Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

[UPDATE] Garnalenkotters betrokken bij zoektocht naar Duits meisje

AMELAND

Zo’n 25 garnalenkotters hebben maandag meegezocht naar het 14-jarige Duitse meisje dat vermist is bij Ameland. De schepen gingen spontaan de zee op om te helpen met de zoekactie, onder andere vanuit Lauwersoog. Maar tot op heden bleef te zoektocht zonder resultaat.

1 / 3
Garnalenkotters zoeken naar vermist Duits meisje. (foto Johan Rispens)

Garnalenkotters zoeken naar vermist Duits meisje. (foto Johan Rispens)

Het meisje werd zaterdagavond meegesleurd door de stroming terwijl ze met haar vader en zus ter hoogte van Buren het water in was gegaan. De vader en het zusje konden terug op het stand komen, het andere meisje werd niet meer gezien.

Meteen nadat de vader alarm sloeg werd een grootscheepse zoekoperatie opgestart, die om 03.30 uur vanwege de kentering van het tij moest worden gestaakt. Tijdens de zoekactie werden onder andere vijf reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en een SAR-helikopter van de kustwacht ingezet. Zondag werd ook het strand van Ameland afgezocht door de politie, daarbij geholpen door de eilandbewoners.

De hulpdiensten werden maandag tijdens hun zoektocht bijgestaan door een flink aantal garnalenvissers uit Friesland, Groningen en Urk. Met hun schepen, die Lauwersoog als thuishaven hebben, sloten zij zich spontaan aan bij de zoekactie, op touw gezet door twee Zoutkamper garnalenvissers. Een groots gebaar van de garnalenvissers uit het noorden en Urk. Bijna iedereen kent wel iemand die op zee gebleven is en nooit meer is teruggevonden. Het verdriet en de onzekerheid blijft. Vissers voelen zich erg betrokken en hebben erg te doen met het Duitse gezin.

WhatsApp-groep

De saamhorigheid onder de vissers is dan groot. Vandaar de bereidheid om gezamenlijk op te trekken in de zoektocht naar het vermiste meisje, zegt Johan Rispens, schipper/eigenaar van de garnalenkotter ZK-18 Liberty en één van de initiatiefnemers van de zoekactie.  Samen met Robin Bouma, schipper/eigenaar van de garnalenkotter ZK-47 Pieter Johannes, werd besloten om in actie te komen.

Beide Zoutkamper vissers staken afgelopen zondagmiddag, toen de berichtgeving over het drama binnen sijpelde, de koppen bij elkaar om te overleggen hoe een zoektocht naar de vermiste drenkeling op te pakken. Johan Rispens laat desgevraagd vanaf zee weten dat de animo onder collegavissers om mee te zoeken erg groot was. Rispens: ‘Zondagmiddag hadden we na een rondje bellen al 15 deelnemers. Via een WhatsApp-groep kwamen daar nog zeker tien bij. Iedere visser voelde zich erg betrokken.’

Om 05.00 uur maandagmorgen werd afgesproken te verzamelen in het Westgat. Er werden eerst wat strategieën besproken om zo efficiënt mogelijk te vissen. Uiteindelijk gingen de kotters op één lijn liggen. Het stuurboordnet en bakboordnet zo dicht mogelijk tegen die van de andere kotter aan, waardoor in één keer een paar honderd meter kon worden overbrugt. Dat viel nog niet mee, zegt Rispens.

Stroming

Hoewel het mooi weer was stond er een flinke deining. Er werd gezocht in de geulen voor de kust van Ameland bij paal 19. Speurhonden van de reddingbrigade sloegen daar een paar keer aan. Er werd dan ook gehoopt het vermiste meisje in die omgeving te vinden. Maar dat bleek ijdele hoop. Bij hoog tij werd zo dicht mogelijk langs het strand gevist. Maar resultaat bleef uit.

Het stoffelijk overschot kan zijn afgedreven door de sterke stroming. Gericht zoeken op een vaste plek had daarom weinig zin meer, zegt Rispens. Afgesproken werd de zoekactie te beëindigen. De meeste kotters gingen hun eigen weg en zochten weer hun vaste visbestekken op. Een aantal bleef nog doorzoeken, ook aan de binnenkant van Ameland op het Wad, maar ook dat leidde tot niets.

De zoekactie door de hulpdiensten gaat overigens wel gewoon door. Defensie helpt nu ook mee met een Remus-onderwaterdrone met sonar. Daarmee is het mogelijk objecten, maar ook lichamen, onder water op te sporen. Mocht de drone iets vinden, dan zien de militairen dit op sonarbeelden. Marineduikers bekijken deze ‘contacten’ onder water om er achter te komen wat het is. Ze zijn ook inzetbaar om ondiepe gebieden af te zoeken, zo meldt Defensie dinsdag.

Tot nu toe is het meisje nog niet gevonden. (Bart Oosterveld en Bram Pronk)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook