Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Waterpolitie zet alles in tegen criminelen

DORDRECHT

De dienst Waterpolitie van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) gaat zich met onmiddellijke ingang meer bezighouden met ‘boeven vangen’ dan met toezicht houden op scheepvaartverkeer en vaarwegen. Dit heeft Peter van Haasteren, hoofd dienst Waterpolitie, dinsdag 22 februari bekendgemaakt op het hoofdkantoor van de waterpolitie in Dordrecht.

1 / 1
Peter van Haasteren

Peter van Haasteren

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (11)
 • Ko

  Zie nog dagelijks schepen van het KLPD varen met daarop 4 man personeel. Zijn opeens vast allemaal rechercheurs geworden. RWS heeft miljoenen gestoken in nieuwe boten en personeel en doen nauwelijks controles en varen alleen het water aan karnemelk. Dus meneer van HAASTEREN zo succesvol is het niet overgedragen. Het zou de staatskas een berg schelen als er eens kritisch gekeken werd naar de taken van deze diensten op het water. Politie boeven vangen op het land want daar zijn er meer dan op het water en RWS moet eens gaan doen waar ze voor betaald worden en dat is niet alleen strekdammen kijken.

 • Jan de Wind

  Waterpolitie heeft zitten slapen bij het invoeren van de nieuwe binnenvaartwet en is buitenspel gezet door RWS/IVW. Rijkswaterstaat pompt miljoenen in mensen en boten die geen ervaring/opleiding hebben in het controleren van scheepvaart en er tot op heden niet mee van de wal gaan. Weet uit ervaring dat je alleen boeven kan vangen als je in de basis op straat/water bent en tegen leuke zaken aanloopt. De informatiepositie verslechterd met de dag als je geen controles meer doet, dus ook geen rechercheonderzoeken. De recherche van het KLPD waterpolitie heeft nauwlijks ervaring in opsporing. Stroperij is al jaren een ondergeschoven kindje vooral in zeeland. En piraterij aan laten pakken door een clubje braniebaronnen (Maritieme Politie) in Den Helder is tevens een lachertje. Schoenmaker had je bij je leest gehouden. De waterpolitie was goed in het controleren van de schheepvaart en had dit gewoon moeten blijven doen ook ten behoeve van de scheepvaart zelf. Waterpolitie is een organisatie met een waterhoofd met te veel lui op de burelen die gewoon terug aan boord moeten om te gaan werken.

 • A Koopmans

  Wij wonen in Zwijndrecht met zich op het water
  wij dachten dat er bezuinigen moest worden, op bepaalde tijden zie ik alleen maar RWS Havendienst Politieboten achter elkaar aan varen en dit gaat bijna de gehele dag door ,daar na komt een of twee keer per week de brandweer nog eens voor bij welke nog nooit in zijn hele bestaan een brand heeft geblust , is het zo langzaam niet nodig om hier weer een controle boot boven te zetten voor controle ,commineer deze
  diensten toch, hier kan zeker de helft kosten bespaard worden.
  Het is crisis schijnbaar bij de overheid niet het
  kan maar ongebreibel door gaan, schamen jullie je niet

 • alex

  Reactie op Harry,

  Ik heb het idee dat je niet van de vaart kom,anders had je wel geweten dat de RWS al vele snelle boten in de vaart heeft gebracht,dus de handhaving gaat gewoon door,ook voor de recratieplassen.

 • harry

  Eerst voor 20 miljoen bootjes laten bouwen en nu gaan we er boeven mee vangen??! Echt Nederland!!
  Nu krijgen de mannen van Rijkswaterstaat ook weer nieuwe boten zeker! Die kleine keukenblokjes dat kan toch niet!!!

 • theo

  Als er geen controlle meer is dan moeten we dadelijk met twee man dag en nacht varen.
  Er wordt nu al te weinig gecontroleerd op vaar en rust tijden en bemanning sterkte.
  Zo lekker goedkoop mogelijk en maar mekkeren dat er geen opvolgers zijn.

 • dirk

  dat betekent dat de binnenvaart dan ook steeds meer verloedert en misstanden van personeel enz in de hand helpt. wat het maakt niet uit wie of wat als er maar een …… aan boord is. maak niet uit waar hij van daan komt. lees nautilusint.org telegraph februari 2011 .het is in en in triest dat daar door een regering niks aan gedaan wordt is ook een grof schandaal . maar ja wij zijn het liefste jongetje van de klas.

 • bertV

  Wie gaat er nu toezicht houden op Rijkswaterstaat?

 • Jan

  Klaas misschien moet je beter door de regels lezen. Er komt juist meer tijd voor controle’s recreatievaart. Er kan ook meer tijd vrij komen om eens beter te letten op alcohol achter het haspel.

 • peter de Leeuw

  DeKLPD komt eigenlijk sinds de invoering van de nieuwe politiewet 1994 niet meer op de secundaire vaarwegen Dat moet de regio doen. In Amsterdam heeft deKLPD nog een tijdje de grachten bevaren.Op basis van een convenant. Nu doet de regio dat ook. Alleen bij echt moeilijke nautische problemen vragen ze assistentie aan de KLPD.

  Ik vond dit een verarming, maar zo gaat he tnu eenmaal bij de overheid. Bezuigingen op de overheid geeft bijna altijd kwaliteits of service verlies.
  Peter de Leeuw

 • Klaas

  Hoe is het dan gesteld op de recratieplassen de controle op snelvarende vaartuigen was er al bijna niet,als dat helemaal wegvalt kun je de slachtoffers gaan tellen

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook