Minder dan verwacht

Hoogwaterpiek op grote rivieren valt mee

De Rijn bij Lobith komt minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat verwachtte. Volgens de dienst bereikt de rivier in de loop van maandag bij Lobith het hoogste punt van 12,74 meter boven NAP. De prognose ging uit van een waterstand ruim boven de 13 meter boven NAP.

Eerder verwachtte Rijkswaterstaat nog dat de waterstand ruim boven de 13 meter boven NAP zou komen. Vanaf een waterpeil van 13 meter bij Lobith komt het water hier over de drempel en gaat hij vol meestromen, zoals op de foto. Foto ANP

Het water komt minder hoog, omdat komt doordat het de afgelopen dagen in het Duitse stroomgebied van de Rijn minder heeft geregend dan verwacht.

De hoogwatergolf op de Maas heeft Limburg intussen verlaten. Het hoogste punt van de Maas ligt nu bij het Brabantse Megen. Waterschap Limburg heeft de crisisstaf die voor het weekeinde werd ingesteld maandag weer opgeheven.

Er is wel sprake van wateroverlast op veel plekken langs de rivieren, zeggen de waterschappen. Dat komt doordat het grondwater heel hoog staat door de vele regen van de afgelopen maanden. Er staan grote plassen op akkers en weilanden en er ontstaat veel kwel, grondwater dat achter de dijken omhoog komt door de druk van rivierwater. Landbouwers, die langzamerhand willen beginnen met het bewerken van hun akkers, hebben daar last van.

Door de hogere waterstanden zijn ook veerverbindingen uit de vaart, onder meer over de Maas in Limburg en bij Dieren over de IJssel. Gemeenten adviseren verkeer dat via het veer een rivier wil oversteken om eerst online te kijken of die wel vaart.

Hoogwaterpiek op grote rivieren valt mee | Schuttevaer.nl
Minder dan verwacht

Hoogwaterpiek op grote rivieren valt mee

De Rijn bij Lobith komt minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat verwachtte. Volgens de dienst bereikt de rivier in de loop van maandag bij Lobith het hoogste punt van 12,74 meter boven NAP. De prognose ging uit van een waterstand ruim boven de 13 meter boven NAP.

Eerder verwachtte Rijkswaterstaat nog dat de waterstand ruim boven de 13 meter boven NAP zou komen. Vanaf een waterpeil van 13 meter bij Lobith komt het water hier over de drempel en gaat hij vol meestromen, zoals op de foto. Foto ANP

Het water komt minder hoog, omdat komt doordat het de afgelopen dagen in het Duitse stroomgebied van de Rijn minder heeft geregend dan verwacht.

De hoogwatergolf op de Maas heeft Limburg intussen verlaten. Het hoogste punt van de Maas ligt nu bij het Brabantse Megen. Waterschap Limburg heeft de crisisstaf die voor het weekeinde werd ingesteld maandag weer opgeheven.

Er is wel sprake van wateroverlast op veel plekken langs de rivieren, zeggen de waterschappen. Dat komt doordat het grondwater heel hoog staat door de vele regen van de afgelopen maanden. Er staan grote plassen op akkers en weilanden en er ontstaat veel kwel, grondwater dat achter de dijken omhoog komt door de druk van rivierwater. Landbouwers, die langzamerhand willen beginnen met het bewerken van hun akkers, hebben daar last van.

Door de hogere waterstanden zijn ook veerverbindingen uit de vaart, onder meer over de Maas in Limburg en bij Dieren over de IJssel. Gemeenten adviseren verkeer dat via het veer een rivier wil oversteken om eerst online te kijken of die wel vaart.