Nedcargo opent Benelux DC aan Zeekanaal in Willebroek

Nedcargo opent in mei 2017 een mega Benelux Distributie Centrum (DC) in Willebroek (B) op het industriepark De Hulst, direct aan het Zeekanaal Brussel-Willebroek. Het contract is eind oktober getekend. Naast het Alpherium in Alphen aan den Rijn wordt een soortgelijk DC ontwikkeld.

Nedcargo opent Benelux DC aan Zeekanaal in Willebroek

‘De ligging naast een terminal aan het zeekanaal maakt het een geweldige duurzame logistieke locatie gezien de aan- en afvoer per binnenvaart kan gebeuren en er dus een extra slag geslagen kan worden wat betreft milieuprestaties’, zegt directeur-eigenaar Roderick de la Houssaye van Nedcargo, ook de moedermaatschappij van containerterminal Alpherium in Alphen aan den Rijn.

Door de overname van levensmiddelendistribiteur Eurobrokers uit Brussel kan Nedcargo haar klanten een Benelux-oplossing aanbieden. De huur van het DC is een onderdeel van de strategie van Nedcargo om de levensmiddelen voorraden te clusteren in multimodaal ontsloten DC’s en daardoor meer synergie te creëren in de distributie.

Logistieke droom

Frank van Steijvoort, directeur Nedcargo België is erg blij met de stap. ‘Dat het ook nog aan een terminal ligt maakt het helemaal een droom voor elke logistiek dienstverlener. Op dit moment slepen we duizenden containers op vrachtwagen door Nederland en België naar onze DC’s omdat die niet ontsloten zijn door trein of binnenvaart.’

Op dit moment beheert Nedcargo een voorraad van 250 miljoen kilogram levensmiddelen en distribueert jaarlijks 3 miljard kilogram in de Benelux naar de verschillende supermarktketens, groothandels, speciaalzaken en horeca. Via deze kanalen eindigen dagelijks 34.000 verschillende producten bij de 32 miljoen consumenten in de Benelux.

Diederik Antvelink, mede-eigenaar van Nedcargo, vult aan dat daarnaast nog eens 2,5 miljard flesjes bier per binnenvaart jaarlijks vervoerd worden. ‘Deze zijn voor de export, dus tellen niet mee voor ons Benelux concept. Wel zijn we druk bezig om ook het vervoer van verpakkingsmateriaal van de weg naar het water te halen.’

Concurreren met zeehavens

Nedcargo kiest voor een Benelux DC in Willebroek voor de duurdere producten als wijn, likeuren en specifieke A-merken. Voor deze producten ligt het zwaartepunt zuidelijker in de Benelux en daarnaast is deze plek goed voor producten van overzeese import. ‘Het ligt aan het zeekanaal en we kunnen een binnenvaartdienst direct op het DC starten. We openen dan ook markten als importeurs van levensmiddelen zoals rijst, zaden en andere agrarische grondstoffen. Wij zullen voornamelijk concurreren met de locaties in de zeehavens waar deze producten traditiegetrouw behandeld en opgeslagen worden.’

Alphen volgende stap

Naast de plannen in Willebroek is NedCargo ook in afrondende fase om een levensmiddelen DC in Alphen aan den Rijn te bouwen, direct naast de binnenvaartterminal Alpherium.

Diederik Antvelink ziet twee grote voordelen van een DC bij Alphen: ‘Daar zullen we levensmiddelen voorraden opbouwen voor kleinere leveringen in de Randstad en in de toekomst ook heel Nederland. Daarnaast hebben we de laatste 8 jaar meer dan 25 miljoen euro geïnvesteerd in de terminal en is het logisch dat we die beter gaan benutten door onze eigen stromen nu ook via de terminal af te handelen in plaats van door het hele land per vrachtwagen te slepen.’