Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Flinke loonsverhoging voor pontschippers

LITH

Na 18 actiedagen heeft FNV Havens vrijdag 13 juli een cao-akkoord bereikt met het bestuur van Stichting De Maasveren. De 24 pontschippers van de Maasveren krijgen tot 2022 in totaal onder meer een loonsverhoging van ruim 7,5%.

1 / 1
pers Maasveren

pers Maasveren

Daarvoor moest wel langdurig worden gestaakt. De Stichting Maasveren voelde helemaal niets voor hogere lonen, omdat dit de prijsverhogend zou zijn voor de klandizie van de veren.
‘Ik ben heel tevreden met de afspraken die we hebben kunnen maken. Dankzij de vasthoudendheid van de veermannen zijn de belangrijkste eisen van het ultimatum binnengesleept’, zegt onderhandelaar Cees Bos van FNV Havens. ‘De schippers bewijzen dat je ook met een kleine groep moet opkomen voor jezelf en dat het loont om actie te voeren.’
De veermannen krijgen een cao die loopt van 1 juli 2017 tot en met 31 december 2021. Per 1 januari 2018 ontvangen ze een loonsverhoging van 2,5% en het laatste half jaar van 2017 wordt gecompenseerd door een eenmalige uitkering van 660 euro bruto. Per 1 januari 2019 stijgen de lonen opnieuw met 2,5%, een jaar later is de verhoging 1,5%. Tot slot krijgen ze per 1 januari 2021 een loonsverhoging van 1%. Bos: ‘Bovenop de structurele loonsverhogingen komt per jaar de automatische prijscompensatie volgens het jaarsysteem.’

Fysiek zwaar

‘Omdat het werk van de veermannen fysiek zwaar is, wilden zij graag een vitaliteitsregeling. Afgesproken is dat de schippers de laatste twee jaar van hun werkzame leven mogen afbouwen. Dit betekent dat ze 80% gaan werken tegen 90% loon, maar met behoud van 100% pensioenopbouw. De tegemoetkoming in de ziektekosten is verwerkt in de structurele loonsverhogingen.’

Steun publiek

Het onderhandelingsresultaat wordt vandaag voorgelegd aan de schippers. Dan moet blijken of de aangekondigde acties voor komend weekend worden opgeschort. Volgens Bos had dit resultaat niet kunnen worden bereikt zonder de steun van het publiek. ‘De passagiers vinden dat de veermannen een goede cao verdienen. En dat hebben ze laten blijken in woorden en daden. De afgelopen dagen hebben we een enorme hoeveelheid stuivers gekregen, waarmee de passagiers aangaven een tariefsverhoging van vijf cent prima te vinden. De opbrengst gaat uiteraard naar Stichting De Maasveren.’
De 24 schippers varen op de vijf veerponten over de Maas tussen Noord-Brabant en Gelderland. Ze zijn al sinds 30 mei in actie voor meer loon en een goede cao. (PN)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook