Veiling?

Onderhoud in beslag genomen 106 meter lang superjacht Amadea kost de VS zeven miljoen per jaar

De Verenigde Staten willen het 106 meter lange superjacht Amadea veilen. Het schip, met een prijskaartje van 280 miljoen euro, werd in april 2022 in beslag genomen in het kader van sancties tegen Russen. Het onderhoud kost het land zeven miljoen dollar per jaar, en daarom wil het er van af.

De Amerikaanse vlag aan boord van de Amadea in San Diego. Foto's ANP

Het 106 meter lange schip Amadea kwam op 13 april in Fiji aan, na een 18-daagse reis vanuit Mexico. Het werd in beslag genomen door de autoriteiten van Fiji, nadat het Hooggerechtshof van het land gehoor gaf aan een Amerikaans arrestatiebevel. Volgens de Amerikanen was het superjacht eigendom van de Russische miljardair Soelejman Kerimov, een belangrijke vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin.

De VS willen het superjacht nu veilen, want de kosten lopen flink op. Per maand zijn de Amerikanen 360.000 dollar kwijt aan de bemanning, 75.000 dollar kwijt aan brandstof en 165.000 dollar aan onderhoud, afvalverwerking, eten en andere faciliteiten meldt Bloomberg. Dat loopt op tot zo’n zeven miljoen dollar per jaar, omgerekend zo’n 6,5 miljoen euro. Daarom willen de Amerikanen nu snel af van de Amadea. Dat was overigens ook de reden dat Fiji van het superjacht af wilde, het schip is op verzoek van de autoriteiten in Fiji via Honolulu verplaatst naar San Diego.

Voor de geplande veiling door de Verenigde Staten probeert Edoard Choedajnatov een stokje te steken. Choedajnatov stelt dat hij de daadwerkelijke eigenaar is van het superjacht. De voormalige eigenaar van het Russische oliebedrijf Rosneft staat, in tegenstelling tot Kerimov, niet op de sanctielijst. Het is nu aan de rechter in de VS om te beslissen over de toekomst van de Amadea.

Tekst gaat verder onder de foto

Het 106 meter lange superjacht lag eerst aan de ketting in Fiji, maar dat betekende dat  Fiji voor de onderhoudskosten opdraaide. Terwijl het land het schip op het verzoek van de VS aan de ketting had gelegd.

Over Amadea

Het 106 meter lange superjacht is in 2017 opgeleverd door de Duitse superjachtbouwer Lürsssen. Het schip, een ontwerp van Espen Øino International, biedt accommodatie aan 16 gasten en 36 bemanningsleden. Het superjacht is 18 meter breed en steekt 4,10 meter. Het schip ligt nu in San Diego.

Onderhoud in beslag genomen 106 meter lang superjacht Amadea kost de VS zeven miljoen per jaar | Schuttevaer.nl
Veiling?

Onderhoud in beslag genomen 106 meter lang superjacht Amadea kost de VS zeven miljoen per jaar

De Verenigde Staten willen het 106 meter lange superjacht Amadea veilen. Het schip, met een prijskaartje van 280 miljoen euro, werd in april 2022 in beslag genomen in het kader van sancties tegen Russen. Het onderhoud kost het land zeven miljoen dollar per jaar, en daarom wil het er van af.

De Amerikaanse vlag aan boord van de Amadea in San Diego. Foto's ANP

Het 106 meter lange schip Amadea kwam op 13 april in Fiji aan, na een 18-daagse reis vanuit Mexico. Het werd in beslag genomen door de autoriteiten van Fiji, nadat het Hooggerechtshof van het land gehoor gaf aan een Amerikaans arrestatiebevel. Volgens de Amerikanen was het superjacht eigendom van de Russische miljardair Soelejman Kerimov, een belangrijke vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin.

De VS willen het superjacht nu veilen, want de kosten lopen flink op. Per maand zijn de Amerikanen 360.000 dollar kwijt aan de bemanning, 75.000 dollar kwijt aan brandstof en 165.000 dollar aan onderhoud, afvalverwerking, eten en andere faciliteiten meldt Bloomberg. Dat loopt op tot zo’n zeven miljoen dollar per jaar, omgerekend zo’n 6,5 miljoen euro. Daarom willen de Amerikanen nu snel af van de Amadea. Dat was overigens ook de reden dat Fiji van het superjacht af wilde, het schip is op verzoek van de autoriteiten in Fiji via Honolulu verplaatst naar San Diego.

Voor de geplande veiling door de Verenigde Staten probeert Edoard Choedajnatov een stokje te steken. Choedajnatov stelt dat hij de daadwerkelijke eigenaar is van het superjacht. De voormalige eigenaar van het Russische oliebedrijf Rosneft staat, in tegenstelling tot Kerimov, niet op de sanctielijst. Het is nu aan de rechter in de VS om te beslissen over de toekomst van de Amadea.

Tekst gaat verder onder de foto

Het 106 meter lange superjacht lag eerst aan de ketting in Fiji, maar dat betekende dat  Fiji voor de onderhoudskosten opdraaide. Terwijl het land het schip op het verzoek van de VS aan de ketting had gelegd.

Over Amadea

Het 106 meter lange superjacht is in 2017 opgeleverd door de Duitse superjachtbouwer Lürsssen. Het schip, een ontwerp van Espen Øino International, biedt accommodatie aan 16 gasten en 36 bemanningsleden. Het superjacht is 18 meter breed en steekt 4,10 meter. Het schip ligt nu in San Diego.