Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Cavotec Nederland: sneller en veiliger afmeren met zuigplaten

Cavotec Nederland in Woerden plaatst binnenkort het eerste automatische af- en ontmeersysteem van MoorMaster in een Nederlandse haven. Het systeem komt in de veerhaven van Den Helder. De veerboten van TESO zullen hiermee in de toekomst worden vastgelegd aan de kade.

1 / 2
Cavotec

Cavotec

  • Walstroominstallaties voor de zeevaart

Het door Cavotec ontwikkelde systeem maakt trossen overbodig. Het legt een schip vast, langs een kade of ponton, met behulp van 2,50 vierkante meter grote zuignappen of zuigplaten, die zich letterlijk vastzuigen aan de stalen wand van het schip. De zuigplaten zitten vast aan hydraulisch bewogen armen en hebben een 10 centimeter dikke rubberen afsluitrand. ‘Wanneer een schip afmeert drukken de computergestuurde armen de zuigplaten tegen de scheepshuid’, zegt directeur Sietse Nap van Cavotec Nederland. ‘Door de dikke rubberen randen ontstaan  luchtdichte ruimtes tussen zuigplaten en scheepswand, die vervolgens met vacuümpompen binnen zes seconden vrijwel vacuüm worden getrokken, waarna het schip vastligt. De rubberen randen zijn zo dik dat kleine oneffenheden, zoals lasnaden, de luchtdichte afsluiting niet verstoren.’

Besparing

Per jaar verwacht TESO straks meer dan 170.000 liter gasolie (en 450 ton CO2) te besparen met het systeem. ‘De schroeven staan nu tijdens het van- en aan boord nemen van passagiers en auto’s in Den Helder altijd bij’, zegt Marc Bakker, hoofd van de  technische dienst van TESO. ‘Ze drukken het schip dan met 1300 kW in de fuik van de Veerhaven. Wanneer de MoorMasters het schip vasthouden hoeft dat niet meer. De generatoren die de dieselelektrische aandrijving verzorgen hoeven dan veel minder vermogen te leveren. Ze blijven wel draaien, om het hotelbedrijf van stoom te voorzien.’ Bijkomend voordeel is dat de bodem van de veerhaven niet meer wordt omgewoeld.

Er komen twee MoorMasters met in totaal vier zuigplaten met een zuigkracht van 20 ton elk te staan op een nieuwe ponton in de verbouwde Veerhaven. ‘Wanneer het schip gemeerd ligt duwen de zuigplaten het nog een stukje naar voren, in de vering van het remmingwerk, zodat alle speling eruit is’, aldus Bakker.

Ook de nieuwe veerboot, de Texelstroom, die eind 2015 in de vaart komt, gaat het systeem gebruiken. ‘Dan arriveert er elk half uur een veerboot in de haven die daar dan 10 minuten ligt.’

Het systeem wordt gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat en TESO, met steun van het Waddenfonds en de provincie Noord-Holland.

In sluizen

Het MoorMaster-systeem wordt wereldwijd in diverse havens en sluizen gebruikt. ‘Het versnelt het af- en ontmeren aanzienlijk en schepen liggen vaster op hun plek. Bij containerschepen versnelt dat het proces van laden en lossen. Normaal gemeerde schepen bewegen soms zo heftig dat het laden- en lossen moet worden onderbroken. Een MoorMaster-systeem anticipeert op zulke bewegingen met een tegenkracht, waardoor schepen niet of nauwelijks heen en weer bewegen’, zegt Nap. ‘In sluizen versnelt het de doorstroming en vergroot het de veiligheid. Er staan al een aantal jaren MoorMasters in twee sluizen van de St. Lawrence Seaway, die de Atlantische Oceaan verbindt met de Grote Meren. Deze MoorMasters bewegen langs een verticale rail mee met het waterpeil van de sluis dat tijdens het schutten 14 meter stijgt of daalt. Schepen liggen daar nu binnen een minuut vast, zonder dat er een matroos aan te pas komt.’

Deining

Het systeem vereist geen aanpassingen aan schepen. ‘Elk schip met een rechte zij kan worden vastgelegd’, zegt Nap. ‘Het computergestuurde systeem is vanaf de wal of vanaf het schip in werking te stellen. Afhankelijk van het type kunnen de hydraulische armen horizontaal een meter en verticaal twee meter bewegen.’ Wanneer een schip tijdens het lossen of door het getij, meer dan twee meter omhoog komt of zakt, wandelen de zuigarmen automatisch langs de huid van het schip omhoog, waarbij de zuigplaten, om en om het schip even loslaten om zich te herpositioneren. Slingeren is evenmin een probleem. ‘De zuigplaten kunnen tot een bepaalde hoek draaien. Dat vangt ook het scheef hangen op tijdens laden en lossen.’

Een aantal jaren terug plaatste Cavotec een systeem in de containerhaven van Salalah in Oman. ‘Die haven is naar zee toe open, waardoor de oceaandeining er flink doorzet. Wanneer die een schip in beweging brengt, versterken uitrekkende trossen en springen het pendeleffect van de deining. Schepen maken daar dan halen van drie meter. De MoorMaster bracht dat terug tot 10 centimeter.’

Cavotec heeft inmiddels wereldwijd systemen geplaatst. Ook heeft het bedrijf opdracht gekregen tot het ontwikkelen van een ATEX (explosie vrije) MoorMaster voor LNG-tankers.

Walstroom

Cavotec bouwt daarnaast walstroominstallaties voor de zeevaart. ‘Met één van onze partners hebben we in Hoek van Holland het kabelmanagementsysteem voor RoRo-ferries gebouwd’, zegt Nap. ‘Wij leverden de interface tussen wal en schip. De kabels wegen zes kilo per meter en de waterdichte aluminium stekers 10 kilo. Het 60 Hertz walstroomsysteem werkt met 11 kV, dat houdt de stroom laag en de kabels nog enigszins handelbaar.’

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook