Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Lady Anne Beau verlaat GS Yard

DELFZIJL [update]

Onder gezag van kapitein en mede-eigenaar Maurice de Jonge is de Sea River Liner 3700 Lady Anne Beau vrijdag 23 september aan haar eerste reis begonnen. Drie dagen eerder werd het, speciaal voor de vaart op de Europese kustwateren, het Vänermeer, de Britse tijhavens, de Rijn en de Seine ontwikkelde ‘bi-bu'-schip door de sleepboten Gruno III van Bijma Sleepdienst uit Zuidbroek en de Waterlelie van Wagenborg Sleepdienst uit Delfzijl naar open water geassisteerd.

1 / 1
De Lady Anne Beau onderweg naar de Eems voor de technische proefvaart. (Foto Henk Zuur)

De Lady Anne Beau onderweg naar de Eems voor de technische proefvaart. (Foto Henk Zuur)

De familie van Maurice de Jonge is al in de vierde generatie verbonden aan het in Delfzijl gevestigde scheepvaartbedrijf Wijnne Barends.

De Lady Anne Beau is de elfde en voorlaatste van de met een hefbaar stuurhuis uitgeruste serie Sea River Liner 3700 die gebouwd is bij GS Yard te Waterhuizen. De specifieke gegevens van deze schepen luiden: BT/NT 2544/1216, DWT 3718, lengte over alles 88,00 meter, lengte tussen de loodlijnen 84,98 meter, breedte 13,40 meter, holte 7.05 meter, ruiminhoud 182 cft. (één ruim met een lengte van 62,30 meter, en een breedte van 10,80 meter), tanktopbelasting 15 ton/m².

Historische plek
GS Yard Waterhuizen, waar 17 juli de langsscheepse tewaterlating van de Lady Anne Beau plaats had, bouwt schepen op een historische plek. De geschiedenis ervan gaat terug tot de eerste helft van de negentiende eeuw. Jan Hinderikus Moolman, zoon van een vervener, begon op deze locatie aan het Winschoterdiep een scheepswerf waar hij onder andere kleine overdekte schuiten, schoeners en houten tjalken bouwde.

Eén van Moolmans's scheepsbouwersknechten was Jan van Diepen (1844-1905). Tien jaar na het overlijden van Moolman in 1859 trouwde Van Diepen met Annechien Moolman, een dochter van wijlen de werfeigenaar. Na de boedelscheiding in 1884 - er waren nog drie oudere zusters Moolman - kregen Jan van Diepen en zijn echtgenote Annechien de werf in hun bezit.
Het eerst bekende schip van Van Diepen was de in 1876 gebouwde 34 ton grote overdekte praam Hoop op Zegen. Daarna werden voornamelijk tjalken in groottes van 57 tot ruim 80 ton voor de binnenvaart gebouwd. Rond de eeuwwisseling deden twee zoons, Jan (1874-1938) en Henderikus (1879-1932) van Diepen, hun intrede. Per 1 januari 1902 gingen de beide broers met de werf verder onder de naam Gebroeders Van Diepen VoF.

Langsscheeps
Zoals bij alle schepen aan het Winschoterdiep werden ook de schepen bij Scheepswerf Van Diepen dwarsscheeps te water gelaten. Om zich te onderscheiden bouwde Van Diepen in 1978 een langshelling. Het eerste schip dat op deze wijze kennis maakte met haar element was de zwareladingboot Valkenier(bouwnummer 1013), die in opdracht van Kahn Scheepvaart uit Rotterdam was gebouwd. De publieke belangstelling was dan ook groot toen het 2811 DWT schip van de helling gleed.

Na meer dan anderhalve eeuw scheepsbouw te Waterhuizen werd het faillissement van Scheepswerf Van Diepen, dat toen geleid werd door de vierde generatie Van Diepen, uitgesproken. De werf kwam toen in handen van Maas Lastechniek uit Hoogezand. Directrice Diette Doesburg-Maas doopte de werf om naar Maas Shipyard Waterhuizen.

Wegens financiële problemen na de overname van Scheepswerf Damen te Foxhol ging Maas Shipyard per 15 maart 2005 failliet, maar kon, onder leiding van Diette Doesburg, een doorstart maken. Ook in afgeslankte vorm had de werf geen toekomst en ging een jaar later failliet.

De uit Duitsland afkomstige scheepsmakelaar Christian Hochbein en de reder Daniel Gausch namen de werf in 2007 over en gingen er als Groningen Shipyard, inmiddels hernoemd in GS Yard, mee verder. Naast de Sea River Liner 3700 heeft GS Yard zich gespecialiseerd in de (af-) bouw van zowel binnenvaart- als binnen/buitenvaarttankers.

De afbouw van de 16 september te water gelaten Lady Astrid, de twaalfde en laatste van de voor Wijnne Barends en gelieerde kapitein-eigenaren, is in volle gang. De geplande oplevering van dit schip staat medio december gepland.

Met de Lady Anne Beau (IMO-nummer 9760407, roepletters PMPM) werd woensdag 21 september proef gevaren op de Eems. De oplevering had twee dagen later plaats, waarna het schip koers zette naar Rouen waar kunstmest wordt geladen voor Landskrona aan de zuidwestkust van Zweden. (HZ)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook