Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Kapitein Prestige alsnog twee jaar de cel in

MADRID

Kapitein Apostolos Mangouras van de in 2002 in tweeën gebroken olietanker Prestige moet alsnog twee jaar de cel in. Het Spaanse hooggerechtshof oordeelde eind januari dat de roekeloosheid van Mangouras zorgde voor grote schade aan het milieu. De olie die destijds uit de tanker stroomde zorgde voor één van de grootste milieurampen ooit.

De onder de vlag van de Bahama’s varende Prestige zonk op 19 november 2002 voor de kust van het Spaanse Galicië. Dat gebeurde nadat de tanker in zwaar weer slagzij maakte en nog zes dagen op zee moest verblijven omdat ze geen enkele haven in Spanje, Portugal of Frankrijk in mocht. Nadat de tanker op zo’n 250 mijl van de kust in tweeën was gebroken, besmeurde 11.000 ton zware stookolie de kust van het Spaanse Galicië. Ook werd een groot deel van de visgronden gesloten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook