Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

‘Elektronisch melden verloopt goed’

ROTTERDAM

De eerste ervaringen met de elektronische meldplicht sinds 1 januari in Nederland en op de Rijn zijn positief. Dat meldt Bureau Telematica Binnenvaart (BTB).

‘Het gaat eigenlijk in de meeste gevallen goed’, meldt het BTB. ‘Bureau Telematica en de BICS Helpdesk (tel.: 010-288 6390, fax 010-288 6391, GSM-fax 010-202 5505) zijn wel gebeld door enkele schippers bij wie het mis ging. De elektronische melding van reis- en ladinggegevens kwam dan niet of niet correct aan op een verkeerscentrale. Soms lag de oorzaak in een technisch probleem. In dat soort gevallen biedt de BICS Helpdesk een uitweg. In andere gevallen bleek de schipper zich niet correct of onvolledig gemeld te hebben, omdat men niet goed was geïnformeerd.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (5)
 • George

  Hoi J.van Wijk,

  Nav van jou vraag nog voor de zekerheid even art.12.01 RPR nagekeken en ook nog navraag gedaan bij de posten.Maar je moet je overal melden als je meer dan 20 containers hebt geladen. Je bent dan ook een doelgroepschip. Net als voorheen met ADNR-lading en/of als je bijv.2 bakken mee neemt.Het vreemde blijft dat je bij 135 m. meldplichtig bent en als je er een bak opzij neemt of er voor je ineens niet onder deze meldplicht valt.Vindt trouwens de meldplicht voor schepen langer dan 110 m. tocjh allang achterhaald.

 • CDW

  Het werkt leuk als je tijdens de installatie je harde schijf de naam C heeft.
  Ik heb de harde schijf uit beveiligingsoverwegingen een andere letter gegeven en dan is het onmogelijk om Bics te installeren.
  Bij navraag bij de Helpdesk krijg je als antwoord zet je de harde schijfnaam toch op C en iets anders weet men ook niet.
  Dus die mooie cd-rom ligt al een mooi poosje in de kast geparkeerd, doen toch geen doelgroepgoederen.

 • J. van Wijk

  George,

  Hoe bedoeld U met overal melden bij de posten, nog niets van gehoord ik dacht alleen elekt. aanmelden in voorkomende gevallen.
  En melden onderweg alleen voor doelgroep schepen.

 • George

  Het aanmelden via Bics gaat inderdaad goed en eenvoudig is mijn ervaring.Wel jammer dat je nu je eigen ovral moet melden bij de posten,ondanks je geen ADNR heb geladen.Maar dat wordt ook wel weer een gewenning.Zeker na april want dan schijnt daar een flinke boete op te komen hb ik begrepen..

 • bert

  werk prima moet je wel een oude pc hebben want die van mij heeft 64 bits en het boc werk op 32 bits .

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook