Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Komst van 5G brengt digitalisering  scheepvaart in stroomversnelling

Oslo

De digitale revolutie en de komst van 5G verandert de scheepvaart met grote sprongen, zowel op de wal als op het water. Zoals bij elke verandering werd de digitalisering in de scheepvaart aanvankelijk met scepsis ontvangen, maar vanwege de voordelen slaat dit steeds vaker om in enthousiasme. In Noorwegen is het bedrijf Super Radio AS al bezig met het testen van 5G voor het kleine autonome containerschip Yara Birkeland.

1 / 4
Het model van de Yara Birkeland in het bassin van Marintek, de evenknie van het Nederlandse Marin, in het Noorse Trondheim. Het schip moet nog dit jaar in de vaart komen en gaat dan in eerste instantie met bemanning varen. In 2022 moet het schip geheel autonoom kunnen gaan varen. (Foto Yara)

Het model van de Yara Birkeland in het bassin van Marintek, de evenknie van het Nederlandse Marin, in het Noorse Trondheim. Het schip moet nog dit jaar in de vaart komen en gaat dan in eerste instantie met bemanning varen. In 2022 moet het schip geheel autonoom kunnen gaan varen. (Foto Yara)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (6)
 • L.A.M. Hompus

  Resultaten die onder laboratorium omstandigheden worden gehaald staan ver af van wat de gemiddelde gebruiker zal ervaren. Snelheden van 1 en zelfs 10 Gbit/s. Latency tot 1 ms.

  Een scheepje op 250 km afstand besturen met een cellulair netwerk lijkt me sowieso onwaarschijnlijk. Wat is de latency dan wel niet over zo’n afstand?!

  De KNVR pleit juist voor terughoudenheid bij het voor 5G beschikbaar stellen van de 3,5 GHz met het oog op maritieme satellietcommunicatie. In het artikel wordt iets anders gesuggereerd.

  5G satellieten?? Is satellietcommunicatie nu opeens ook 5G?

 • Hein Danser

  5G heeft een hoge frequentie, dus kan afstanden slecht overbruggen. Hoe sterk moet dan die zender wel niet zijn? Om helemaal van een satelliet naar de aarde te stralen?

 • Mario Noldes

  Mijnheer Teunisse, ff goed lezen. Er komen over de 40.000 satelieten voor 5G, om de mensheid op elke vierkante centimeter op deze aardkloot te controleren en te corrigeren.
  In Israel spreken ze nu al over het chippen van kinderen, uiteraard voor je veiligheid.
  Maar slaap allen lekker verder, ik ga strijdend ten onder en weiger mij tot slaaf te laten maken.

  G.M. Noldes

 • J.Teunisse

  Grappig, G5 heeft een korter bereik vanaf de zendmast. Men spreekt over minder als 5km. Waarom wordt het Yara Birkeland als voorbeeld van innovatie op ZEE uit de kast gehaald ? Gaan ze op zee dan antenne boeien leggen om een wereldwijde dekking te realiseren?

 • j.hagens

  Neem aan dat je bedoelt het Schip naar de Wal, dit is ten alle tijden via de Sluis, Verkeerspost , VHF 16 of Radio Scheveningen.
  Andersom lijkt mij ook een probleem.

 • S. van der Hoeff

  1 VRAAG ALS 112 NIET BEREIKBAAR IS DOOR BRAND .HOU JE DAN WEL CONTACT MET HET SCHIP .

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook