Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Eerder sluiten Hemweg-kolencentrale kost vele banen en miljoenen

AMSTERDAM

De beslissing van het kabinet om de kolencentrale van Nuon aan de Hemweg in Amsterdam vijf jaar eerder dan afgesproken te sluiten heeft verstrekkende gevolgen. Zowel voor de 200 personeelsleden van de centrale als voor de werkgelegenheid in de haven.

1 / 1
Eerder sluiten Hemweg-kolencentrale kost vele banen en miljoenen

Eerder sluiten Hemweg-kolencentrale kost vele banen en miljoenen

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (7)
 • a.o stienstra

  Het is natuurlijk niet enkel China . Dat word nu aangehaald vanwege berichten in de media omtrent de bouw van gigantisch veel nieuwe kolencentrales . Maar heel Azië, Rusland . Zuid-Amerikaanse landen . Er is zoveel mis op deze planeet . En daar moet echt iets mee gebeuren. Wij gaan echt het verschil niet maken in Nederland.

 • Frank Kommer

  @ Noldes Het een sluit het ander niet uit.
  En alleen al de gigavervuiling in de grote steden dwingt China tot verandering.

  Verder lees ik hier erg veel “de buurman moet eerst maar eens wat doen”. China is nu nog een middenmoter qua CO2 uitstoot per capita.

 • H. H.

  Denk maar niet dat Vattenvall geen enkele vergoeding gaat claimen. Die centrale is nog niet afgeschreven. En wie gaat dat allemaal weer betalen? Juist, ja: zoete lieve Gerritje uit de openbare middelen via toeslagen op de stroomprijs.
  Bovendien: er is helemaal geen overschot op elektrisch vermogen. Die centrale hebben we heel hard nodig de komende jaren! De verdere elektrificatie van de energievoorziening vraagt heel veel extra vermogen.
  Oh, maar we plaatsen honderden windturbines en enorme vlaktes aan zonnepanelen… Wel een van de uitdrukking van de Duitsers gehoord: “dunkelflauwte”? Een periode in de winter met een krachtig hoge-druk-gebied boven Europa: de zwaaipalen draaien dan niet in heel Europa en de zonnepanelen produceren ’s nachts niet en overdag bij een laag staande zon een heel klein pietsje.
  Conclusie: De dure hobby van de “hernieuwbare energie” vergt een 100% backup-voorziening voor de (toegenomen) elektriciteitsvoorziening van de samenleving.
  Er wordt ons een heel duur oor aan genaaid!

 • G.M. Noldes

  https://www.energievergelijk.nl/nieuws/china-gaat-1171-nieuwe-kolencentrales-bouwen

  I rest my case 😉

 • Frank Kommer

  China is on a mission to become the next green superpower. The country is the largest investor in renewable energy, sinking $126.6 billion into the industry in 2017, a 30% increase from the year prior.

  China is the world’s leading country in electricity production from renewable energy sources, with over double the generation of the second-ranking country, the United States. (Wikipedia)

 • G.M. Noldes

  Kunnen we die centrale niet vanuit het circulaire gedachtegoed verkopen aan de chinees? Daar bouwen ze nog een paar honderd kolen centrales.

 • A. Elzinga

  met dank aan de groene leugen.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook