Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Winstexplosie containerreders zet koopgolf in gang

GENOVA

De sterk gestegen prijzen voor containervervoer zorgt niet alleen voor recordwinsten bij reders, het zorgt ook voor een koopgolf van nieuwe en gebruikte schepen. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn 276 schepen besteld, samen qua capaciteit goed voor iets meer dan 10% van de wereldwijde capaciteit.

1 / 1
Een van de 23.000 teu-schepen van CMA CGM die dit jaar aan de vloot werden toegevoegd. (Foto CMA CGM)

Een van de 23.000 teu-schepen van CMA CGM die dit jaar aan de vloot werden toegevoegd. (Foto CMA CGM)

Omdat de nu bestelde schepen pas in 2023 in de vaart komen zal de oververhitte markt nog een tijdje blijven bestaan. Dat meldt persbureau AFP, dat sprak met Banchero Costa, wereldwijd actieve scheepsmakelaar, scheepsmanager en charteraar.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Willem de Niet)

Reacties (1)
  • Hens van Buren

    Het lijkt wel tankvaart. Zelf de overcapaciteit creëren. Vergeet niet dat er jarenlang in de zeevaart niets is verdiend. De particuliere belegger die mee gegaan is in de hype van scheeps-Cv’s jaren geleden, is waarschijnlijk nog steeds niet over het verlies heen. Dit zijn we allemaal alweer vergeten? Nu klaagt heel de wereld over de hoge transport kosten, heb ze niet gehoord over de veel te lage transport kosten. We hebben in Nederland een mooi woord voor deze situatie in algemene zin, “varkenscyclus”. Over een jaar of 5, ligt een groot gedeelte van de vloot weer weg te rotten ergens ter wereld.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook