Dan werkt het zo

Als het werkt: vadem

Wij Europeanen mogen ons gelukkig prijzen dat onze lengte-eenheden gemakkelijk in elkaar zijn om te rekenen. Een kilometer is precies 1000 meter. Dat rekent gemakkelijker dan in de Verenigde Staten, waar een mijl ‘ongeveer’ 6076 feet lang is, afhankelijk van welke mijl we bedoelen. De zeemijl is namelijk langer dan de landmijl. Zelfs de afkorting van de ‘nautical mile’ ligt niet vast en kan NM, nmi, M of nm, zijn. Maar nog erger is het gesteld met de lengtemaat vadem, die in de VS nog steeds wordt gebruikt voor het weergeven van waterdiepten.

Vadem Als het werkt
Een handlood met op de lijn op regelmatige afstanden een strikje waarmee de dieptes in vadem worden aangegeven, zodat de zeeman niet hoeft te tellen hoeveel maal hij zijn armen spreidt. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: vadem | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: vadem

Wij Europeanen mogen ons gelukkig prijzen dat onze lengte-eenheden gemakkelijk in elkaar zijn om te rekenen. Een kilometer is precies 1000 meter. Dat rekent gemakkelijker dan in de Verenigde Staten, waar een mijl ‘ongeveer’ 6076 feet lang is, afhankelijk van welke mijl we bedoelen. De zeemijl is namelijk langer dan de landmijl. Zelfs de afkorting van de ‘nautical mile’ ligt niet vast en kan NM, nmi, M of nm, zijn. Maar nog erger is het gesteld met de lengtemaat vadem, die in de VS nog steeds wordt gebruikt voor het weergeven van waterdiepten.

Vadem Als het werkt
Een handlood met op de lijn op regelmatige afstanden een strikje waarmee de dieptes in vadem worden aangegeven, zodat de zeeman niet hoeft te tellen hoeveel maal hij zijn armen spreidt. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer