Oorlog

In beslag genomen Russisch superjacht moet Fiji verlaten

Een rechtbank in Fiji heeft geoordeeld dat een in beslag genomen Russisch superjacht door de Verenigde Staten moet worden verwijderd van de eilandenstaat in de Stille Oceaan. Volgens de rechter draait Fiji namelijk op voor de kosten om het schip te onderhouden in afwachting van de uitkomst van een juridisch geschil over de inbeslagname.

Het 106 meter lange jacht werd in 2017 opgeleverd in Duitsland. (Foto Lürssen)
Het 106 meter lange jacht werd in 2017 opgeleverd in Duitsland. (Foto Lürssen)

Het 106 meter lange schip Amadea kwam op 13 april in Fiji aan, na een 18-daagse reis vanuit Mexico. Het werd in beslag genomen door de autoriteiten van Fiji nadat het Hooggerechtshof van het land gehoor gaf aan een Amerikaans arrestatiebevel. Dat bevel bracht het jacht in verband met de gesanctioneerde Russische miljardair Soelejman Kerimov. Kerimov wordt gezien als een belangrijke vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin.

Het superjacht heeft een waarde van ongeveer 300 miljoen dollar (zo’n 280 miljoen euro) en de VS hebben toegezegd het schip te onderhouden nadat het in beslag was genomen. Die kosten bedragen zo’n 25 miljoen tot 30 miljoen dollar per jaar. De regering van Fiji draait volgens de rechter echter tot nu toe op voor de kosten, terwijl de geregistreerde eigenaar van het schip, Millemarin Investments, een beroep heeft aangetekend tegen de inbeslagname.

De rechter verklaarde in het vonnis dat het algemeen belang eist dat het jacht ‘uit de wateren van Fiji vaart’, omdat het laten aanleggen in Fiji ‘de regering duur is komen te staan’. Volgens de rechter voer het schip de wateren van Fiji binnen zonder enige vergunning en hoogstwaarschijnlijk om vervolging door de VS te ontlopen.

Amerikaanse autoriteiten

Christopher Pryde, directeur van het openbaar ministerie van Fiji, zei in een verklaring dat de Amadea is overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten en het eiland nu zal verlaten.

De VS beweren dat Kerimov eigenaar is van de Amadea. Volgens de advocaten van het schip is het echter eigendom van een andere Russische oligarch, Edoeard Choedajnatov, de voormalige topman van het Russische staatsolieconcern Rosneft, die niet op de sanctielijst staat.

Het superjacht werd in 2017 gebouwd bij de Lürssen Werft in het Duitse Bremen.

Lees ook:

Italië legt superjacht Scheherazade aan ketting om link met Poetin

Problemen met leveranciers voor Heesen Yachts

In beslag genomen Russisch superjacht moet Fiji verlaten | Schuttevaer.nl
Oorlog

In beslag genomen Russisch superjacht moet Fiji verlaten

Een rechtbank in Fiji heeft geoordeeld dat een in beslag genomen Russisch superjacht door de Verenigde Staten moet worden verwijderd van de eilandenstaat in de Stille Oceaan. Volgens de rechter draait Fiji namelijk op voor de kosten om het schip te onderhouden in afwachting van de uitkomst van een juridisch geschil over de inbeslagname.

Het 106 meter lange jacht werd in 2017 opgeleverd in Duitsland. (Foto Lürssen)
Het 106 meter lange jacht werd in 2017 opgeleverd in Duitsland. (Foto Lürssen)

Het 106 meter lange schip Amadea kwam op 13 april in Fiji aan, na een 18-daagse reis vanuit Mexico. Het werd in beslag genomen door de autoriteiten van Fiji nadat het Hooggerechtshof van het land gehoor gaf aan een Amerikaans arrestatiebevel. Dat bevel bracht het jacht in verband met de gesanctioneerde Russische miljardair Soelejman Kerimov. Kerimov wordt gezien als een belangrijke vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin.

Het superjacht heeft een waarde van ongeveer 300 miljoen dollar (zo’n 280 miljoen euro) en de VS hebben toegezegd het schip te onderhouden nadat het in beslag was genomen. Die kosten bedragen zo’n 25 miljoen tot 30 miljoen dollar per jaar. De regering van Fiji draait volgens de rechter echter tot nu toe op voor de kosten, terwijl de geregistreerde eigenaar van het schip, Millemarin Investments, een beroep heeft aangetekend tegen de inbeslagname.

De rechter verklaarde in het vonnis dat het algemeen belang eist dat het jacht ‘uit de wateren van Fiji vaart’, omdat het laten aanleggen in Fiji ‘de regering duur is komen te staan’. Volgens de rechter voer het schip de wateren van Fiji binnen zonder enige vergunning en hoogstwaarschijnlijk om vervolging door de VS te ontlopen.

Amerikaanse autoriteiten

Christopher Pryde, directeur van het openbaar ministerie van Fiji, zei in een verklaring dat de Amadea is overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten en het eiland nu zal verlaten.

De VS beweren dat Kerimov eigenaar is van de Amadea. Volgens de advocaten van het schip is het echter eigendom van een andere Russische oligarch, Edoeard Choedajnatov, de voormalige topman van het Russische staatsolieconcern Rosneft, die niet op de sanctielijst staat.

Het superjacht werd in 2017 gebouwd bij de Lürssen Werft in het Duitse Bremen.

Lees ook:

Italië legt superjacht Scheherazade aan ketting om link met Poetin

Problemen met leveranciers voor Heesen Yachts