Houthi's

‘Aangevallen en verlaten Rubymar gezonken in Rode Zee’

De Jemenitische autoriteiten zeggen dat het vrachtschip Rubymar is gezonken. Het vaartuig bleef eerder verlaten achter op de Rode Zee nadat het onder vuur was genomen door Houthi-rebellen.

De Rubymar is volgens de autoriteiten in Jemen gezonken. Foto ANP

De opstandelingen beschoten het vrachtschip medio februari. De Rubymar liep schade op en de bemanning werd geëvacueerd. Het vaartuig vervoerde meststoffen en dat leidde tot de vrees voor grote milieuschade als het zou zinken.

De Amerikaanse strijdkrachten hadden eerder aangegeven dat na de aanval brandstof was weggelekt uit het beschadigde schip. Dat leidde tot een oliespoor van bijna 30 kilometer op zee.

Lees hier meer over de situatie op de Rode Zee.

De VS, die luchtaanvallen hebben uitgevoerd op de Houthi’s, hebben het bericht van de Jemenitische autoriteiten nog niet bevestigd. Het zou de eerste keer zijn dat een vrachtschip zinkt na een aanval van de opstandelingen.

De Houthi-rebellen voeren vanuit Jemen al maanden aanvallen met raketten en drones uit op de internationale scheepvaart. Ze willen dat Israël stopt met de strijd in de Gazastrook en proberen zo druk uit te oefenen.

Tekst gaat verder onder de foto

De bemanning van de Rubymar heeft het schip snel na de aanval verlaten.

Britse eigenaar

De Rubymar voer onder de vlag van Belize en heeft een Britse eigenaar. Een team van de Jemenitische overheid zou het schip eerder in de week nog hebben gezocht. Toen was het vaartuig al deels onder water verdwenen.

De aanvallen van de Houthi’s hebben ertoe geleid dat sommige vrachtschepen nu omvaren en daardoor langer onderweg zijn. Ook groeiden de zorgen dat de oorlog in Gaza ook elders in de regio tot militaire escalatie kan leiden.