Wegslepen

Nieuwe beelden van aangevallen en verlaten bulkcarrier Rubymar op Rode Zee

De verlaten en halfgezonken bulkcarrier Rubymar is op de Rode Zee op drift geraakt in noordelijke richting. Ook zijn nieuwe beelden van het schip opgedoken, die bevestigen dat het schip nog niet is gezonken.

De Amerikaanse marine wil het schip naar de dichtstbijzijnde haven slepen, maar daar wordt nog over onderhandeld. Foto's ANP
Lees hier meer over de situatie op de Rode Zee.

Het schip kreeg ruim een week geleden een aanval van Houthi-rebellen te verduren, waarbij het werd lekgeschoten. De machinekamer vervulde, waardoor het schip stuurloos raakte en dreigde te zinken. De bemanning verliet daarop het schip. Het is sindsdien zo’n 40 mijl naar het noorden gedreven, meldt Sky News.

Tegenover dat nieuwsmedium heeft de scheepseigenaar, de Britse Blue Fleet Group, laten weten dat de Amerikaanse marine heeft voorgesteld het schip naar een haven te slepen. De onderhandelingen daarover zijn nog gaande. Ook zegt de eigenaar dat er een ‘kleine lekkage’ is van brandstof. Geprobeerd wordt die te verhelpen.

Tekst gaat verder onder de foto

De bemanning van de Rubymar heeft het schip snel na de aanval verlaten.

Op X meldt Sal Mercogliano (van het populaire kanaal What is Going on With Shipping?) dat het schip met een laadvermogen van 30.000 ton, circa 20.000 ton lading aan boord heeft.