Hulpdiensten in actie

Redders oefenen rampscenario op Stormmeeuw van STC

Vijf mensen zijn gewond geraakt bij een explosie aan boord van het voormalige patrouilleschip Stormmeeuw. Tenminste, dat was zaterdag 9 maart het rampscenario van een grootschalige oefening. In werkelijkheid verliep de calamiteit volgens plan in de Alexiahaven op de Tweede Maasvlakte en vielen er geen gewonden.

De reddingsoefening op het water met diverse partijen. Foto: STC

Het opleidingsschip Stormmeeuw van het Scheepvaart en Transport College stond in de schijnwerpers tijdens de ‘ramp’ die georganiseerd werd door de KNRM-stations Hoek van Holland en Terheijde in samenwerking met diverse ketenpartners, zoals Ambulance Rotterdam-Rijnmond, de Rotterdam Port Authority (RPA) en de HCC Meldkamer Rijnmond.

Voor de oefening werd een uiterst realistisch scenario gecreëerd, waarbij multidisciplinaire samenwerking en coördinatie van de hulpverleners essentieel was. Het scenario draaide om een incident op de Stormmeeuw, waarbij vijf opvarenden (zowel bemanning als studenten) gewond raakten als gevolg van een carterexplosie in de machinekamer. Direct werd een noodoproep gedaan naar de meldkamer van het HCC, waarna de melding werd doorgezet naar de partijen die in actie moesten komen. Onmiddellijk werden twee reddingsvaartuigen van de KNRM ingezet, samen met twee RPA-patrouilleschepen en een SAR-helikopter.

Noodsituaties

De deelnemers namen de noodsituatie uiterst serieus, de procedures werden volgens het protocol gevolgd, waardoor de ‘gewonden’ zo snel mogelijk van boord werden gehaald en verzorgd. De oefening was bedoeld om complexe situaties te trainen, als voorbereiding op noodsituaties op zee. Het uiteindelijke doel is levens redden.

Redders oefenen rampscenario op Stormmeeuw van STC | Schuttevaer.nl
Hulpdiensten in actie

Redders oefenen rampscenario op Stormmeeuw van STC

Vijf mensen zijn gewond geraakt bij een explosie aan boord van het voormalige patrouilleschip Stormmeeuw. Tenminste, dat was zaterdag 9 maart het rampscenario van een grootschalige oefening. In werkelijkheid verliep de calamiteit volgens plan in de Alexiahaven op de Tweede Maasvlakte en vielen er geen gewonden.

De reddingsoefening op het water met diverse partijen. Foto: STC

Het opleidingsschip Stormmeeuw van het Scheepvaart en Transport College stond in de schijnwerpers tijdens de ‘ramp’ die georganiseerd werd door de KNRM-stations Hoek van Holland en Terheijde in samenwerking met diverse ketenpartners, zoals Ambulance Rotterdam-Rijnmond, de Rotterdam Port Authority (RPA) en de HCC Meldkamer Rijnmond.

Voor de oefening werd een uiterst realistisch scenario gecreëerd, waarbij multidisciplinaire samenwerking en coördinatie van de hulpverleners essentieel was. Het scenario draaide om een incident op de Stormmeeuw, waarbij vijf opvarenden (zowel bemanning als studenten) gewond raakten als gevolg van een carterexplosie in de machinekamer. Direct werd een noodoproep gedaan naar de meldkamer van het HCC, waarna de melding werd doorgezet naar de partijen die in actie moesten komen. Onmiddellijk werden twee reddingsvaartuigen van de KNRM ingezet, samen met twee RPA-patrouilleschepen en een SAR-helikopter.

Noodsituaties

De deelnemers namen de noodsituatie uiterst serieus, de procedures werden volgens het protocol gevolgd, waardoor de ‘gewonden’ zo snel mogelijk van boord werden gehaald en verzorgd. De oefening was bedoeld om complexe situaties te trainen, als voorbereiding op noodsituaties op zee. Het uiteindelijke doel is levens redden.