Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

’s Werelds grootste en eerste cutterzuiger op LNG is voor DEME

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL | Royal IHC heeft zaterdag 10 november om zes uur ’s ochtends met succes de Spartacus te water gelaten. Deze 44.180 kW zelfvarende cutterzuiger is ontworpen en gebouwd voor DEME.

1 / 1
's Werelds grootste en eerste cutterzuiger op LNG is voor DEME

's Werelds grootste en eerste cutterzuiger op LNG is voor DEME

De ceremonie vond plaats op de scheepswerf van IHC in Krimpen aan den IJssel en werd uitgevoerd door mevrouw Fabienne Ackermans, echtgenote van bestuursvoorzitter Luc Bertrand van Ackermans & van Haaren, de eigenaar van DEME.

De Spartacus is ‘s werelds grootste zelfvarende cutterzuiger én de eerste die wordt aangedreven door vloeibaar aardgas (LNG). De vier hoofdmotoren kunnen werken op LNG, scheepsdieselolie (MDO) en zware stookolie (HFO). De twee hulpmotoren bevatten ook dualfuel technologie.

Nieuwe benchmark

Tijdens de bouw van de LNG-aangedreven sleephopperzuigers Minerva en Scheldt River hebben IHC en DEME uitgebreide kennis opgedaan. Deze knowhow was volgens de werf van onschatbare waarde tijdens de bouw van de Spartacus. ‘Als de eerste LNG-aangedreven cutterzuiger ter wereld, stelt de Spartacus een nieuwe
benchmark in de sector.’

Het schip heeft daarnaast nog meer innovaties, zoals een systeem voor de terugwinning van restwarmte, een door een persoon bediende baggerbesturing en een zware cutterladder die een baggerdiepte van 45 meter kan bereiken.

Duurzaamheid

‘DEME’s streven naar innovatie en aandacht voor duurzaamheid komt tot uiting in het
meerjarige vlootinvesteringsprogramma’, zegt directeur en CEO van DEME Alain Bernard. ‘De nieuwe toevoegingen aan de vloot maken deel uit van onze voortdurende inspanningen om de efficiëntie verder te verhogen, zowel in termen van productie als milieuprestaties. De Spartacus valt op door haar ongeëvenaarde kracht en high-tech functies aan boord. De cutterzuiger zorgt voor nieuwe prestatieniveaus en biedt onze klanten flexibele oplossingen voor baggerprojecten
in de meest ruwe en afgelegen omgevingen.’

IHC’s CEO Dave Vander Heyde is trots op het bereiken van deze belangrijke mijlpaal in dit uitdagende project: ‘IHC staat bekend om zijn bereidheid om grensverleggende schepen en equipment met hoge toegevoegde waarde voor haar klanten te ontwikkelen en produceren. De combinatie van kracht, omvang en innovatie maakt de Spartacus een perfect voorbeeld van een dergelijk project. DEME was ooit het eerste bedrijf dat een "jumbo" baggerschip op de markt bracht, wat heeft geleid tot een nieuwe generatie baggerschepen. Aangezien de Spartacus binnenkort ’s werelds grootste en krachtigste door LNG aangedreven CSD zal zijn, heeft DEME
met dit schip opnieuw een nieuwe standaard in de markt gezet.’

De Spartacus heeft haar eerste nominatie voor een award al ontvangen. DEME staat op de shortlist van de Dredging & Port Construction Awards in de categorie ‘baggerschip van het jaar’. De winnaar wordt op 20 november 2018 bekend gemaakt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook