAART!Forum. Het was een gouden greep. Het begin van een ‘digitale’revolutie, moet je achteraf concluderen. Email bleek een ‘killer app’ te zijn in de binnenvaart: de gedroomde toepassing. Een toepassing die ongekend succesvol is, die iedereen wil hebben!

  Dankzij Dirk ontdekken varenden plotseling dat je tijdens de vaart direct met meerdere mensen tegelijk kunt communiceren. Je reageert op elkaars bericht als het je uitkomt en je hoeft geen ingewikkelde adressen of nummers te onthouden. Een berichtje aan VAART!Forum wordt door alle deelnemers ontvangen. Het bereikt niet alleen varende vakgenoten, maar ook belangenbehartigers, ambtenaren, beleidmakers, beslissers, politici en handhavers. Kortom, iedereen met interesse of belangen in de binnenvaart die zich bij het forum heeft aangesloten. Met de digitale connectie is het ‘varende eiland’ voorgoed verleden tijd. Het is ongekend, dat je soms rechtstreeks een Rijnvaart-commissaris op het forum kunt aanspreken en dat je prompt antwoord krijgt op dwingende kwesties.

  Alles wat nu vanzelfsprekend is, zoals snelheid, gebruikersgemak en eenvoud, was vijftien jaar geleden revolutionair. Online zijn was technisch nog niet zo simpel. Dirk wist op een of andere manier voortdurend de focus op de mogelijkheden te houden, door vooral te laten zien hoe het voor je wekt en wat het voor je bedrijf en je gezin kan betekenen. Hoe belangrijk ook, de techniek achter ICT is bijzaak, liet Dirk zien. Het gaat erom wat je er mee doet. Dat is de les die Dirk ons leerde.

  In de pioniersjaren verdwijnen sommige discussieforums weer net zo snel als dat ze opkomen. Het VAART!Forum is een constante. Als milde en rechtvaardige lijstregelaar weet Dirk op subtiele wijze de gang erin te houden. Er komen al gauw meerdere forums (VAART!Familie, VAART!PC enzovoort). Bijna organisch, zo lijkt het, groeit er een volledige internetportal. De eerste in de binnenvaart. Voor enthousiaste gebruikers blijft het vele werk van de man op de achtergrond goeddeels verborgen.

  Een van de krachtigste internet gereedschappen, de hyperlink, is in handen van Dirk het weefsel waarmee hij binnenvaart verbindt, met elkaar en met de rest van de wereld. Van meet af aan zet Dirk internettechniek in als krachtig sociaal en zakelijk medium. Bij het ludieke VAART!Internetcafé, waarin je digitaal dronken kon worden, kunnen hedendaagse twitteraars zich moeilijk iets voorstellen. Voortdurend zoekt Dirk naar handige toepassingen om de aantrekkelijkheid van het nieuwe medium zichtbaar te maken voor de varende gemeenschap. Een trio als VAART!Vrachtindicator, LogoS en Bargelink is een voorbeeld van toepassingen die elkaar versterken en waarin de visie van Dirk zichtbaar wordt.

  Onvermoeibaar promoot hij jarenlang, als een handelsreiziger, de digitale geneugten van het leven tijdens het KSCC-Internetcafé op het schipperscentrum in Nijmegen. Soms slechts voor een handjevol belangstellenden en ‘bartijgers’. Onder het motto ‘zien is geloven’ weet hij velen te overtuigen.

  Veel online initiatieven van Dirk hebben op allerlei manieren navolging gevonden. Maar Dirk was vaak de eerste!

  Inmiddels staat Dirk als hoofdredacteur van Schuttevaer voor de lastige taak om een klassiek, gedrukt medium en het internet met elkaar te verbinden. Overal ter wereld zoeken uitgevers en redacteuren naar de juiste balans voor hun doelgroepen, zodat de schoorsteen kan blijven roken. Ook Dirk, op zijn eigen, rustige en vasthoudende manier. Wij hebben er vertrouwen in, want Dirk heeft altijd de mens in de stuurhut voor ogen.

  De grote verdienste van Dirk van der Meulen is dat hij voor schippers een digitale wereld ontsluit en concreet maakt. Vooral door te laten zien dat het werkt, sociaal, zakelijk, politiek en maatschappelijk.

  Bureau Telematica Binnenvaart
  Sijko Veninga

Reacties (8)
 • R.J.J. Versloot

  Proficiat Dirk, je hebt hem verdiend. Ronald Versloot

 • A. Gotze-Rohen

  Proficiat Dirk! Het werd ook tijd dat de promotor van “online binnenvaart” op deze manier geëerd werd. Van harte gefeliciteerd!

  Axel

 • E.O.P. Lansmeer

  Dirk Van der Meulen
  Gefeliciteerd,terecht.

 • Piet Bennik

  Gefeliciteerd Dirk

  Groet,

 • Rienk abrahamse

  Proficiat Dirk, het werd tijd dat jij winnaar werd. Zonder jou was het nieuws uit de binnenvaart misschien nog even traag als vroeger.

 • Ger Veuger

  Hallo Hallo Dirk van HARTEGEFELICITEERD geheel mee eens en een terechte winnaar.

  Jij hebt inderdaad de binnenvaart de weg gewezen naar de digitale wereld Ger.

 • Rinus de Korte

  Gefeliciteerd Dirk!!

 • R. Kingma

  Gefeliciteerd, Dirk!
  Keep up the good work.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook