Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Arklow Clipper in de vaart

EEMSHAVEN

Scheepswerf Ferus Smit heeft vrijdag 15 oktober bouwnummer 429 Arklow Clipper opgeleverd in de Eemshaven. Dat was vier weken na de tewaterlating.

1 / 1
De Arklow Clipper onderweg voor haar eerste proefvaart op de Eems. (Foto Henk Zuur)

De Arklow Clipper onderweg voor haar eerste proefvaart op de Eems. (Foto Henk Zuur)

Maandag 11 oktober hadden de Bijma- en Wagenborg sleep-/duwboten Gruno IV en Waterpoort het schip naar Delfzijl gesleept, waar het nautisch instrumentarium werd beproefd en het kompas gesteld. Vervolgens werden twee proefvaarten gemaakt.

De Arklow Clipper is de vijfde van een serie van 10 ijsklasse 1A Traders 5100. Opdrachtgever is de Ierse rederij Arklow Shipping in Wicklow. De zusterschepen Arklow Cadet, Arklow Cape, Arklow Castle, Arklow Clan en Arklow Cliff gingen haar in 2016 en 2017 voor. De 5085 dwt metende schepen zijn uitgerust met een 1740 kW MaK 6M25 hoofdmotor op een verstelbare schroef, die een snelheid levert van ruim 12 knopen. De bunkercapaciteit is 101 m³ HFO en 96 m³ MGO.

Onderbreking

De bouw van de C-serie werd onderbroken ten behoeve van zes eveneens voor Arklow gebouwde FS 8500-1A bulkers (bouwnummer 437 t/m 442). Deze 1A ijsversterkte schepen zijn met een interval van drie maanden vanaf september 2019 tot 24 juni dit jaar opgeleverd. Intussen staan de eerste delen van de Arklow Cloud (bouwnummer 430) op de helling. De bouwnummers 431 tot en met 432 en 436 worden respectievelijk als Arklow Coast, Arklow Cove en Arklow Crest in de vaart genomen. Tot najaar 2022 levert Ferus Smit elk kwartaal een schip.

Met de overdracht van de Arklow Clipper (roepletters EIYZ9, IMO 9757137) beschikt Arklow Shipping over een jonge vloot van 59 schepen, waarvan 20 met thuishaven Rotterdam, in grootte variërend van 4900 tot 35.000 dwt.
Daags na de overdracht vertrok het nieuwe schip onder gezag van kapitein Maciej Wojciech Tusinski naar Antwerpen waar een voor de Ierse hoofdstad Dublin bestemde lading op haar lag te wachten.

Lees ook:

Arklow Clipper bij Ferus Smit te water

Ferus Smit laat Thun Empower zonder ceremonie te water

(Henk Zuur)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook