KNRM-directeur jaagt bergers op de kast

Er zijn opnieuw spanningen tussen bergingsbedrijven en redders van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM). Rederij Noordgat op Terschelling, Multraship Salvage in Terneuzen en Bergingsbedrijf L. Polderman BV in Hansweert hebben zich de afgelopen weken bij KNRM-directeur Roemer Boogaard schriftelijk beklaagd over de ‘grote hinder’ die ze ondervinden door ‘het onjuiste optreden van de reddingsboten van de KNRM’.

Door Johan van der Wal
Volgens Simon Smit van Noordgat is de veiligheid langs de Nederlandse kust en op het IJsselmeer zelfs in het geding. Polderman verwijt de KNRM afspraken met de bergers niet na te komen en Multraship vindt dat Boogaard met een aantal uitspraken in KNRM-blad De Reddingboot  ‘de veiligheid van mensen, schepen, mariene milieu en omgeving in gevaar kan brengen’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (63)

  • @ Henk,

    Aan de amicale toon op 16 en 67 met JSH druipt het 1-2tje er altijd af, “ja KWC, JSH is met ons ter plaatse en gaan de boot in nood geweldig helpen”

    Als zijnde redder pak je het touwtje aan en geeft deze aan je vriend de berger en dan aansluitend (audio fragment): http://www.fileshost.com/download.php?id=188423291

    Wie heeft er betaald?……Oh nee dat weten we al!

    Geplaatst door: Pampus op
  • Geachte schrijvers,

    Bij deze wil ik met klem ontkennen dat er ook maar iets waar is van de aantijgingen dat HOGE provisie zou krijgen van de berger. Dit zijn keiharde leugens.

    Blijkbaar hebben mensen belang bij het zwart maken van derden, en schuwen zelfs het in de wereld helpen van leugens niet. Dat zegt iets over de mentaliteit van deze mensen.

    Iedereen is bij deze uitgenodigd om met bewijs te komen voor deze beschuldigingen.

    Ook wil ik een ieder er wederom aan herinneren dat de KNRM respect geniet van de plaatselijke berger, maar dat er spanningen zijn omdat de reddingboot steeds vaker druk is met bergingen.

    Overigens is de KNRM is Huizen pas recent actief, en de berger al jaren. Roepen dat de berger klussen “afpakt” van de KNRM slaat dus kant nog wal. Ondanks dat de KNRM dus steeds meer gratis bergingswerk verricht, en dus direct aan het brood van de berger komt, wil deze nog steeds rond de tafel voor een constructief gesprek.

    De KNRM echter geeft tot op de dag van vandaag niet thuis. Nog niet eens voor een kenningsmakings gesprek.

    Simon.

    Geplaatst door: Simon op
  • er zijn wel meer dingen die ik niet snap, bijvoorbeeld dat Henk z’n hoge provisie krijgt van bergers en dan nog over een reddingsdienst spreekt.

    Geplaatst door: sinasappel-kees op
  • waarom moet er als een van de nieuwste Reddingstations, in Hansweert nog een KNRM station bijkomen? Net als of Polderman met een stuk of 5 sleepboten en RIBS het niet alleen af kan? Dat snap ik niet!

    Geplaatst door: Bananen-Bennie op
  • henk

    volgens mij is de knrm een hulpverlenings instantie die precies doet wat ze zegt namelijk hulp verlenen(daaronder valt ook het binnen slepen van een jachtje)
    verder zijn er ook zogenaamde bergers die zeggen dat ze ook een reddingsboot zijn.
    dan zouden deze mensen zich dus ook moet bezig houden met het alleen redden van mensen
    maar ik ga nu stoppen met deze discusie want ik weet hoe jij er over denk en daar kom ik niet uit met jou (mischien als je wat minder kwaad over de knrm spreek dan zou de direktie knrm mischien in de toekomst wel met je om de tafel willen gaan zitten)

    Geplaatst door: ijsselmeervisser op
  • Henk wat een wijze woorden weer……
    Hahaha wat een hoop gepraat en weinig wol. Maar dat is men gewend van je.
    Het is maar goed dat jij geen beleidsmaker bent bij een KNRM, reddingsbrigade of bergingsbedrijf. Je snapt het gewoon niet.

    Ben toch wel benieuwd hoe groot jullie provisie pet jaar is wat uit bergingen voorkomt. Wel slim van jullie.

    Geplaatst door: Arie op
  • @IJsselmeervisser, Een verademing om eens te lezen dat er ook voorstanders van de KNRM als sleepdienst zijn die bereid wel zijn inhoudelijk op de zaak in te gaan in plaats van slechts te schelden, bedankt!

    Over het slepen van een jacht en gewaarschuwd worden voor een noodgeval:
    de kustwacht statust. Als een reddingsboot sleept is hij de status (9 is dat geloof ik), “towing” en krijgt het daar het label “niet inzetbaar” en zal dus niet gealarmeerd worden.
    Een boot die gesleept wordt losgooien zou een erkenning zijn dat het schip eigenlijk helemaal niet in problemen is en de inzet van een reddingsboot zou dan niet langer gerechtvaardigd zijn. Er wordt ook geen beroep gedaan op een reddingsboot die sleept omdat de veiligheid van het gesleepte schip gewaarborgd moet blijven.

    Wel is het zo dat op sommige stations twee boten zijn, een kleine en een grote reddingsboot, dat is al en stuk beter, daar heb je gelijk in.
    Maar hoe kan het nu uitgelegd worden dat je tegen de KNRM bent omdat je vindt dat ze zich op redden moet richten, daar zijn ze toch igenlijk voor?
    Ik ben voor een reddende KNRM, geweldig vind ik dat als mensen door de KNRM gered worden. Het Astmafons vind ik ook geweldig werk verrichten, maar als ze gratis brood gaan uitdelen met het geld wat ze met collectes binnen gehaald hebben ga ik daar ook tegenin. Ik ben niet zo’n fan die alles maar goed vindt wat een club doet.
    Er zijn steeds meer reddingsbrigades die langzamerhand wel in gaan zien dat het toezien op de veiligheid en die waarborgen meer bij het reddingswerk horen en belangrijker taken zijn dan het slepen zelf, waarbij bovendien hun reddingsboot gedegradeerd wordt tot een ordinaire sleepboot.
    Ook zij zijn niet tegen de KNRM, maar wel voor het inzetten van een reddingsboot voor redden.
    (waarom zou zo’n boot immers anders een REDDINGboot heten)

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • Heerlijk, zo’n inhoudelijke reactie. echt over nagedacht.

    Ik sluit deze discussie af met nogmaals te vermelden dat de berger graag serieus in gesprek gaat om tot een goede en werkbare situatie te komen. Verwacht niet dat hij na jaren werken ineens de winkel sluit omdat de KNRM zomaar een station opent bij hem om de hoek.

    Ze zouden elkaar zo goed kunnen aanvullen. Eigenlijk weet ook iedereen dat wel. Daarom zullen er wel geen inhoudelijke reacties komen. Wellicht moet men dan maar blijven proberen het grote publiek in onwaarheden te laten geloven.

    Ik vind het wel een groot brevet van onvermogen, om niet eens inhoudelijk te (durven) reageren. Jammer.

    Ik wens allebei de organisaties alle goeds.

    Simon.

    Geplaatst door: Simon op
  • Ik denk dat je gelijk hebt skippie.
    De vermoedens bestaan al langer.
    En IJsselmeervisser geeft ook heel goed antwoord.

    Maar laat ze maar lkkr in hun anti-KNRM gedachte.
    Dat soort zeikerds blijf je toch houden.

    Geplaatst door: Hein op
  • Beste heren,

    Ik daag jullie uit om nou eens inhoudelijk op de problematiek in te gaan. De insunaties die steeds gedaan worden slaan kant nog wal.

    Ik neem aan dat jullie wel begrijpen dat de situatie zoals hij nu is, verre van normaal is. Graag wil ik jullie even herinneren aan het feit dat de berger reeds meerdere malen duidelijk aangeeft serieus in gesprek te gaan om tot een voor iedereen goede en werkbare situatie te komen. Ook geeft hij aan de KNRM op zich een prima organistaie te vinden, waar hij veel respect voor heeft.

    Andersom komt men voorlopig niet veel verder dan geruchten verspreiden, insinuaties doen en onwaarheden verspreiden.

    Wordt volwassen, en ga eens serieus in gesprek met elkaar. Komt iedereen verder mee.

    Succes.

    Geplaatst door: Simon op
  • volgens mij vaart de knrm in opdracht van de kustwacht . deze werkt weer voor div ministeries. om het probleem op te lossen moeten we dus in den haag zijn .

    Geplaatst door: dennis op
  • Volgens mij zit het op de zuidelijke randmeren als volgt in elkaar, er komt een melding binnen voor de knrm vervolgens vliegen jsh en de hoge eruit om de klus te pakken als de hoge als eerste is krijgt het vaartuig het advies te wachten op jsh en pakt daar een provisie van. Op deze manier kan de hoge zijn kosten dekken en tevens de knrm ertoe dwingen zich bezig te houden met primaire taken. Ik kan niet begrijpen dat Henk en Simon zich anders zo druk maken over bemanningsleden die afspraken met hun werkgever hebben gemaakt over hun hobby waarbij de baas vaak weet wat er speelt dus ook dat er gevaren word voor een motorstoring.En de beschuldeging dat er door de knrm gebeld word is wel erg groot er misschien een paar schippers die zo handelen maar om nou te zeggen dat de knrm dat doet is wel wat overdreven dan praat je namelijk over 42 stations .

    Geplaatst door: skippie op
  • henk en simon

    jullie hebben het er steeds over dat het een keer gaat gebeuren dat als een boot van de knrm een jacht op sleep heeft dat als er ergens anders iemand in het water ligt ,dat die persoon dan pech heeft.
    ik zie dat toch iets anders.
    als er een melding binnen komt van een man overboord dan gooit de knrm het jacht op sleep los en laat ze voor anker gaan.
    doordat de knrm al op het water zit win je de 10 min van uitvaren.
    vaak ben je dan zelfs nog sneller ter plaatse dan als je vanaf station moet vertrekken.
    daarbij op de meeeste stations op het ijsselmeer liggen 2 reddingsboten dus is er tijdens het naar de haven slepen altijd een boot vrij voor calamiteiten

    Geplaatst door: ijsselmeervisser op
  • @Arie,
    Het slepen van de Valk werd verricht door de waterhulpdienst.nl, wij slepen niet, tezij nood.
    De berger assisteren op verzoek doen we wel. De voorwaarde daaraan verbonden is steeds dat wij per direkt weg moeten kunnen voor een calamiteit.
    Als wij een pomp in een Valkje hebben hangen die op de ondiepte licht zijn we nog steeds direct inzetbaar. Een reddingsboot die zich als sleper gedraagt brengt zijn kerntaak in gevaar.
    Wij hebben ook jarenlang aan boten gesleurd toen er nog geen berger was, geloof me met die hulp op basis van een vrijwillige bijdrage kom je echt niet uit de kosten met slepen van jachtjes, er moet geld bij uit andere bronnen, donaties en legaten bedoeld voor het redden mogelijk te maken.

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • @zeezeiler zei op 10-09-2010 op 13:50 en op 15-09-2010 op 15:13 precies het zelfde.

    Knippen en plakken steeds dezelfde reactie, wordt je daar soms voor betaald?
    10% van de waarde van het schip is weer zo’n indianen verhaal, dus de rest zal ook wel uit je dikke duim gezogen zijn, er is geen rechter die daar mee instemt. De gang van zaken is als volgt: een expert komt langs eens in de zoveel tijd en bepaalt wat de sleepdienst toekomt. Hij neemt de gedane klussen voor de verzekeringsmaatscappijen met de sleepdienst door en doet een voorstel betreffende de hoogte van de vergoeding. De sleepdienst kan daarmee accoord gaan, dan krijgt hij mettertijd zijn geld overgemaakt. Als hij het er niet mee eens is kan hij een contra expertise laten verrichten, maar dat is niet verstandig, hij kan dan lang wachten op zijn geld.
    We leven niet meer in de middeleeuwen, wetboek van koophandel gaat uit van prijzen naar redelijkheid en billijkheid, de omstandigheden in acht genomen.
    Dat zijn echt geen duizenden euro’s, die vehalen komen van mensen die op een of andere manier er belang bij hebben dat de KNRM mooi gratis sleepdiensten blijft verzorgen.

    Ik kan ook knippen en plakken, zo kom je misschien nog wel eens in het guinness book of records:
    “Het is een druk gebied, maar ik heb ook het idee dat de watersporters ons steeds makkelijker erbij roepen.” “Verder zijn we meer een sleepdienst aan het worden. Met alleen mensen van een schip redden kom je er niet meer. De opvarenden hebben liever dat ze met schip en al naar de haven worden gesleept.”

    Een schipper van de KNRM Huizen die al toegeeft dat slepen voor de KNRM al de hoofdmoot is geworden. Zeker de discussie hier gevolgd 😉

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • Sorry Simon, vergeten te plakken:
    Normaal gesproken kan een Valk niet zinken. Er zitten luchtkasten in die de zaak drijvende houden. In dit geval waren de luchtkasten lek en hoewel de instructeurs de zeilboot langs de steiger goed vast gelegd hadden was hij daarna toch nog onder de drijvende steiger gezonken en was nog slechts het puntje van de mast te zien.
    We hebben dezelfde avond de boot proberen te bergen, maar het was al tegen donker en het begon weer heftig te onweren, dus leek het ons verstandiger de volgende ochtend verder te gegaan. Dat werkt heel simpel, je zet de zelflozers open en trekt de boot achter je aan, dan loost hij vanzelf zo dat er vrijboord gemaakt wordt. Dan gooi je er een pomp in (zie hier de bemoeienis van HOGE) en dan is tie normaal gesproken leeg. Maar in dit geval moesten we blijven pompen omdat de kasten dus lek waren.

    Geplaatst door: arie op
  • Hieronder een voorbeeld van een BERGINGSACTIE van de Seeker! Door Henk zelf geschreven. Nou inderdaad Simon, dit is echt een klus voor een bergingsdienst. Wat als de Seeker naar jou dochter had gemoeten omdat ze overboord was geslagen.

    Oei Henk….ik sluit mij aan bij Simon. Dit kan echt niet!

    Geplaatst door: arie op
  • Ik ken de ‘grote verhalen’ uit de kroeg van Terschelling, waar de bergers lachend vertellen hoe ze die domme zeilers liggen op te wachten rond de ondieptes, ze niet waarschuwen dan, want het is gewoon handel voor ze. Een peperduur jacht dat gewoon voor anker was gegaan en waarvan de opvarenden met hun rubberboot naar het eiland voeren, werd afgesleept, omdat t gevaar zou lopen, reken dat de factuur zo’n tien procent van de nieuwwaarde bedraagt, kassa dus voor de bergers….Als je bergers zo hoort vertellen over hun handel verlies je elk respect voor ze en lijken de uitlatingen van de KNRM meer dan terecht. Ze maken gebruik van de nare omstandigheden waar mensen in verkeren en houden ze zoet met te vertellen dat de verzekering alles wel betaalt, dat moet in praktijk nog blijken. Dus in een niet zo hele erge noodsituatie rustig wegsturen en op de knrm wachten voorkomt veel narigheid achteraf.

    zeezeiler

    Geplaatst door: zeezeiler op
  • In de krant De Gooi & Eemlander van woensdag 15 september staat een groot stuk over de KNRM Huizen. De schipper wordt ook geciteerd:

    “Het is een druk gebied, maar ik heb ook het idee dat de watersporters ons steeds makkelijker erbij roepen.” “Verder zijn we meer een sleepdienst aan het worden. Met alleen mensen van een schip redden kom je er niet meer. De opvarenden hebben liever dat ze met schip en al naar de haven worden gesleept.”

    Hieruit blijkt dus onomstotelijk dat de KNRM steeds meer een gratis sleepdienst voor de watersporter wordt. Dat is ook logisch, gezien de wijze waarop deze organisatie zich laat zien en communiceert.

    Persoonlijk vindt ik dit eigenlijk best treurig. Het is (nogmaals) een super organisatie. Ze moeten echter alleen doen waar ze voor zijn: het redden van mens en dier.

    Je kan mij niet wijsmaken dat het goed uitlegbaar is dat mensen constant van hun werk worden weggepiept om gestrande watersproters, die helemaal niet in gevaar zijn, weg te gaan slepen. En dan nog zonder kosten voor de gestrande watersporter ook! Uiteraard kost zo’n actie wel veel geld. Dat wordt dan opgebracht door donateurs en mensen die echt denken dat met hun giften en nalatenschappen serieuze reddingen nworden verricht. De werkgevers van de bemanning denkt ook nog steeds dat hun medewerker op pad is om echte reddingen te doen. Het wordt tijd dat ze dat ook echt weer gaan doen. Dat zou goed zijn voor de veiligheid op het water, en ook voor de financiele gezondheid van zowel de KNRM als de bergers.

    Nogmaals, ga met elkaar om de tafel en maak bindende afspraken. Zolang dat niet gebeurd is er maar 1 lachende derde: De gratis geborgen en gesleepte watersporter. Super toch? ben je op vakantie met je jacht, stopt je motor ermee. je gooit je anker uit, neemt een drankje en besteld de KNRM. Voor je het weet stormen er 2 reddingboten op je af om je gratis naar binnen te slepen. Top!

    Wel jammer dat het vroeg of laat een keer gebeurd dat een reddingboot aan het bergen is, en er in zijn oorspronkelijke verzorgingsgebied iemand verdrinkt omdat er zo snel geen reddingboot beschikbaar is. Die is even druk met een berging. Sorry. Het zou je dochter maar wezen.

    Simon.

    Geplaatst door: Simon op
  • @Henk ; wat ben jij een vervelende man.
    Niks te doen en daarom lekker gefrusteerd.

    Geplaatst door: Marvin op
  • Kiter schreef op 15-09-2010 om 12:18: “Henk waarom maak jij je druk over de kerntaken van de knrm, daar heb jij niks mee te maken denk?”

    Omdat veel last hebben van de haat (zie de ongenuanceerde scheldpartijen hieronder)gericht tegen de bergers. Wij worden betrokken in een concurrentie strijd die niet de onze is. Mensen vangen wat op en zijn bang dat wij een sleepje toebehorend aan de KNRM af willen pakken, terwijl wij slechts noodhulp verlenen. Het zal ons echt een worst zijn wie een drenkeling er uit heelt, als het maar op de snelst mogelijke manier gebeurt. Maar dat ligt anders met mensen met alleen maar pech, daar heeft een reddingsdienst alleen bemoeienis mee als er gevaar voor de personen dreigt. Zeker als een berger al ter plaatse is past de KNRM terughoudendheid met betrekking tot de spullen.

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • De watersporter die gratis hulp van de KNRM accepteert heeft groot gelijk, als ik moest kiezen tussen een berger die geld kost en een gratis sleep van de KNRM wist ik het ook wel.

    Gratis voor mij. Maar zeker niet kosteloos, het is alleen niet het schip dat pech heeft die betaalt, de kosten worden gedekt door allerlei giften van mensen die denken dat het geld voor redden gebruikt wordt.
    Ik begrijp niet dat het niet eens zijn met het gratis slepen en bergen wat de KNRM doet uitgelegd wordt als een aanval op de KNRM als geheel. De KNRM doet prima werk, Nederland kan niet zonder! Bergers zetten de deur wagenwijd open voor overleg, laten we hopen dat er wat goeds uitkomt.

    Ik verkondig het standpunt van HOGE, want HOGE vindt een goed georganiseerde hulpverlening waarbij ieder zijn eigen ding zonder monopolistisch te worden belangrijk. Door je niet als teamspeler op te stellen lok je zelf uit dat daar kritiek op komt. Je kunt niet verwachten dat je de bergers het brood uit de mond stoot en dat daar geen kritiek op komt. Wat is er tegen goed overleg en heldere afspraken waar iedereen zich aan houdt?

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • Henk waarom maak jij je druk over de kerntaken van de knrm, daar heb jij niks mee te maken denk?

    De meeste bergers hebben gewoon een sticker met SAR op hun schip. Dus laat ze nu niet zeiken dat ze een keer mensen uit het water moeten pikken.(dat levert waarschijnlijk niks op)
    Overigens geloof niks van het verhaal dat de knrm mensen in het water heeft laten liggen. er zijn altijd twee kanten van een verhaal, er zal ook wel een reden zijn dat de Seeker als een gek door de haven vaart.

    Geplaatst door: kiter op
  • @henk wijga, zelf ben ik geen KNRM of reddingsbrigade of andere hulpverlener maar een watersporter.
    Ik ben blij met de KNRM en/of reddingsbrigades. Zelf heb ik eens een accuprobleem gehad waardoor ik een sleep nodig had. Toen ben ik door een reddingsbrigadeboot naar binnengebracht(1 km voor haven), kosteloos. Prachtig! Ik heb die jongens toen 100 euro gegeven. Ik moet er niet aandenken dat een berger dat had gedaan, dan had ik minimaal het tienvoudige kwijt geweest.Overigens ging de accu stuk door een fout van de installateur(overigens ook een berger…)

    Jij spreekt over tegenstanders maar ik denk dat dat wel meevalt. Volgens mij ben je de grootste tegenstander van een reddingsbrigade of knrm.
    Wat dat betreft ga ik wel mee met de voorgaande reacties over jou. Je lokt die reacties wel zelf uit. Jammer als schipper van een hulpverlener(als jullie dat echt zijn) zou je autonoom moeten zijn. Een reactie kan altijd maar doe dit dan op persoonlijke titel. Dit is niet echt reclame voor de Hooge. Modder gooien heeft geen zin hoor.

    Rust en Kalmte maakt een goede zeeman.

    Geplaatst door: Peter op
  • Ik ben het eens met de gedachte dat er een goed ondernemersplan moet zitten achter een (bergings) bedrijf.

    Nu is het een feit dat de KNRM op de zuidelijke randmeren (Huizen) pas recent aanwezig is. De berger al vele jaren langer. Die heeft altijd prima werk kunnen doen. Het is ook niet voor niks dat deze regelmatig rechtstreeks voor verzekeraars en bijvoorbeeld de botenwacht vaart.

    Het zou organisaties als de KNRM sieren eerst eens met reeds bestaande partijen om de tafel te gaan en te kijken of er tot een werkbare situatie te komen is, die voor iedereen ook nog eens veel veiliger is.

    Sinds de komst van steeds meer KNRM stations en reddingsbrigades wordt “de race” alleen maar erger. Een berger zal wel snel naar zijn werk moeten varen, anders is een gesubsidieerde boot hem voor. Bemand door mensen die van hun eigen werk zijn weggepiept om zogenaamd mensen te gaan redden. Ik denk dat als de werkgever werkelijk zou weten wat zijn werknemer aan het doen is, dat er nog een aantal kritische vragen te stellen zijn.

    Zo kan je je afvragen of het wenselijk is om publiek geld te besteden aan het slepen van een boot met motorpech, die gewoon voor anker ligt te wachten op hulp. Dit is helaas een veel voorkomende situatie op de randmeren. Tel daar de kosten van de bemanning bij op, en vraag jezelf eens af of we op de goede weg zijn.

    Ik denk dat beide oragnisaties prima naast elkaar kunnen bestaan. Sterker nog, ze kunnen elkaar goed aanvullen. De redders redden, en de berger bergt. Dat betekent ook meteen dat de kans dat een reddingboot niet beschikbaar is om te redden omdat hij aan het bergen is vrijwel niet meer bestaat.

    Zolang er geen afspraken gemaakt kunnen worden telt maar 1 ding. Als eerste ter plaatse zijn. Dat is niet de keus ban de bergers. Daar worden ze toe gedwongen.

    Ga met elkaar in gesprek, maak bindende afspraken, en hou je daaraan!

    Simon.

    Geplaatst door: simon op
  • Zo makkelijk is dat wel. Alleen zolang de KNRM haar gratis diensten aanbied aan mensen met een lege accu in hun boot, valt het voor een sleepdienst niet mee een boterham te verdienen.
    De KNRM zelf zegt de bergers nodig te hebben. Je hebt elkaar vroeg of laat allemaal nodig op het water. Als je dan ziet hoe er op kleuterschool niveau gesholden wordt door sommige fans van de KNRM in plaats van inhoudelijk volwassen te reageren zie je hoeveel werk er te verzetten is eer die twee stromingen door één deur kunnen.

    Bergers worden vaak gezien als “tegenstanders” van de KNRM. Dat is niet zo. Zij proberen slechts te wijzen op het enthousiastme waarmee allerlei zaken worden aangepakt die helemaal niet tot de kerntaken van de KNRM horen. Zoals Simon al aanhaalde, het is toch belachelijk dat de Bergers mensen uit het water moeten halen omdat de redders te druk zijn met slepen?
    Ik begrijp echt wat er achter steekt dat de KNRM er zo op gebrand een zeilboot Flevo Marina in te slepen en bereid is daar tientallen kilometers voor te varen terwijl er al en berger ter plaatse is. Als er nu wat ernstigs gebeurd in het eigen gebied is de reddingsboot even slepen, met een uurtje is ze er weer.
    KNRM een prima club, alleen schieten de leden af en toe een beetje door op het gebied van pechhulp.
    Schipper reddingsboot Seeker,
    Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • Nou Simon was het maar zo makkelijk. De KNRM de schuld geven van alles en bergers lekker hun gang laten gaan. Er zijn tal van voorbeelden waarbij bergers dusdanig schade maken waardoor de opvarenden alsnog gered moeten worden door KNRM of reddingsbrigade.

    We leven gelukkig in een vrij land waar we zelf kunnen beslissen wie ons mag helpen. Mijn buurman mag mijn auto ook naar de garage slepen bij pech.
    Daar heb ik geen berger voor nodig.

    Als zgn Professioneel berger zou je eerst een gedegen ondernemersplan moeten maken met daarin een onderzoek of het wel loont om in een gebied een bergingsbedrijfje op te zetten. Zodat je niet als een gek op elk bootje wat om hulp roept hoeft af te racen.

    Geplaatst door: Kees op
  • Jammer dat de KNRM en de bergers zo tegenover elkaar staan. Dat is niet nodig. het probleem ligt in het feit dat de vrijwilligers van de KNRM zo gebrand zijn op elk klusje op het water, dat ze hun kerntaak, het redden van mens en dier, helaas al lang uit het oog zijn verloren.

    Het is op de zuidelijke randmeren helaas al vaker voorgekomen dat de reddingboot aan het bergen was, en de berger dan maar mensen uit het water haalt. Dit heeft zelfs de krant al gehaald. De KNRM belt zelfs met gestrande watersporters om te waarschuwen geen hulp van een berger aan te nemen omdat zij eraan komen en alle bergings werkzaamheden gratis verrichten.

    Iedereen kan op zijn vingers natellen dat dat niet kan. Deze acties worden gefinancierd door de deonateurs en erfenissen die de KNRM mag ontvangen. Op zich goed. Je moet je alleen afvragen of je oma wel weet dat de KNRM peperdure jachten met motorstoring gratis de haven binnensleept, of dat ze dacht dat er wellicht echt mensen gered zouden gaan worden van de opbrengst van haar nalatenschap.

    De KNRM heeft echter zo’n goede marketing machine, en goede politieke contacten dat ze het merendeel van de mensen nog steeds kunnen doen geloven dat ze echt stoere redders zijn. Overigens wil ik wel benadrukken dat ze erg goed zijn in het redden van mens en dier. Daar zouden ze zich dan ook bij moeten laten.

    Op de zuidelijke randmeren doen ze er alles aan om maar niet in gesprek te gaan met de bergers. Dit terwijl er vanuit de berger al vaak een verzoek tot contact is geweest.

    Stel je voor: De KNRM redt, en de berger bergt. Super toch? Op de weg hebben we deze les jaren geleden al geleerd. Daar zie je de ambulance echt geen autowrak wegslepen. Dat doet de berger. Die berger echter moet om dat te kunnen/mogen doen aan allerlei voorwaarden voldoen. Daarom zijn er bindende afspraken met hem gemaakt waar hij zich dan ook aan moet houden.

    Zo zou het op het water ook kunnen, en zelfs moeten. Nu nog een aantal ego’s die in de weg staan hiervan overtuigen. Succes!

    Geplaatst door: Simon op
  • Wat een wijze woorden Jeroen alleen een beetje jammer dat Henk een plaat van een meter of wat voor zijn hoofd heeft. Er zijn er al vele voor gegaan met soort gelijke woorden maar Henk vind dat hij gelijk heeft.

    Geplaatst door: skippie op
  • Wat een zielig figuur ben jij Henk.
    Jullie kunnen alleen als een gek volgas door die haven varen, verder bakken jullie er weinig van.

    ga toch eens wat anders doen dan de KNRM in het kwaad daglicht te zetten.

    Die site van jullie, lachwekkend.

    Jaloezie en neringziek ben je.

    Geplaatst door: jeroen op
  • Ik snap de discussie niet hoor op deze site de KNRM word gewaarschuwd door de kustwacht gaat erheen en als ze er als eerste bij is maken ze een sleepverbinding om de mensen te helpen(iets wat volgens mij verplicht is). Dat er dan nog zoveel mensen zijn die lopen te zeuren is voor mij vreemd. Ik ben een aantal keren geholpen door de knrm en heb dit altijd gezien als professionele hulpverlening.Als een berger eerder is neemt die de klus ook al vaart deze vaak op het alarm van de reddingsboot, dan hoor ik de reddingsboot ook nooit zeuren. Verder wil ik nog wel even kwijt dat de bergers er in de wintermaanden niet zijn wie gaat er dan naar een vaartuig met motorstoring of erger als er een vaartuig water maakt? Het antwoord is simpel de knrm omdat die er wel is in die maanden.Kortom de meeste (bergers) met een rib lopen te klagen maar zijn gewoon weg niet betrouwbaar voor een taak als hulpverlener op het water.En zeker niet als professionele berger daar hebben ze het materiaal niet voor.

    Geplaatst door: skippie op
  • Overigens mijn complimenten voor de Schuttevear, die het aan durft bergers die kritiek op de samenwerking met de KNRM hebben aan het woord te laten. Er zijn maar weinig bladen die bereid zijn kritische uitlatingen aan het adres van de machtige KNRM te publceren, dat wordt je namelijk niet in dank afgenomen.

    Ondertussen heeft de KNRM op haar eigen website gereageerd:

    Relatie met bergers blijft broos
    IJmuiden, 11 september 2010

    “In het weekblad Schuttevaer van 11 september is een artikel gepubliceerd over de broze relatie tussen de KNRM en commerciële bergingsbedrijven met een kop en subkop, die op zijn minst ongelukkig te noemen zijn. Zij staan een goede oplossing voor de momenteel verstoorde relatie tussen de KNRM en een aantal commerciële bergingsbedrijven mogelijk ernstig in de weg. De KNRM neemt derhalve nadrukkelijk afstand van deze koppen. Het is volstrekt onjuist en bezijden de waarheid dat de KNRM adviseert op kosteloze hulp van de KNRM te wachten. De KNRM is van mening dat de eigenaar van het hulpvragende vaartuig altijd het recht heeft om te bepalen van wie men hulp wil ontvangen. Directeur R.A. Boogaard van de KNRM spreekt de hoop en intentie uit tot een goede oplossing te komen voor de ontstane situatie.

    De koppen waar het om gaat:

    KNRM-directeur jaagt bergers op de kast
    * Boogaard adviseert op kostenloze hulp KNRM te wachten
    * Als schippers kiezen voor ons moeten bergers dat accepteren”

    Ergo, het ligt dus aan de “Schuttevear”…

    Geplaatst door: henk Wijga op
  • Deze discussie loopt al veel langer op het hulpverleningsforum. Erg interessante discussie daar.

    Geplaatst door: Victor op
  • Nog een voorbeeld van afgelopen zomer, een omgeslagen huurboot op het veerse meer,
    de oranje van de knrm laat de mensen met een jachtje naar de wal brengen omdat zij zoals zij aan de kustwacht melden de boot gaan bergen,
    waarop de kustwacht vraagt of ze het goed begrepen
    hebben en of ze wel zeker weten of de mensen
    niets mankeren na ongeveer een uurtje melden zij
    dat ze het bootje niet geborgen krijgen omdat er
    veel zand inzit en dat ze het achterlaten bij een
    boei een mooi voorbeeld van schoenmaker blijf bij je leest misschien is het zand er zelfs door hun sleepactie met de boot ingekomen.

    Geplaatst door: arno op
  • @stuurman (een broertje van Schipper vermoed ik)Van onze site reddingbrigade.net:
    “HOGE verleent alleen NOODHULP en verricht geen BERGINGS-, SLEEP- of PECHHULP zoals de door de kustwacht aangestuurde KNRM, als er geen “nood aan de man” is. Een slepende reddingsboot ontrekt zich immers aan zijn primaire taak: het reddingswerk. Wij zijn kiezen er voor beschikbaarte blijven voor noodhulp en laten pechhulp over aan Jacht Service Huizen: JSH, een bedrijf waar wij nauw mee samenwerken en mee oefenen.”

    Wij laten ons sturen door de kustwacht en als die vindt dat er al voldoende eenheden onderweg zijn blijven we binnen. Het heeft geen zin om met zijn allen op één incident af te vliegen als een kip zonder kop. Coördineren heet dat. Als één van de andere reddingsboten ons om assistentie verzoekt hebben wij nog nooit nee gezegd.

    Ik begijp echter niet goed hoe je wil bewijzen dat de bergers de KNRM onheus bejegenen en valse concurrentie aandoen door aan te tonen dat HOGE sneller bij bootjes met pech zou zijn. Het nut HOGE hier met de haren bij te slepen ontgaat me volkomen. Wij zijn juist gespecialiseerd in medische hulpverlening, (DAN First Responder gecertificeerd) en niet deskundig in het slepen, bergen en pechhulp, het is niet ons ding.
    Het is heel gevaarlijk als je als vrijwilliger je grenzen niet weet, straks sleep je nog een brandende tanker de haven in. Natuurlijk gaan we snel ter plaatse als een bootje vast gevaren is of stuurloos ronddrijft, maar niet voor het materiaal maar voor de veiligheid van de mensen. Als ze echt in nood zijn willen ze wel aan boord komen zoals iemand anders hier al eerder terecht opmerkte, eerst de mensen dan de spullen.

    Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • Beste Henk,

    Hier een stukje van je reactie op schipper:
    “Schipper je bent goed in de war, wij hebben geen AIS, we zijn geen bergers en varen niet uit om schepen met pech te slepen.”

    Ik kan me nog goed herinneren dat de KNRM en reddingsbrigade Naarden werden gealarmeerd voor een man over boord (Heb een scannertje thuis staan). Jullie horen dat ook uiteraard want de melding kwam op 16 binnen bij het KWC. De reddingboten gaan er op af en één van jullie bootjes meldt aan de Kustwacht dat ze op het Gooimeer blijven omdat er al zoveel eenheden gealarmeerd zijn.
    Maar voor een sleep klussie vliegen jullie inderdaad met een noodgang de haven uit om zo snel mogelijk het bootje te pakken hebben…

    Met andere woorden: Je lult uit je nek.

    Gegroet,

    Geplaatst door: stuurman op
  • Schipper zei op 11-09-2010 op 10:58
    “Ik weet waar ik in dit geval over praat en ook de AIS liegt niet.”

    Schipper je bent goed in de war, wij hebben geen AIS, we zijn geen bergers en varen niet uit om schepen met pech te slepen. Of je helpt deze onzin doelbewust de wereld in, of je bent slecht voorgelicht. Ik hoopte eigenlijk op dat laatste.
    Wij vinden het niet juist dat een reddingsboot als sleepboot wordt ingezet. Wij laten slepen, bergen, en pech-hulp graag over aan de bergers en de KNRM. Waarbij wij ons wel afvragen of de KNRM wel de aangewezen partij is om zich over bootjes met een lege accu te ontfermen.
    Een redder die niet op tijd was om iemand te helpen die onwel werd, omdat ie zo nodig op dat moment met zijn reddingsboot een zeilboot met motorpech de haven in moest slepen, vergeeft het zichzelf nooit.

    Henk Wijga,
    Reddingsdienst HOGE

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • Leven en laten leven!!! Heb respect voor elkaars werk en help elkaar waar nodig! Hou je netjes aan de \\\”scheepvaart\\\” regels! Heb elkaar lief en zorg voor elkaar! KNRM 24 – 7 – 365 Berger ??? Kustwacht gaat voor save dus alarmeerd KNRM! Belangrijkste scheeps eigenaar bepaalt uit eindelijk van wie hij / zij hulp wilt ontvangen! KNRM jullie boten zijn reddingboten, geen sleepboten. Schoonmaker blijf bij de leest!!!

    Geplaatst door: KvM op
  • Beste Henk, of nouja eigenlijk niet beste. Zonder dat u mij kent kunt u niet roepen dat ik slecht ingelicht ben en alles zo maar geloof. Ik weet waar ik in dit geval over praat en ook de AIS liegt niet. Of toevallig net wel toen er 37 knopen stond toen u nog in de haven van Huizen zat? U verkoopt HOGE nou even mooi hier maar hoe komt het dat u zo’n slechte naam opgebouwd heeft? U denkt dat u succesvol samenwerkt, jammer dat u dan zelf zo goed gelovig of slecht ingelicht bent. Ik vraag me ook nog altijd af hoe het komt dat u al 3x een nieuwe ligplaats heeft kunnen zoeken. Vast niet omdat u zo aardige vent bent toch?

    Geplaatst door: schipper op
  • “Schipper schrijft op 10-09-2010 op 18:02:
    “Zo vaart er ook een berger ‘HOGE’ rond in Huizen die met 37 knopen (65 km per uur) de haven van Huizen uitknalt voor een vastgevaren bootje om de KNRM maar voor te zijn.”
    Ik wil even wat rechtzetten. Want HOGE, een REDDINGSDIENST uit Huizen verleent alleen eerste noodhulp, In tegenstelling tot de KNRM geven wij graag een boot die in problemen was meteen over aan een berger waar wij succesvol mee samenwerken(of een sleper van de KNRM), zodat wij zo snel mogelijk weer beschikbaar zijn voor onze kerntaak: het redden van mensen. Onze Seeker vaart ruim 48 knopen. Wij nemen zo’n 50% van het redden op het Gooi- IJ en Eemmeer voor onze rekening (cijfers KNRM Huizen). En een jachtje lostrekken is geen noodhulp, maar pech hulp.
    Schipper, wat jammer dat je zo goedgelovig of slecht voorgelicht bent,
    Henk Wijga
    Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer (HOGE)
    Schipper reddingsboot Seeker

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • “Schipper schrijft op 10-09-2010 op 18:02:
    “Zo vaart er ook een berger ‘HOGE’ rond in Huizen die met 37 knopen (65 km per uur) de haven van Huizen uitknalt voor een vastgevaren bootje om de KNRM maar voor te zijn.”
    Wat werkt de PR machine van de KNRM toch goed. Naïve zielen geloven alles van deze helden vertellen. Helaas ook de onzin.
    Want HOGE, een REDDINGSDIENST uit Huizen verleent alleen eerste noodhulp, en in tegenstelling van de KNRM geven wij graag een boot die in problemen was snel over aan een berger waar wij succesvol mee samenwerken(of een sleper van de KNRM), zodat wij zo snel mogelijk weer beschikbaar zijn voor onze kerntaak: het redden van mensen. Onze Seeker vaart ruim 48 knopen. Wij nemen zo’n 50% van het redden op het Gooi- IJ en Eemmeer voor onze rekening (cijfers KNRM Huizen). En een jachtje lostrekken is geen noodhulp, maar pech hulp.
    Schipper, wat jammer dat je zo goedgelovig of slecht voorgelicht bent,
    Henk Wijga
    Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer (HOGE)
    Schipper reddingsboot Seeker

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • Alles zo lezend kan ik niet anders constateren dat de voorstanders van berging door de knrm
    denken dat dit altijd goedkoper is maar ik weet uit ervaring dat dit niet zo is, namelijk de knrm
    haalt een jachtje met een losgeschoten schroefas
    weg langszij van een kraanschip die hem zo even
    op kan tillen en brengt hem vervolgens naar een
    dure jachtwerf in de buurt waarme ze goede vriendjes zijn, dit heeft aanzienlijk meer gekost
    dan wat het kraanschip zou rekenen

    Geplaatst door: arno op
  • Ik zie dat er zoveel commentaar is op bergers.
    vind dat niet op zijn plaats!
    de knrm kan wel dik doen met andermans geld
    het was beter dat de donateurs achter de bergers zouden staan konden ze het voor de helft doen
    ze zitten de bergers in hun vaarwater
    daar moeten ze uitblijven
    die moeten er de kost mee verdienen

    Geplaatst door: peter op
  • zeesleper waarvoor gebruiken de zogenaamde bergers dan ook bijna allemaal een snelle rib om hun zogenaamde berging te doen.
    volgens mij is er in de keus van het materiaal van de knrm en de bergers bijna geen verschil.

    Geplaatst door: ijsselmeervisser op
  • Laat alle mooiweer watersporters hun mond maar houden over wel of niet proffesionele bergers.
    Toevallig moet je niet zeiken als je voor je lol op het water vaart, daar is op zich niets mis mee, zorg dat je je boeltje goed voor mekaar hebt, maar degenen die zomers en winters op zee zitten praten wel anders en dat weten de bergers ook, op de KNRM site’s vinden ze het ‘bijna’ jammer dat ze een seizoen maar 2 of 3 keer hebben kunnen uitrukken. Wees blij dat er niets is gebeurt. Maar goedwillende amateurs moet je maar hun gang laten gaan

    Geplaatst door: Harms-Bergung op
  • In Laaksum ligt zomers wel een “professionele berger” maar’s winters niet en dan zijn de stations Hindelopen, Urk en Lemmer wel “open”.
    Nut en offer worden bij de berger dus wel tegen elkaar afgewogen.
    Dat doet de KNRM niet.

    Geplaatst door: jaap op
  • Zo vaart er ook een berger ‘HOGE’ rond in Huizen die met 37 knopen (65 km per uur) de haven van Huizen uitknalt voor een vastgevaren bootje om de KNRM maar voor te zijn. absurt! Jammer dat de KNRM door schuttevaer weer zo neergezet wordt. Als ik een brief zal schrijven over de bergers die uit gekkigheid alles van dek trekken dan hoor je niks van schuttevaer. Altijd dat gezeur op de KNRM.. Tot dat je ze eens nodig hebt. Dan wil ik al die azijnpissers nog wel eens horen.

    Geplaatst door: Schipper op
  • De KNRM racet een beetje macho over het water met hun uit de kluiten gewassen rubberbootjes. Bemoeien zich overal mee, waarom doe je met die wastobbes niet alleen personen vervoer? Moet je een beetje met 2000 pk(Arie Visser) volgas een half uur aan een boot liggen trekken, want ja, de brandstof wordt toch betaald door de donateurs, bij deze zeg ik mijn lidmaatschap op. Laat de vrijwilligers lekker mensen redden, het materiaal gaat naar de bergers. Een RIB is om snel ergens te komen en snel weer te gaan… Een [SLEEP]boot om te slepen…

    Geplaatst door: Zeesleper op
  • Jachtje op de dijk bij Yerseke aan lagerwal. Sleepboot van bergingsbedrijf Polderman ter plaatse en ziet geen kans en deed zelf geen poging (waarom niet??) het precies hoog water met afnemende getijden het jachtje vlot te slepen.
    Haast was geboden en de Jan van Engelenburg (KNRM station Hansweert) doet “professioneel” een poging en krijg hem vlot.
    Regelmatig zie ik hier een berger zgn. “profesioneel”bezig met een sleepboot en rubberboot, in charter van Multraship, alleen bezig.
    Ik als beroepsschipper vindt dit onverantwoord en ook zeker niet kunnen. Zelf mag ik niet alleen mijn schip van 37.00 meter bemannen want dan komt de overheid in de vorm van RWS en KLPD om de hoek kijken met alle gevolgen vandien. Blijft me telkens weer verbazen hoe er met twee maten wordt gewogen. eerderdags gebeurt er wat met hem en dan?? Onderbemand noem ik dat, zoals ook bij sommige andere bergers.
    Dit is anders bij de KNRM. Daar zijn de boten met minimaal goed opgeleide mensen bemand.
    Zou het “professioneel”uit het krantenartikel maar gauw schrappen!!!!!!!

    Geplaatst door: Zijlijner op
  • Prachtig deze discussie. Hoe de bergers erbij komen dat ze proffesioneel zijn. Over het algemeen studenten van de zeevaartschool die net komen kijken en heerlijk aan een boot gaat liggen trekken. Vaak over een bult heen inplaats van naar dieper water. Inderdaad niet waarschuwen en je er absoluut niet van uit kan gaan dat ze er altijd zijn. Daar kan jij bij de KNRM wel altijd op bouwen. Zou toch prachtig zijn indien de bergers altijd beschikbaar zijn, dan hoeven de knrmers niet voor iedere lullige actie van hun werk weg worden geroepen.

    Wederom zon ding van een falende overheid. Neem nu toch eens die verantwoordelijkheid. Overheid doe je ding, zorgen gewoon voor betaalde reddingsdienst die alles professioneel doen en waarbij gewoon de verleende hulp in rekening wordt gebracht.

    Geplaatst door: Nog een zeiler op
  • Een bootje met pech kan ook erg in de problemen zijn. Ik zou dan zo snel mogelijk hulp hebben en van de KNRM weet ik dat die goed is. Als er een berger eerder is kan je daar toch altijd nog zaken mee doen?

    Geplaatst door: dees op
  • Ik ken de ‘grote verhalen’ uit de kroeg van Terschelling, waar de bergers lachend vertellen hoe ze die domme zeilers liggen op te wachten rond de ondieptes, ze niet waarschuwen dan, want het is gewoon handel voor ze. Een peperduur jacht dat gewoon voor anker was gegaan en waarvan de opvarenden met hun rubberboot naar het eiland voeren, werd afgesleept, omdat t gevaar zou lopen, reken dat de factuur zo’n tien procent van de nieuwwaarde bedraagt, kassa dus voor de bergers….Als je bergers zo hoort vertellen over hun handel verlies je elk respect voor ze en lijken de uitlatingen van de KNRM meer dan terecht. Ze maken gebruik van de nare omstandigheden waar mensen in verkeren en houden ze zoet met te vertellen dat de verzekering alles wel betaalt, dat moet in praktijk nog blijken. Dus in een niet zo hele erge noodsituatie rustig wegsturen en op de knrm wachten voorkomt veel narigheid achteraf.

    Geplaatst door: zeezeiler op
  • KNRM moet alleen mensen redden geen dingen,die zijn te vervangen

    Geplaatst door: Jan op
  • Ik ben erg blij dat er jaren geleden in Dordrecht ook een profesioneel KNRM station bij gekomen is die ons hulp kan bieden. Jaren terug kregen wij hulp van een berger uit den Bommel deze man komt met schip uit de tweede wereld oorlog je schrik je dood als dat langzij komten, dan spreekt men van prof. materiaal, altijd breek bij de bergers de sleeptros( ouwe troepen )die staat wel op de rekening je lacht je dood wat ze er allemaal bijverzinnen om aan mooi bedrag te komen. Wij bieden kosteloze hulp en regelen het met uw verzekering.Dik €4000,- en wij onze risco van €250,- kwijt hoezo kostenloos ??? verder nog een tip!!! haal direct het vlagje van je verzekering uit de mast want voor ze vast gemaakt hebben is er al contact met de verzekering over hoe erg dat het wel is aan boord.Bij mij hangt er een vlag van de KNRM in de mast dat geeft een goed gevoel.

    Geplaatst door: Donateur op
  • @ Bert 11.41
    Die vrijwillige redder heeft hopelijk geen minderwaardigheidscomplex en heeft al een boterham als het goed is. Die berger probeert m nog te verdienen. Dus als een ander je het brood uit de mond stoot heb je geen voldoening maar verlies gedraaid en honger!

    Als de KNRM zich nou beperkt tot het redden van mensen in nood en het slepen en bergen aan bergers overlaat. Ik kan me best voorstellen dat je als redder een milieuramp wilt voorkomen als je met een sleepdraad een schip van een strekdam kan afhouden. Maar een ambulance sleept toch ook geen auto van de snelweg?

    Geplaatst door: Sluizer op
  • Laat diegene die het eerst bij een schip aanwezig is, indien mogelijk, de berging uitvoeren.
    Sluit een verzekering voor je jachtje af en je hoeft je niet bang te maken over de kosten.
    De verzekeraar en de bergers kennen elkaar goed genoeg om uit te maken of er voor een eerlijke prijs is gevaren.

    Geplaatst door: Bertus Berger op
  • Je hoort altijd over opgeklopte rekeningen van bergers. Is daar ooit echt iets over bekend gemaakt? Als dat een volkomen onterechte veronderstelling is dan zouden er wel ontkennende verhalen komen maar die hoor ik nooit.
    Dus er schuilt denkelijk wel waarheid in.
    “de verzekering betaalt” maar is niet gek. Als kosten worden gemaakt betalen de verzekerden dat toch echt wel, via premies en eigen risico.
    En ja, eigen rsico is een keuze, maar niet zomaar een gering bedrag. Dus toch logisch -uitzonderingen daargelaten- dat de (jacht)schipper wacht op de KNRM.
    Ik daag de bergers uit openheid van tarieven te geven en dan eens af te wachten of men dat acceptabel vindt in het licht van de geleverde prestatie. Praten we daarna weer verder.

    Geplaatst door: PeterV op
  • Blijkbaar geeft de “vrijwilliger” van de KNRM meer vertrouwen bij mensen die misschien minder goed thuis zijn op het water. Een schone taak aan de bergers om hun vooroodeel te ontkrachten…
    Dit is ook marktwerking… Als blijkt dat bergers met dure investeringen niet opkunnen tegen een prof. geregelde landelijk opererend bedrijf met veel kennnis en inzet dan is het bedrijf misschien niet marktwaardig.
    Ik vind wel dat indien er sprake is van een niet gevaarlijke situatie (b.v. zeiljachtje waarvan de motor niet werkt op een stralende zeildag) de KNRM sleepkosten in rekening moet brengen. Dit kan later door een onafhankelijke expert of commissie worden beoordeeld. Ik heb in mijn vakgebied vaak meegemaakt dat (zeil)jachten in ‘Nood” werden geholpen terwijl er voldoende andere veilige opties voorhanden waren.

    Geplaatst door: een zeiler op
  • De redding maatschappij is er om mensen levens te redden en hebben daar hun kennis en schepen op afgestemd. Bergen is een specialisatie die er op is afgestemd om het materiaal te redden dus laat iedereen zich daar aanhouden waar hij is voor opgeleid. Als blijkt dat er bij een redding actie de mens niet in direct gevaar verkeerd dan moet de redding boot standby blijven en de bergers hun werk laten doen ze moeten samenwerken maar elkaar niet in elkaars vaarwater lastig vallen

    Geplaatst door: Tjapko Smit op
  • Bij bergers die mensen in nood een (wurg?)contract in de maag splitsen kan men later bij de rechter verhaal halen omdat mensen in “nood” een zwakkere positie hebben. Men kan dit aanvaarden totdat men in veiligheid is en later de hoogte van de bergingskosten door een onafhankelijke rechter dit opnieuw laten beoordelen. Ik zou graag meewerken aan een proefproces hier in Nederland.

    Geplaatst door: een zeiler op
  • Ik zie de Typhoon nog steeds op een bank varen en omhoogschuiven, en ze lagen er nog lang en gelukkig
    Dit alles om een charterschip te redden, en toen kwam Vlieland. Moraal ….

    Geplaatst door: ronald vaartjes op
  • Ik vermoed dat de redders (meest vrijwilligers) tijdens een reddingsactie ook wel een bepaalde drang naar voldoening hebben. Als je dan uitrukt en een professioneel berger sleept het schip voor je neus weg dan geeft dat, zeker als vrijwilliger, erg weinig voldoening denk ik. Ik kan me best voorstellen dat ze bij een volgende keer bij zichzelf denken: “welk contract? welke afspraak?”

    Geplaatst door: Bert op
  • men vergeet ook te melden dat de kosten die bergers rekenen om iemand “hulp”te geven , zonder vooraf getekend contract de pan uit reizen, soms zelfs buiten proporties zijn , en dan betreft het niet om te slepen , maar ander klein werk.
    wat mij betreft inschatten wat noodzakelijk is , en indien niet super noodzakelijk gewoon wachten op de knrm, indien wel noodzakelijk , goede contract afspraken maken over de prijs , en waar mogelijk , gelijk handtekening op papier , dat voorkomt verassingen achter af.

    Geplaatst door: nagtegaal op

Reageer

KNRM-directeur jaagt bergers op de kast | Schuttevaer.nl

KNRM-directeur jaagt bergers op de kast

Er zijn opnieuw spanningen tussen bergingsbedrijven en redders van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM). Rederij Noordgat op Terschelling, Multraship Salvage in Terneuzen en Bergingsbedrijf L. Polderman BV in Hansweert hebben zich de afgelopen weken bij KNRM-directeur Roemer Boogaard schriftelijk beklaagd over de ‘grote hinder’ die ze ondervinden door ‘het onjuiste optreden van de reddingsboten van de KNRM’.

Door Johan van der Wal
Volgens Simon Smit van Noordgat is de veiligheid langs de Nederlandse kust en op het IJsselmeer zelfs in het geding. Polderman verwijt de KNRM afspraken met de bergers niet na te komen en Multraship vindt dat Boogaard met een aantal uitspraken in KNRM-blad De Reddingboot  ‘de veiligheid van mensen, schepen, mariene milieu en omgeving in gevaar kan brengen’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (63)

  • @ Henk,

    Aan de amicale toon op 16 en 67 met JSH druipt het 1-2tje er altijd af, “ja KWC, JSH is met ons ter plaatse en gaan de boot in nood geweldig helpen”

    Als zijnde redder pak je het touwtje aan en geeft deze aan je vriend de berger en dan aansluitend (audio fragment): http://www.fileshost.com/download.php?id=188423291

    Wie heeft er betaald?……Oh nee dat weten we al!

    Geplaatst door: Pampus op
  • Geachte schrijvers,

    Bij deze wil ik met klem ontkennen dat er ook maar iets waar is van de aantijgingen dat HOGE provisie zou krijgen van de berger. Dit zijn keiharde leugens.

    Blijkbaar hebben mensen belang bij het zwart maken van derden, en schuwen zelfs het in de wereld helpen van leugens niet. Dat zegt iets over de mentaliteit van deze mensen.

    Iedereen is bij deze uitgenodigd om met bewijs te komen voor deze beschuldigingen.

    Ook wil ik een ieder er wederom aan herinneren dat de KNRM respect geniet van de plaatselijke berger, maar dat er spanningen zijn omdat de reddingboot steeds vaker druk is met bergingen.

    Overigens is de KNRM is Huizen pas recent actief, en de berger al jaren. Roepen dat de berger klussen “afpakt” van de KNRM slaat dus kant nog wal. Ondanks dat de KNRM dus steeds meer gratis bergingswerk verricht, en dus direct aan het brood van de berger komt, wil deze nog steeds rond de tafel voor een constructief gesprek.

    De KNRM echter geeft tot op de dag van vandaag niet thuis. Nog niet eens voor een kenningsmakings gesprek.

    Simon.

    Geplaatst door: Simon op
  • er zijn wel meer dingen die ik niet snap, bijvoorbeeld dat Henk z’n hoge provisie krijgt van bergers en dan nog over een reddingsdienst spreekt.

    Geplaatst door: sinasappel-kees op
  • waarom moet er als een van de nieuwste Reddingstations, in Hansweert nog een KNRM station bijkomen? Net als of Polderman met een stuk of 5 sleepboten en RIBS het niet alleen af kan? Dat snap ik niet!

    Geplaatst door: Bananen-Bennie op
  • henk

    volgens mij is de knrm een hulpverlenings instantie die precies doet wat ze zegt namelijk hulp verlenen(daaronder valt ook het binnen slepen van een jachtje)
    verder zijn er ook zogenaamde bergers die zeggen dat ze ook een reddingsboot zijn.
    dan zouden deze mensen zich dus ook moet bezig houden met het alleen redden van mensen
    maar ik ga nu stoppen met deze discusie want ik weet hoe jij er over denk en daar kom ik niet uit met jou (mischien als je wat minder kwaad over de knrm spreek dan zou de direktie knrm mischien in de toekomst wel met je om de tafel willen gaan zitten)

    Geplaatst door: ijsselmeervisser op
  • Henk wat een wijze woorden weer……
    Hahaha wat een hoop gepraat en weinig wol. Maar dat is men gewend van je.
    Het is maar goed dat jij geen beleidsmaker bent bij een KNRM, reddingsbrigade of bergingsbedrijf. Je snapt het gewoon niet.

    Ben toch wel benieuwd hoe groot jullie provisie pet jaar is wat uit bergingen voorkomt. Wel slim van jullie.

    Geplaatst door: Arie op
  • @IJsselmeervisser, Een verademing om eens te lezen dat er ook voorstanders van de KNRM als sleepdienst zijn die bereid wel zijn inhoudelijk op de zaak in te gaan in plaats van slechts te schelden, bedankt!

    Over het slepen van een jacht en gewaarschuwd worden voor een noodgeval:
    de kustwacht statust. Als een reddingsboot sleept is hij de status (9 is dat geloof ik), “towing” en krijgt het daar het label “niet inzetbaar” en zal dus niet gealarmeerd worden.
    Een boot die gesleept wordt losgooien zou een erkenning zijn dat het schip eigenlijk helemaal niet in problemen is en de inzet van een reddingsboot zou dan niet langer gerechtvaardigd zijn. Er wordt ook geen beroep gedaan op een reddingsboot die sleept omdat de veiligheid van het gesleepte schip gewaarborgd moet blijven.

    Wel is het zo dat op sommige stations twee boten zijn, een kleine en een grote reddingsboot, dat is al en stuk beter, daar heb je gelijk in.
    Maar hoe kan het nu uitgelegd worden dat je tegen de KNRM bent omdat je vindt dat ze zich op redden moet richten, daar zijn ze toch igenlijk voor?
    Ik ben voor een reddende KNRM, geweldig vind ik dat als mensen door de KNRM gered worden. Het Astmafons vind ik ook geweldig werk verrichten, maar als ze gratis brood gaan uitdelen met het geld wat ze met collectes binnen gehaald hebben ga ik daar ook tegenin. Ik ben niet zo’n fan die alles maar goed vindt wat een club doet.
    Er zijn steeds meer reddingsbrigades die langzamerhand wel in gaan zien dat het toezien op de veiligheid en die waarborgen meer bij het reddingswerk horen en belangrijker taken zijn dan het slepen zelf, waarbij bovendien hun reddingsboot gedegradeerd wordt tot een ordinaire sleepboot.
    Ook zij zijn niet tegen de KNRM, maar wel voor het inzetten van een reddingsboot voor redden.
    (waarom zou zo’n boot immers anders een REDDINGboot heten)

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • Heerlijk, zo’n inhoudelijke reactie. echt over nagedacht.

    Ik sluit deze discussie af met nogmaals te vermelden dat de berger graag serieus in gesprek gaat om tot een goede en werkbare situatie te komen. Verwacht niet dat hij na jaren werken ineens de winkel sluit omdat de KNRM zomaar een station opent bij hem om de hoek.

    Ze zouden elkaar zo goed kunnen aanvullen. Eigenlijk weet ook iedereen dat wel. Daarom zullen er wel geen inhoudelijke reacties komen. Wellicht moet men dan maar blijven proberen het grote publiek in onwaarheden te laten geloven.

    Ik vind het wel een groot brevet van onvermogen, om niet eens inhoudelijk te (durven) reageren. Jammer.

    Ik wens allebei de organisaties alle goeds.

    Simon.

    Geplaatst door: Simon op
  • Ik denk dat je gelijk hebt skippie.
    De vermoedens bestaan al langer.
    En IJsselmeervisser geeft ook heel goed antwoord.

    Maar laat ze maar lkkr in hun anti-KNRM gedachte.
    Dat soort zeikerds blijf je toch houden.

    Geplaatst door: Hein op
  • Beste heren,

    Ik daag jullie uit om nou eens inhoudelijk op de problematiek in te gaan. De insunaties die steeds gedaan worden slaan kant nog wal.

    Ik neem aan dat jullie wel begrijpen dat de situatie zoals hij nu is, verre van normaal is. Graag wil ik jullie even herinneren aan het feit dat de berger reeds meerdere malen duidelijk aangeeft serieus in gesprek te gaan om tot een voor iedereen goede en werkbare situatie te komen. Ook geeft hij aan de KNRM op zich een prima organistaie te vinden, waar hij veel respect voor heeft.

    Andersom komt men voorlopig niet veel verder dan geruchten verspreiden, insinuaties doen en onwaarheden verspreiden.

    Wordt volwassen, en ga eens serieus in gesprek met elkaar. Komt iedereen verder mee.

    Succes.

    Geplaatst door: Simon op
  • volgens mij vaart de knrm in opdracht van de kustwacht . deze werkt weer voor div ministeries. om het probleem op te lossen moeten we dus in den haag zijn .

    Geplaatst door: dennis op
  • Volgens mij zit het op de zuidelijke randmeren als volgt in elkaar, er komt een melding binnen voor de knrm vervolgens vliegen jsh en de hoge eruit om de klus te pakken als de hoge als eerste is krijgt het vaartuig het advies te wachten op jsh en pakt daar een provisie van. Op deze manier kan de hoge zijn kosten dekken en tevens de knrm ertoe dwingen zich bezig te houden met primaire taken. Ik kan niet begrijpen dat Henk en Simon zich anders zo druk maken over bemanningsleden die afspraken met hun werkgever hebben gemaakt over hun hobby waarbij de baas vaak weet wat er speelt dus ook dat er gevaren word voor een motorstoring.En de beschuldeging dat er door de knrm gebeld word is wel erg groot er misschien een paar schippers die zo handelen maar om nou te zeggen dat de knrm dat doet is wel wat overdreven dan praat je namelijk over 42 stations .

    Geplaatst door: skippie op
  • henk en simon

    jullie hebben het er steeds over dat het een keer gaat gebeuren dat als een boot van de knrm een jacht op sleep heeft dat als er ergens anders iemand in het water ligt ,dat die persoon dan pech heeft.
    ik zie dat toch iets anders.
    als er een melding binnen komt van een man overboord dan gooit de knrm het jacht op sleep los en laat ze voor anker gaan.
    doordat de knrm al op het water zit win je de 10 min van uitvaren.
    vaak ben je dan zelfs nog sneller ter plaatse dan als je vanaf station moet vertrekken.
    daarbij op de meeeste stations op het ijsselmeer liggen 2 reddingsboten dus is er tijdens het naar de haven slepen altijd een boot vrij voor calamiteiten

    Geplaatst door: ijsselmeervisser op
  • @Arie,
    Het slepen van de Valk werd verricht door de waterhulpdienst.nl, wij slepen niet, tezij nood.
    De berger assisteren op verzoek doen we wel. De voorwaarde daaraan verbonden is steeds dat wij per direkt weg moeten kunnen voor een calamiteit.
    Als wij een pomp in een Valkje hebben hangen die op de ondiepte licht zijn we nog steeds direct inzetbaar. Een reddingsboot die zich als sleper gedraagt brengt zijn kerntaak in gevaar.
    Wij hebben ook jarenlang aan boten gesleurd toen er nog geen berger was, geloof me met die hulp op basis van een vrijwillige bijdrage kom je echt niet uit de kosten met slepen van jachtjes, er moet geld bij uit andere bronnen, donaties en legaten bedoeld voor het redden mogelijk te maken.

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • @zeezeiler zei op 10-09-2010 op 13:50 en op 15-09-2010 op 15:13 precies het zelfde.

    Knippen en plakken steeds dezelfde reactie, wordt je daar soms voor betaald?
    10% van de waarde van het schip is weer zo’n indianen verhaal, dus de rest zal ook wel uit je dikke duim gezogen zijn, er is geen rechter die daar mee instemt. De gang van zaken is als volgt: een expert komt langs eens in de zoveel tijd en bepaalt wat de sleepdienst toekomt. Hij neemt de gedane klussen voor de verzekeringsmaatscappijen met de sleepdienst door en doet een voorstel betreffende de hoogte van de vergoeding. De sleepdienst kan daarmee accoord gaan, dan krijgt hij mettertijd zijn geld overgemaakt. Als hij het er niet mee eens is kan hij een contra expertise laten verrichten, maar dat is niet verstandig, hij kan dan lang wachten op zijn geld.
    We leven niet meer in de middeleeuwen, wetboek van koophandel gaat uit van prijzen naar redelijkheid en billijkheid, de omstandigheden in acht genomen.
    Dat zijn echt geen duizenden euro’s, die vehalen komen van mensen die op een of andere manier er belang bij hebben dat de KNRM mooi gratis sleepdiensten blijft verzorgen.

    Ik kan ook knippen en plakken, zo kom je misschien nog wel eens in het guinness book of records:
    “Het is een druk gebied, maar ik heb ook het idee dat de watersporters ons steeds makkelijker erbij roepen.” “Verder zijn we meer een sleepdienst aan het worden. Met alleen mensen van een schip redden kom je er niet meer. De opvarenden hebben liever dat ze met schip en al naar de haven worden gesleept.”

    Een schipper van de KNRM Huizen die al toegeeft dat slepen voor de KNRM al de hoofdmoot is geworden. Zeker de discussie hier gevolgd 😉

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • Sorry Simon, vergeten te plakken:
    Normaal gesproken kan een Valk niet zinken. Er zitten luchtkasten in die de zaak drijvende houden. In dit geval waren de luchtkasten lek en hoewel de instructeurs de zeilboot langs de steiger goed vast gelegd hadden was hij daarna toch nog onder de drijvende steiger gezonken en was nog slechts het puntje van de mast te zien.
    We hebben dezelfde avond de boot proberen te bergen, maar het was al tegen donker en het begon weer heftig te onweren, dus leek het ons verstandiger de volgende ochtend verder te gegaan. Dat werkt heel simpel, je zet de zelflozers open en trekt de boot achter je aan, dan loost hij vanzelf zo dat er vrijboord gemaakt wordt. Dan gooi je er een pomp in (zie hier de bemoeienis van HOGE) en dan is tie normaal gesproken leeg. Maar in dit geval moesten we blijven pompen omdat de kasten dus lek waren.

    Geplaatst door: arie op
  • Hieronder een voorbeeld van een BERGINGSACTIE van de Seeker! Door Henk zelf geschreven. Nou inderdaad Simon, dit is echt een klus voor een bergingsdienst. Wat als de Seeker naar jou dochter had gemoeten omdat ze overboord was geslagen.

    Oei Henk….ik sluit mij aan bij Simon. Dit kan echt niet!

    Geplaatst door: arie op
  • Ik ken de ‘grote verhalen’ uit de kroeg van Terschelling, waar de bergers lachend vertellen hoe ze die domme zeilers liggen op te wachten rond de ondieptes, ze niet waarschuwen dan, want het is gewoon handel voor ze. Een peperduur jacht dat gewoon voor anker was gegaan en waarvan de opvarenden met hun rubberboot naar het eiland voeren, werd afgesleept, omdat t gevaar zou lopen, reken dat de factuur zo’n tien procent van de nieuwwaarde bedraagt, kassa dus voor de bergers….Als je bergers zo hoort vertellen over hun handel verlies je elk respect voor ze en lijken de uitlatingen van de KNRM meer dan terecht. Ze maken gebruik van de nare omstandigheden waar mensen in verkeren en houden ze zoet met te vertellen dat de verzekering alles wel betaalt, dat moet in praktijk nog blijken. Dus in een niet zo hele erge noodsituatie rustig wegsturen en op de knrm wachten voorkomt veel narigheid achteraf.

    zeezeiler

    Geplaatst door: zeezeiler op
  • In de krant De Gooi & Eemlander van woensdag 15 september staat een groot stuk over de KNRM Huizen. De schipper wordt ook geciteerd:

    “Het is een druk gebied, maar ik heb ook het idee dat de watersporters ons steeds makkelijker erbij roepen.” “Verder zijn we meer een sleepdienst aan het worden. Met alleen mensen van een schip redden kom je er niet meer. De opvarenden hebben liever dat ze met schip en al naar de haven worden gesleept.”

    Hieruit blijkt dus onomstotelijk dat de KNRM steeds meer een gratis sleepdienst voor de watersporter wordt. Dat is ook logisch, gezien de wijze waarop deze organisatie zich laat zien en communiceert.

    Persoonlijk vindt ik dit eigenlijk best treurig. Het is (nogmaals) een super organisatie. Ze moeten echter alleen doen waar ze voor zijn: het redden van mens en dier.

    Je kan mij niet wijsmaken dat het goed uitlegbaar is dat mensen constant van hun werk worden weggepiept om gestrande watersproters, die helemaal niet in gevaar zijn, weg te gaan slepen. En dan nog zonder kosten voor de gestrande watersporter ook! Uiteraard kost zo’n actie wel veel geld. Dat wordt dan opgebracht door donateurs en mensen die echt denken dat met hun giften en nalatenschappen serieuze reddingen nworden verricht. De werkgevers van de bemanning denkt ook nog steeds dat hun medewerker op pad is om echte reddingen te doen. Het wordt tijd dat ze dat ook echt weer gaan doen. Dat zou goed zijn voor de veiligheid op het water, en ook voor de financiele gezondheid van zowel de KNRM als de bergers.

    Nogmaals, ga met elkaar om de tafel en maak bindende afspraken. Zolang dat niet gebeurd is er maar 1 lachende derde: De gratis geborgen en gesleepte watersporter. Super toch? ben je op vakantie met je jacht, stopt je motor ermee. je gooit je anker uit, neemt een drankje en besteld de KNRM. Voor je het weet stormen er 2 reddingboten op je af om je gratis naar binnen te slepen. Top!

    Wel jammer dat het vroeg of laat een keer gebeurd dat een reddingboot aan het bergen is, en er in zijn oorspronkelijke verzorgingsgebied iemand verdrinkt omdat er zo snel geen reddingboot beschikbaar is. Die is even druk met een berging. Sorry. Het zou je dochter maar wezen.

    Simon.

    Geplaatst door: Simon op
  • @Henk ; wat ben jij een vervelende man.
    Niks te doen en daarom lekker gefrusteerd.

    Geplaatst door: Marvin op
  • Kiter schreef op 15-09-2010 om 12:18: “Henk waarom maak jij je druk over de kerntaken van de knrm, daar heb jij niks mee te maken denk?”

    Omdat veel last hebben van de haat (zie de ongenuanceerde scheldpartijen hieronder)gericht tegen de bergers. Wij worden betrokken in een concurrentie strijd die niet de onze is. Mensen vangen wat op en zijn bang dat wij een sleepje toebehorend aan de KNRM af willen pakken, terwijl wij slechts noodhulp verlenen. Het zal ons echt een worst zijn wie een drenkeling er uit heelt, als het maar op de snelst mogelijke manier gebeurt. Maar dat ligt anders met mensen met alleen maar pech, daar heeft een reddingsdienst alleen bemoeienis mee als er gevaar voor de personen dreigt. Zeker als een berger al ter plaatse is past de KNRM terughoudendheid met betrekking tot de spullen.

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • De watersporter die gratis hulp van de KNRM accepteert heeft groot gelijk, als ik moest kiezen tussen een berger die geld kost en een gratis sleep van de KNRM wist ik het ook wel.

    Gratis voor mij. Maar zeker niet kosteloos, het is alleen niet het schip dat pech heeft die betaalt, de kosten worden gedekt door allerlei giften van mensen die denken dat het geld voor redden gebruikt wordt.
    Ik begrijp niet dat het niet eens zijn met het gratis slepen en bergen wat de KNRM doet uitgelegd wordt als een aanval op de KNRM als geheel. De KNRM doet prima werk, Nederland kan niet zonder! Bergers zetten de deur wagenwijd open voor overleg, laten we hopen dat er wat goeds uitkomt.

    Ik verkondig het standpunt van HOGE, want HOGE vindt een goed georganiseerde hulpverlening waarbij ieder zijn eigen ding zonder monopolistisch te worden belangrijk. Door je niet als teamspeler op te stellen lok je zelf uit dat daar kritiek op komt. Je kunt niet verwachten dat je de bergers het brood uit de mond stoot en dat daar geen kritiek op komt. Wat is er tegen goed overleg en heldere afspraken waar iedereen zich aan houdt?

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • Henk waarom maak jij je druk over de kerntaken van de knrm, daar heb jij niks mee te maken denk?

    De meeste bergers hebben gewoon een sticker met SAR op hun schip. Dus laat ze nu niet zeiken dat ze een keer mensen uit het water moeten pikken.(dat levert waarschijnlijk niks op)
    Overigens geloof niks van het verhaal dat de knrm mensen in het water heeft laten liggen. er zijn altijd twee kanten van een verhaal, er zal ook wel een reden zijn dat de Seeker als een gek door de haven vaart.

    Geplaatst door: kiter op
  • @henk wijga, zelf ben ik geen KNRM of reddingsbrigade of andere hulpverlener maar een watersporter.
    Ik ben blij met de KNRM en/of reddingsbrigades. Zelf heb ik eens een accuprobleem gehad waardoor ik een sleep nodig had. Toen ben ik door een reddingsbrigadeboot naar binnengebracht(1 km voor haven), kosteloos. Prachtig! Ik heb die jongens toen 100 euro gegeven. Ik moet er niet aandenken dat een berger dat had gedaan, dan had ik minimaal het tienvoudige kwijt geweest.Overigens ging de accu stuk door een fout van de installateur(overigens ook een berger…)

    Jij spreekt over tegenstanders maar ik denk dat dat wel meevalt. Volgens mij ben je de grootste tegenstander van een reddingsbrigade of knrm.
    Wat dat betreft ga ik wel mee met de voorgaande reacties over jou. Je lokt die reacties wel zelf uit. Jammer als schipper van een hulpverlener(als jullie dat echt zijn) zou je autonoom moeten zijn. Een reactie kan altijd maar doe dit dan op persoonlijke titel. Dit is niet echt reclame voor de Hooge. Modder gooien heeft geen zin hoor.

    Rust en Kalmte maakt een goede zeeman.

    Geplaatst door: Peter op
  • Ik ben het eens met de gedachte dat er een goed ondernemersplan moet zitten achter een (bergings) bedrijf.

    Nu is het een feit dat de KNRM op de zuidelijke randmeren (Huizen) pas recent aanwezig is. De berger al vele jaren langer. Die heeft altijd prima werk kunnen doen. Het is ook niet voor niks dat deze regelmatig rechtstreeks voor verzekeraars en bijvoorbeeld de botenwacht vaart.

    Het zou organisaties als de KNRM sieren eerst eens met reeds bestaande partijen om de tafel te gaan en te kijken of er tot een werkbare situatie te komen is, die voor iedereen ook nog eens veel veiliger is.

    Sinds de komst van steeds meer KNRM stations en reddingsbrigades wordt “de race” alleen maar erger. Een berger zal wel snel naar zijn werk moeten varen, anders is een gesubsidieerde boot hem voor. Bemand door mensen die van hun eigen werk zijn weggepiept om zogenaamd mensen te gaan redden. Ik denk dat als de werkgever werkelijk zou weten wat zijn werknemer aan het doen is, dat er nog een aantal kritische vragen te stellen zijn.

    Zo kan je je afvragen of het wenselijk is om publiek geld te besteden aan het slepen van een boot met motorpech, die gewoon voor anker ligt te wachten op hulp. Dit is helaas een veel voorkomende situatie op de randmeren. Tel daar de kosten van de bemanning bij op, en vraag jezelf eens af of we op de goede weg zijn.

    Ik denk dat beide oragnisaties prima naast elkaar kunnen bestaan. Sterker nog, ze kunnen elkaar goed aanvullen. De redders redden, en de berger bergt. Dat betekent ook meteen dat de kans dat een reddingboot niet beschikbaar is om te redden omdat hij aan het bergen is vrijwel niet meer bestaat.

    Zolang er geen afspraken gemaakt kunnen worden telt maar 1 ding. Als eerste ter plaatse zijn. Dat is niet de keus ban de bergers. Daar worden ze toe gedwongen.

    Ga met elkaar in gesprek, maak bindende afspraken, en hou je daaraan!

    Simon.

    Geplaatst door: simon op
  • Zo makkelijk is dat wel. Alleen zolang de KNRM haar gratis diensten aanbied aan mensen met een lege accu in hun boot, valt het voor een sleepdienst niet mee een boterham te verdienen.
    De KNRM zelf zegt de bergers nodig te hebben. Je hebt elkaar vroeg of laat allemaal nodig op het water. Als je dan ziet hoe er op kleuterschool niveau gesholden wordt door sommige fans van de KNRM in plaats van inhoudelijk volwassen te reageren zie je hoeveel werk er te verzetten is eer die twee stromingen door één deur kunnen.

    Bergers worden vaak gezien als “tegenstanders” van de KNRM. Dat is niet zo. Zij proberen slechts te wijzen op het enthousiastme waarmee allerlei zaken worden aangepakt die helemaal niet tot de kerntaken van de KNRM horen. Zoals Simon al aanhaalde, het is toch belachelijk dat de Bergers mensen uit het water moeten halen omdat de redders te druk zijn met slepen?
    Ik begrijp echt wat er achter steekt dat de KNRM er zo op gebrand een zeilboot Flevo Marina in te slepen en bereid is daar tientallen kilometers voor te varen terwijl er al en berger ter plaatse is. Als er nu wat ernstigs gebeurd in het eigen gebied is de reddingsboot even slepen, met een uurtje is ze er weer.
    KNRM een prima club, alleen schieten de leden af en toe een beetje door op het gebied van pechhulp.
    Schipper reddingsboot Seeker,
    Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • Nou Simon was het maar zo makkelijk. De KNRM de schuld geven van alles en bergers lekker hun gang laten gaan. Er zijn tal van voorbeelden waarbij bergers dusdanig schade maken waardoor de opvarenden alsnog gered moeten worden door KNRM of reddingsbrigade.

    We leven gelukkig in een vrij land waar we zelf kunnen beslissen wie ons mag helpen. Mijn buurman mag mijn auto ook naar de garage slepen bij pech.
    Daar heb ik geen berger voor nodig.

    Als zgn Professioneel berger zou je eerst een gedegen ondernemersplan moeten maken met daarin een onderzoek of het wel loont om in een gebied een bergingsbedrijfje op te zetten. Zodat je niet als een gek op elk bootje wat om hulp roept hoeft af te racen.

    Geplaatst door: Kees op
  • Jammer dat de KNRM en de bergers zo tegenover elkaar staan. Dat is niet nodig. het probleem ligt in het feit dat de vrijwilligers van de KNRM zo gebrand zijn op elk klusje op het water, dat ze hun kerntaak, het redden van mens en dier, helaas al lang uit het oog zijn verloren.

    Het is op de zuidelijke randmeren helaas al vaker voorgekomen dat de reddingboot aan het bergen was, en de berger dan maar mensen uit het water haalt. Dit heeft zelfs de krant al gehaald. De KNRM belt zelfs met gestrande watersporters om te waarschuwen geen hulp van een berger aan te nemen omdat zij eraan komen en alle bergings werkzaamheden gratis verrichten.

    Iedereen kan op zijn vingers natellen dat dat niet kan. Deze acties worden gefinancierd door de deonateurs en erfenissen die de KNRM mag ontvangen. Op zich goed. Je moet je alleen afvragen of je oma wel weet dat de KNRM peperdure jachten met motorstoring gratis de haven binnensleept, of dat ze dacht dat er wellicht echt mensen gered zouden gaan worden van de opbrengst van haar nalatenschap.

    De KNRM heeft echter zo’n goede marketing machine, en goede politieke contacten dat ze het merendeel van de mensen nog steeds kunnen doen geloven dat ze echt stoere redders zijn. Overigens wil ik wel benadrukken dat ze erg goed zijn in het redden van mens en dier. Daar zouden ze zich dan ook bij moeten laten.

    Op de zuidelijke randmeren doen ze er alles aan om maar niet in gesprek te gaan met de bergers. Dit terwijl er vanuit de berger al vaak een verzoek tot contact is geweest.

    Stel je voor: De KNRM redt, en de berger bergt. Super toch? Op de weg hebben we deze les jaren geleden al geleerd. Daar zie je de ambulance echt geen autowrak wegslepen. Dat doet de berger. Die berger echter moet om dat te kunnen/mogen doen aan allerlei voorwaarden voldoen. Daarom zijn er bindende afspraken met hem gemaakt waar hij zich dan ook aan moet houden.

    Zo zou het op het water ook kunnen, en zelfs moeten. Nu nog een aantal ego’s die in de weg staan hiervan overtuigen. Succes!

    Geplaatst door: Simon op
  • Wat een wijze woorden Jeroen alleen een beetje jammer dat Henk een plaat van een meter of wat voor zijn hoofd heeft. Er zijn er al vele voor gegaan met soort gelijke woorden maar Henk vind dat hij gelijk heeft.

    Geplaatst door: skippie op
  • Wat een zielig figuur ben jij Henk.
    Jullie kunnen alleen als een gek volgas door die haven varen, verder bakken jullie er weinig van.

    ga toch eens wat anders doen dan de KNRM in het kwaad daglicht te zetten.

    Die site van jullie, lachwekkend.

    Jaloezie en neringziek ben je.

    Geplaatst door: jeroen op
  • Ik snap de discussie niet hoor op deze site de KNRM word gewaarschuwd door de kustwacht gaat erheen en als ze er als eerste bij is maken ze een sleepverbinding om de mensen te helpen(iets wat volgens mij verplicht is). Dat er dan nog zoveel mensen zijn die lopen te zeuren is voor mij vreemd. Ik ben een aantal keren geholpen door de knrm en heb dit altijd gezien als professionele hulpverlening.Als een berger eerder is neemt die de klus ook al vaart deze vaak op het alarm van de reddingsboot, dan hoor ik de reddingsboot ook nooit zeuren. Verder wil ik nog wel even kwijt dat de bergers er in de wintermaanden niet zijn wie gaat er dan naar een vaartuig met motorstoring of erger als er een vaartuig water maakt? Het antwoord is simpel de knrm omdat die er wel is in die maanden.Kortom de meeste (bergers) met een rib lopen te klagen maar zijn gewoon weg niet betrouwbaar voor een taak als hulpverlener op het water.En zeker niet als professionele berger daar hebben ze het materiaal niet voor.

    Geplaatst door: skippie op
  • Overigens mijn complimenten voor de Schuttevear, die het aan durft bergers die kritiek op de samenwerking met de KNRM hebben aan het woord te laten. Er zijn maar weinig bladen die bereid zijn kritische uitlatingen aan het adres van de machtige KNRM te publceren, dat wordt je namelijk niet in dank afgenomen.

    Ondertussen heeft de KNRM op haar eigen website gereageerd:

    Relatie met bergers blijft broos
    IJmuiden, 11 september 2010

    “In het weekblad Schuttevaer van 11 september is een artikel gepubliceerd over de broze relatie tussen de KNRM en commerciële bergingsbedrijven met een kop en subkop, die op zijn minst ongelukkig te noemen zijn. Zij staan een goede oplossing voor de momenteel verstoorde relatie tussen de KNRM en een aantal commerciële bergingsbedrijven mogelijk ernstig in de weg. De KNRM neemt derhalve nadrukkelijk afstand van deze koppen. Het is volstrekt onjuist en bezijden de waarheid dat de KNRM adviseert op kosteloze hulp van de KNRM te wachten. De KNRM is van mening dat de eigenaar van het hulpvragende vaartuig altijd het recht heeft om te bepalen van wie men hulp wil ontvangen. Directeur R.A. Boogaard van de KNRM spreekt de hoop en intentie uit tot een goede oplossing te komen voor de ontstane situatie.

    De koppen waar het om gaat:

    KNRM-directeur jaagt bergers op de kast
    * Boogaard adviseert op kostenloze hulp KNRM te wachten
    * Als schippers kiezen voor ons moeten bergers dat accepteren”

    Ergo, het ligt dus aan de “Schuttevear”…

    Geplaatst door: henk Wijga op
  • Deze discussie loopt al veel langer op het hulpverleningsforum. Erg interessante discussie daar.

    Geplaatst door: Victor op
  • Nog een voorbeeld van afgelopen zomer, een omgeslagen huurboot op het veerse meer,
    de oranje van de knrm laat de mensen met een jachtje naar de wal brengen omdat zij zoals zij aan de kustwacht melden de boot gaan bergen,
    waarop de kustwacht vraagt of ze het goed begrepen
    hebben en of ze wel zeker weten of de mensen
    niets mankeren na ongeveer een uurtje melden zij
    dat ze het bootje niet geborgen krijgen omdat er
    veel zand inzit en dat ze het achterlaten bij een
    boei een mooi voorbeeld van schoenmaker blijf bij je leest misschien is het zand er zelfs door hun sleepactie met de boot ingekomen.

    Geplaatst door: arno op
  • @stuurman (een broertje van Schipper vermoed ik)Van onze site reddingbrigade.net:
    “HOGE verleent alleen NOODHULP en verricht geen BERGINGS-, SLEEP- of PECHHULP zoals de door de kustwacht aangestuurde KNRM, als er geen “nood aan de man” is. Een slepende reddingsboot ontrekt zich immers aan zijn primaire taak: het reddingswerk. Wij zijn kiezen er voor beschikbaarte blijven voor noodhulp en laten pechhulp over aan Jacht Service Huizen: JSH, een bedrijf waar wij nauw mee samenwerken en mee oefenen.”

    Wij laten ons sturen door de kustwacht en als die vindt dat er al voldoende eenheden onderweg zijn blijven we binnen. Het heeft geen zin om met zijn allen op één incident af te vliegen als een kip zonder kop. Coördineren heet dat. Als één van de andere reddingsboten ons om assistentie verzoekt hebben wij nog nooit nee gezegd.

    Ik begijp echter niet goed hoe je wil bewijzen dat de bergers de KNRM onheus bejegenen en valse concurrentie aandoen door aan te tonen dat HOGE sneller bij bootjes met pech zou zijn. Het nut HOGE hier met de haren bij te slepen ontgaat me volkomen. Wij zijn juist gespecialiseerd in medische hulpverlening, (DAN First Responder gecertificeerd) en niet deskundig in het slepen, bergen en pechhulp, het is niet ons ding.
    Het is heel gevaarlijk als je als vrijwilliger je grenzen niet weet, straks sleep je nog een brandende tanker de haven in. Natuurlijk gaan we snel ter plaatse als een bootje vast gevaren is of stuurloos ronddrijft, maar niet voor het materiaal maar voor de veiligheid van de mensen. Als ze echt in nood zijn willen ze wel aan boord komen zoals iemand anders hier al eerder terecht opmerkte, eerst de mensen dan de spullen.

    Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • Beste Henk,

    Hier een stukje van je reactie op schipper:
    “Schipper je bent goed in de war, wij hebben geen AIS, we zijn geen bergers en varen niet uit om schepen met pech te slepen.”

    Ik kan me nog goed herinneren dat de KNRM en reddingsbrigade Naarden werden gealarmeerd voor een man over boord (Heb een scannertje thuis staan). Jullie horen dat ook uiteraard want de melding kwam op 16 binnen bij het KWC. De reddingboten gaan er op af en één van jullie bootjes meldt aan de Kustwacht dat ze op het Gooimeer blijven omdat er al zoveel eenheden gealarmeerd zijn.
    Maar voor een sleep klussie vliegen jullie inderdaad met een noodgang de haven uit om zo snel mogelijk het bootje te pakken hebben…

    Met andere woorden: Je lult uit je nek.

    Gegroet,

    Geplaatst door: stuurman op
  • Schipper zei op 11-09-2010 op 10:58
    “Ik weet waar ik in dit geval over praat en ook de AIS liegt niet.”

    Schipper je bent goed in de war, wij hebben geen AIS, we zijn geen bergers en varen niet uit om schepen met pech te slepen. Of je helpt deze onzin doelbewust de wereld in, of je bent slecht voorgelicht. Ik hoopte eigenlijk op dat laatste.
    Wij vinden het niet juist dat een reddingsboot als sleepboot wordt ingezet. Wij laten slepen, bergen, en pech-hulp graag over aan de bergers en de KNRM. Waarbij wij ons wel afvragen of de KNRM wel de aangewezen partij is om zich over bootjes met een lege accu te ontfermen.
    Een redder die niet op tijd was om iemand te helpen die onwel werd, omdat ie zo nodig op dat moment met zijn reddingsboot een zeilboot met motorpech de haven in moest slepen, vergeeft het zichzelf nooit.

    Henk Wijga,
    Reddingsdienst HOGE

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • Leven en laten leven!!! Heb respect voor elkaars werk en help elkaar waar nodig! Hou je netjes aan de \\\”scheepvaart\\\” regels! Heb elkaar lief en zorg voor elkaar! KNRM 24 – 7 – 365 Berger ??? Kustwacht gaat voor save dus alarmeerd KNRM! Belangrijkste scheeps eigenaar bepaalt uit eindelijk van wie hij / zij hulp wilt ontvangen! KNRM jullie boten zijn reddingboten, geen sleepboten. Schoonmaker blijf bij de leest!!!

    Geplaatst door: KvM op
  • Beste Henk, of nouja eigenlijk niet beste. Zonder dat u mij kent kunt u niet roepen dat ik slecht ingelicht ben en alles zo maar geloof. Ik weet waar ik in dit geval over praat en ook de AIS liegt niet. Of toevallig net wel toen er 37 knopen stond toen u nog in de haven van Huizen zat? U verkoopt HOGE nou even mooi hier maar hoe komt het dat u zo’n slechte naam opgebouwd heeft? U denkt dat u succesvol samenwerkt, jammer dat u dan zelf zo goed gelovig of slecht ingelicht bent. Ik vraag me ook nog altijd af hoe het komt dat u al 3x een nieuwe ligplaats heeft kunnen zoeken. Vast niet omdat u zo aardige vent bent toch?

    Geplaatst door: schipper op
  • “Schipper schrijft op 10-09-2010 op 18:02:
    “Zo vaart er ook een berger ‘HOGE’ rond in Huizen die met 37 knopen (65 km per uur) de haven van Huizen uitknalt voor een vastgevaren bootje om de KNRM maar voor te zijn.”
    Ik wil even wat rechtzetten. Want HOGE, een REDDINGSDIENST uit Huizen verleent alleen eerste noodhulp, In tegenstelling tot de KNRM geven wij graag een boot die in problemen was meteen over aan een berger waar wij succesvol mee samenwerken(of een sleper van de KNRM), zodat wij zo snel mogelijk weer beschikbaar zijn voor onze kerntaak: het redden van mensen. Onze Seeker vaart ruim 48 knopen. Wij nemen zo’n 50% van het redden op het Gooi- IJ en Eemmeer voor onze rekening (cijfers KNRM Huizen). En een jachtje lostrekken is geen noodhulp, maar pech hulp.
    Schipper, wat jammer dat je zo goedgelovig of slecht voorgelicht bent,
    Henk Wijga
    Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer (HOGE)
    Schipper reddingsboot Seeker

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • “Schipper schrijft op 10-09-2010 op 18:02:
    “Zo vaart er ook een berger ‘HOGE’ rond in Huizen die met 37 knopen (65 km per uur) de haven van Huizen uitknalt voor een vastgevaren bootje om de KNRM maar voor te zijn.”
    Wat werkt de PR machine van de KNRM toch goed. Naïve zielen geloven alles van deze helden vertellen. Helaas ook de onzin.
    Want HOGE, een REDDINGSDIENST uit Huizen verleent alleen eerste noodhulp, en in tegenstelling van de KNRM geven wij graag een boot die in problemen was snel over aan een berger waar wij succesvol mee samenwerken(of een sleper van de KNRM), zodat wij zo snel mogelijk weer beschikbaar zijn voor onze kerntaak: het redden van mensen. Onze Seeker vaart ruim 48 knopen. Wij nemen zo’n 50% van het redden op het Gooi- IJ en Eemmeer voor onze rekening (cijfers KNRM Huizen). En een jachtje lostrekken is geen noodhulp, maar pech hulp.
    Schipper, wat jammer dat je zo goedgelovig of slecht voorgelicht bent,
    Henk Wijga
    Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer (HOGE)
    Schipper reddingsboot Seeker

    Geplaatst door: Henk Wijga op
  • Alles zo lezend kan ik niet anders constateren dat de voorstanders van berging door de knrm
    denken dat dit altijd goedkoper is maar ik weet uit ervaring dat dit niet zo is, namelijk de knrm
    haalt een jachtje met een losgeschoten schroefas
    weg langszij van een kraanschip die hem zo even
    op kan tillen en brengt hem vervolgens naar een
    dure jachtwerf in de buurt waarme ze goede vriendjes zijn, dit heeft aanzienlijk meer gekost
    dan wat het kraanschip zou rekenen

    Geplaatst door: arno op
  • Ik zie dat er zoveel commentaar is op bergers.
    vind dat niet op zijn plaats!
    de knrm kan wel dik doen met andermans geld
    het was beter dat de donateurs achter de bergers zouden staan konden ze het voor de helft doen
    ze zitten de bergers in hun vaarwater
    daar moeten ze uitblijven
    die moeten er de kost mee verdienen

    Geplaatst door: peter op
  • zeesleper waarvoor gebruiken de zogenaamde bergers dan ook bijna allemaal een snelle rib om hun zogenaamde berging te doen.
    volgens mij is er in de keus van het materiaal van de knrm en de bergers bijna geen verschil.

    Geplaatst door: ijsselmeervisser op
  • Laat alle mooiweer watersporters hun mond maar houden over wel of niet proffesionele bergers.
    Toevallig moet je niet zeiken als je voor je lol op het water vaart, daar is op zich niets mis mee, zorg dat je je boeltje goed voor mekaar hebt, maar degenen die zomers en winters op zee zitten praten wel anders en dat weten de bergers ook, op de KNRM site’s vinden ze het ‘bijna’ jammer dat ze een seizoen maar 2 of 3 keer hebben kunnen uitrukken. Wees blij dat er niets is gebeurt. Maar goedwillende amateurs moet je maar hun gang laten gaan

    Geplaatst door: Harms-Bergung op
  • In Laaksum ligt zomers wel een “professionele berger” maar’s winters niet en dan zijn de stations Hindelopen, Urk en Lemmer wel “open”.
    Nut en offer worden bij de berger dus wel tegen elkaar afgewogen.
    Dat doet de KNRM niet.

    Geplaatst door: jaap op
  • Zo vaart er ook een berger ‘HOGE’ rond in Huizen die met 37 knopen (65 km per uur) de haven van Huizen uitknalt voor een vastgevaren bootje om de KNRM maar voor te zijn. absurt! Jammer dat de KNRM door schuttevaer weer zo neergezet wordt. Als ik een brief zal schrijven over de bergers die uit gekkigheid alles van dek trekken dan hoor je niks van schuttevaer. Altijd dat gezeur op de KNRM.. Tot dat je ze eens nodig hebt. Dan wil ik al die azijnpissers nog wel eens horen.

    Geplaatst door: Schipper op
  • De KNRM racet een beetje macho over het water met hun uit de kluiten gewassen rubberbootjes. Bemoeien zich overal mee, waarom doe je met die wastobbes niet alleen personen vervoer? Moet je een beetje met 2000 pk(Arie Visser) volgas een half uur aan een boot liggen trekken, want ja, de brandstof wordt toch betaald door de donateurs, bij deze zeg ik mijn lidmaatschap op. Laat de vrijwilligers lekker mensen redden, het materiaal gaat naar de bergers. Een RIB is om snel ergens te komen en snel weer te gaan… Een [SLEEP]boot om te slepen…

    Geplaatst door: Zeesleper op
  • Jachtje op de dijk bij Yerseke aan lagerwal. Sleepboot van bergingsbedrijf Polderman ter plaatse en ziet geen kans en deed zelf geen poging (waarom niet??) het precies hoog water met afnemende getijden het jachtje vlot te slepen.
    Haast was geboden en de Jan van Engelenburg (KNRM station Hansweert) doet “professioneel” een poging en krijg hem vlot.
    Regelmatig zie ik hier een berger zgn. “profesioneel”bezig met een sleepboot en rubberboot, in charter van Multraship, alleen bezig.
    Ik als beroepsschipper vindt dit onverantwoord en ook zeker niet kunnen. Zelf mag ik niet alleen mijn schip van 37.00 meter bemannen want dan komt de overheid in de vorm van RWS en KLPD om de hoek kijken met alle gevolgen vandien. Blijft me telkens weer verbazen hoe er met twee maten wordt gewogen. eerderdags gebeurt er wat met hem en dan?? Onderbemand noem ik dat, zoals ook bij sommige andere bergers.
    Dit is anders bij de KNRM. Daar zijn de boten met minimaal goed opgeleide mensen bemand.
    Zou het “professioneel”uit het krantenartikel maar gauw schrappen!!!!!!!

    Geplaatst door: Zijlijner op
  • Prachtig deze discussie. Hoe de bergers erbij komen dat ze proffesioneel zijn. Over het algemeen studenten van de zeevaartschool die net komen kijken en heerlijk aan een boot gaat liggen trekken. Vaak over een bult heen inplaats van naar dieper water. Inderdaad niet waarschuwen en je er absoluut niet van uit kan gaan dat ze er altijd zijn. Daar kan jij bij de KNRM wel altijd op bouwen. Zou toch prachtig zijn indien de bergers altijd beschikbaar zijn, dan hoeven de knrmers niet voor iedere lullige actie van hun werk weg worden geroepen.

    Wederom zon ding van een falende overheid. Neem nu toch eens die verantwoordelijkheid. Overheid doe je ding, zorgen gewoon voor betaalde reddingsdienst die alles professioneel doen en waarbij gewoon de verleende hulp in rekening wordt gebracht.

    Geplaatst door: Nog een zeiler op
  • Een bootje met pech kan ook erg in de problemen zijn. Ik zou dan zo snel mogelijk hulp hebben en van de KNRM weet ik dat die goed is. Als er een berger eerder is kan je daar toch altijd nog zaken mee doen?

    Geplaatst door: dees op
  • Ik ken de ‘grote verhalen’ uit de kroeg van Terschelling, waar de bergers lachend vertellen hoe ze die domme zeilers liggen op te wachten rond de ondieptes, ze niet waarschuwen dan, want het is gewoon handel voor ze. Een peperduur jacht dat gewoon voor anker was gegaan en waarvan de opvarenden met hun rubberboot naar het eiland voeren, werd afgesleept, omdat t gevaar zou lopen, reken dat de factuur zo’n tien procent van de nieuwwaarde bedraagt, kassa dus voor de bergers….Als je bergers zo hoort vertellen over hun handel verlies je elk respect voor ze en lijken de uitlatingen van de KNRM meer dan terecht. Ze maken gebruik van de nare omstandigheden waar mensen in verkeren en houden ze zoet met te vertellen dat de verzekering alles wel betaalt, dat moet in praktijk nog blijken. Dus in een niet zo hele erge noodsituatie rustig wegsturen en op de knrm wachten voorkomt veel narigheid achteraf.

    Geplaatst door: zeezeiler op
  • KNRM moet alleen mensen redden geen dingen,die zijn te vervangen

    Geplaatst door: Jan op
  • Ik ben erg blij dat er jaren geleden in Dordrecht ook een profesioneel KNRM station bij gekomen is die ons hulp kan bieden. Jaren terug kregen wij hulp van een berger uit den Bommel deze man komt met schip uit de tweede wereld oorlog je schrik je dood als dat langzij komten, dan spreekt men van prof. materiaal, altijd breek bij de bergers de sleeptros( ouwe troepen )die staat wel op de rekening je lacht je dood wat ze er allemaal bijverzinnen om aan mooi bedrag te komen. Wij bieden kosteloze hulp en regelen het met uw verzekering.Dik €4000,- en wij onze risco van €250,- kwijt hoezo kostenloos ??? verder nog een tip!!! haal direct het vlagje van je verzekering uit de mast want voor ze vast gemaakt hebben is er al contact met de verzekering over hoe erg dat het wel is aan boord.Bij mij hangt er een vlag van de KNRM in de mast dat geeft een goed gevoel.

    Geplaatst door: Donateur op
  • @ Bert 11.41
    Die vrijwillige redder heeft hopelijk geen minderwaardigheidscomplex en heeft al een boterham als het goed is. Die berger probeert m nog te verdienen. Dus als een ander je het brood uit de mond stoot heb je geen voldoening maar verlies gedraaid en honger!

    Als de KNRM zich nou beperkt tot het redden van mensen in nood en het slepen en bergen aan bergers overlaat. Ik kan me best voorstellen dat je als redder een milieuramp wilt voorkomen als je met een sleepdraad een schip van een strekdam kan afhouden. Maar een ambulance sleept toch ook geen auto van de snelweg?

    Geplaatst door: Sluizer op
  • Laat diegene die het eerst bij een schip aanwezig is, indien mogelijk, de berging uitvoeren.
    Sluit een verzekering voor je jachtje af en je hoeft je niet bang te maken over de kosten.
    De verzekeraar en de bergers kennen elkaar goed genoeg om uit te maken of er voor een eerlijke prijs is gevaren.

    Geplaatst door: Bertus Berger op
  • Je hoort altijd over opgeklopte rekeningen van bergers. Is daar ooit echt iets over bekend gemaakt? Als dat een volkomen onterechte veronderstelling is dan zouden er wel ontkennende verhalen komen maar die hoor ik nooit.
    Dus er schuilt denkelijk wel waarheid in.
    “de verzekering betaalt” maar is niet gek. Als kosten worden gemaakt betalen de verzekerden dat toch echt wel, via premies en eigen risico.
    En ja, eigen rsico is een keuze, maar niet zomaar een gering bedrag. Dus toch logisch -uitzonderingen daargelaten- dat de (jacht)schipper wacht op de KNRM.
    Ik daag de bergers uit openheid van tarieven te geven en dan eens af te wachten of men dat acceptabel vindt in het licht van de geleverde prestatie. Praten we daarna weer verder.

    Geplaatst door: PeterV op
  • Blijkbaar geeft de “vrijwilliger” van de KNRM meer vertrouwen bij mensen die misschien minder goed thuis zijn op het water. Een schone taak aan de bergers om hun vooroodeel te ontkrachten…
    Dit is ook marktwerking… Als blijkt dat bergers met dure investeringen niet opkunnen tegen een prof. geregelde landelijk opererend bedrijf met veel kennnis en inzet dan is het bedrijf misschien niet marktwaardig.
    Ik vind wel dat indien er sprake is van een niet gevaarlijke situatie (b.v. zeiljachtje waarvan de motor niet werkt op een stralende zeildag) de KNRM sleepkosten in rekening moet brengen. Dit kan later door een onafhankelijke expert of commissie worden beoordeeld. Ik heb in mijn vakgebied vaak meegemaakt dat (zeil)jachten in ‘Nood” werden geholpen terwijl er voldoende andere veilige opties voorhanden waren.

    Geplaatst door: een zeiler op
  • De redding maatschappij is er om mensen levens te redden en hebben daar hun kennis en schepen op afgestemd. Bergen is een specialisatie die er op is afgestemd om het materiaal te redden dus laat iedereen zich daar aanhouden waar hij is voor opgeleid. Als blijkt dat er bij een redding actie de mens niet in direct gevaar verkeerd dan moet de redding boot standby blijven en de bergers hun werk laten doen ze moeten samenwerken maar elkaar niet in elkaars vaarwater lastig vallen

    Geplaatst door: Tjapko Smit op
  • Bij bergers die mensen in nood een (wurg?)contract in de maag splitsen kan men later bij de rechter verhaal halen omdat mensen in “nood” een zwakkere positie hebben. Men kan dit aanvaarden totdat men in veiligheid is en later de hoogte van de bergingskosten door een onafhankelijke rechter dit opnieuw laten beoordelen. Ik zou graag meewerken aan een proefproces hier in Nederland.

    Geplaatst door: een zeiler op
  • Ik zie de Typhoon nog steeds op een bank varen en omhoogschuiven, en ze lagen er nog lang en gelukkig
    Dit alles om een charterschip te redden, en toen kwam Vlieland. Moraal ….

    Geplaatst door: ronald vaartjes op
  • Ik vermoed dat de redders (meest vrijwilligers) tijdens een reddingsactie ook wel een bepaalde drang naar voldoening hebben. Als je dan uitrukt en een professioneel berger sleept het schip voor je neus weg dan geeft dat, zeker als vrijwilliger, erg weinig voldoening denk ik. Ik kan me best voorstellen dat ze bij een volgende keer bij zichzelf denken: “welk contract? welke afspraak?”

    Geplaatst door: Bert op
  • men vergeet ook te melden dat de kosten die bergers rekenen om iemand “hulp”te geven , zonder vooraf getekend contract de pan uit reizen, soms zelfs buiten proporties zijn , en dan betreft het niet om te slepen , maar ander klein werk.
    wat mij betreft inschatten wat noodzakelijk is , en indien niet super noodzakelijk gewoon wachten op de knrm, indien wel noodzakelijk , goede contract afspraken maken over de prijs , en waar mogelijk , gelijk handtekening op papier , dat voorkomt verassingen achter af.

    Geplaatst door: nagtegaal op

Reageer