Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Najaarsstorm jaagt kotters van de zee

DEN HELDER

De eerste serieuze najaarsstorm teisterde donderdag 21 oktober de Nederlandse kust. De garnalenkotters die dicht op de kust vissen hielden het lang vol, maar gaven het uiteindelijk toch op en stoomden massaal naar binnen.

1 / 1
De SCH-63 in stormweer vlak voor de haveningang van Scheveningen. (Foto Bram Pronk)

De SCH-63 in stormweer vlak voor de haveningang van Scheveningen. (Foto Bram Pronk)

Dat deden ook de grote boomkorkotters en twinriggers die noordelijk visten. Met een stormachtige wind uit het noordwesten hadden zij last van zware zeegang. Omdat de visweek er toch bijna opzat, besloten veel vissers naar binnen te gaan. In de Eemshaven lagen aan het eind van donderdagmiddag al zo’n 15 kotters voor de kant. Ook in IJmuiden en nog meer in Harlingen liep een groot aantal kotters binnen, net als in Den Helder.

Waterspray

De GO-38 en GO-48 van Visserijbedrijf Tanis hielden het ook voor gezien en liepen rond de middag bij hoog water Stellendam binnen. De SCH-63 Quo Vadis van Jaczon liep aan het eind van de middag haar thuishaven binnen. ‘Geen weer’, zei een bemanningslid. De kotter die met waterspray-systeem op tong jaagt had weinig vangst. Technisch is alles nu in orde, maar de vangst verloopt tot nu toe niet voorspoedig.

Naar zee

De SL-42 Jan Cornelis III van Visserijbedrijf C. en J. Brinkman uit Ouddorp, die continu vist, was ook donderdag aan de markt in Scheveningen, maar bleef liggen. De TX-1 Klasina-J van C. Vonk & Zonen uit Oudeschild ging wel terug naar zee, in de namiddag gevolgd door de TX-14. Ook deze grote boomkorkotters vissen continu. De TX-1 had in Den helder de vangst verkocht en de TX-14 in IJmuiden. Vanaf zee deden schippers die wel doorvisten in het slechte weer meldingen van desondanks aardige vangsten.

Lees ook:

Losgeslagen duwbak verdaagt op Oesterdam

Nog maar twee kotters vissen vanuit Colijnsplaat

(Bram Pronk)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook