Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Illegaal verzwaarde werplijnen aangepakt in haven Antwerpen

Antwerpen

Met illegale voorwerpen verzwaarde werplijnen zijn erg gevaarlijk voor bootmannen. Bootman André Van Mechelen en assistent verkeersleider Alain Vervloet in de haven van Antwerpen kwamen daarom met het idee om veilige zandzakjes te maken en uit te delen aan geverbaliseerde schepen.

1 / 1
De haven van Antwerpen gaat rode zandzakken uitdelen aan schepen die illegaal verzwaarde werplijnen gebruiken. (Foto Port of Antwerpen)

De haven van Antwerpen gaat rode zandzakken uitdelen aan schepen die illegaal verzwaarde werplijnen gebruiken. (Foto Port of Antwerpen)

Wanneer een schip in een sluis aanmeert, worden er ‘heaving lines’, of werplijnen, aan de meertouwen vastgemaakt en aan wal gegooid. Hierop kunnen de logge meertrossen op de kade worden getrokken en rond de bolders vastgelegd. Om makkelijker te kunnen gooien, worden de werplijnen verzwaard door een compacte knoop, of een ‘monkey fist’.

Hierrond zijn bepaalde regels, maar soms hangen er toch gevaarlijke voorwerpen aan, zoals metalen bouten of moeren. Illegaal verzwaarde werplijnen snijden de bootmannen af en het schip krijgt een proces-verbaal. ‘In de toekomst zullen wij op dat ogenblik zandzakjes met het logo van Port of Antwerp in de plaats te geven. Hierdoor sensibiliseren we en reiken we meteen een veilig alternatief aan.

Binnenkort zullen er zo’n 1.200 zakjes, geproduceerd door maatwerkbedrijf Werminval, worden verdeeld over de verschillende sluizen en door de Port Authority Officers in het Antwerpse havengebied.

Twee keer per week verzendt onze redactie een gratis nieuwsbrief. Wilt u op de hoogte worden gehouden van alle actualiteiten uit de maritieme sector? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

(Rene Quist)

Reacties (3)
 • msprincesslive.nl

  Van deze aanpak kunnen nog heel wat beleidmakers en medewerkers wat leren, en zeker in Nederland!
  Want iets bekeuren en direct verwijderen maar daar ook direct het beste alternatief voor aanleveren en installeren, dat verdient een prijs.
  Klantgericht en oplossingsgericht denken, kom daar maar eens om bij de meeste overheidsinstellingen.

 • hitsert

  Het zogenaamde keesje (leren zakje) in gebruik bij Marine werkt prima.

 • Laconier

  Het maken van een apevuist of een gesloten Turkse knoop hoort tot de vaardigheden van een matroos en daar mag geen bout in…..

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook