Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Doorvaart Wilhelminasluis Zaandam tijdelijk verruimd

ZAANDAM

De Wilhelminasluis te Zaandam is vanaf maandag 18 juli toegankelijk voor schepen van 10,6 meter breed en 86 meter lang. Met een bijzondere transport vergunning is passage van schepen tot maximaal 11,40 meter breed en 110 meter lang (CEMT-klasse Va) mogelijk. Om zowel het scheepvaartverkeer als het droge verkeer veilig en vlot af te wikkelen wordt de diepgang voor bijzondere transporten met CEMT Va afmetingen beperkt tot 2.65 meter.

Grotere schepen, die een bijzondere transport vergunning nodig hebben, kunnen die per e-mail aanvragen op havens@zaanstad.nl. De havendienst heeft daarvoor vroegtijdig de volgende gegevens nodig: lengte, breedte, voorstuwingsgegevens en vermogen, type schip, eventueel boegschroef en diepgang (maximaal 2,65 meter). In het najaar verwacht Zaanstad met een online aanvraag het vergunningsproces te vergemakkelijken.

Zonder vergunning richting sluis varen heeft geen zin. De constructie van de sluiskolk is nu nog berekend op klasse IV, waardoor klasse Va-schepen er niet volledig geladen doorheen kunnen.

Sluishoofden en remmingen

De aanpassing van de doorvaartbreedte is mogelijk vanwege de onlangs afgeronde werkzaamheden aan de sluishoofden en de plaatsen van de definitieve remming- en geleidewerken. De verbreding van de doorgang levert een tijdelijk voordeel op voor de beroepsvaart en de riviercruisevaart. Zodra de werkzaamheden in de sluiskolk worden hervat, waarschijnlijke in het vierde kwartaal, wordt een opnieuw de breedtebeperking voor schepen van de grootste klasse (CEMT Va) van kracht.

Bij de vernieuwing van de Wilhelminasluis, waarvan de uitvoeringswerkzaamheden al in april 2014 zijn begonnen, heeft aannemer Heijmans met tegenvallers te kampen. Voor de aanpak van de Westkade bleek in oktober 2015 een nieuwe robuuste ontwerpoplossing nodig. Dat kost tijd, onder meer door het bodemonderzoek dat er voor nodig was.

Zodra de werkzaamheden in de Wilhelminasluis worden hervat zal de toegang van de sluis weer worden versmald. Op dit moment wordt echter nog gewerkt aan het ontwerp. Naar verwachting blijft de huidige bredere toegang van de sluis in ieder geval een half jaar bestaan. (DvdM)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.