Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Regels afval zeeschepen aangescherpt

rotterdam

De voorwaarden voor lozing van vuilnis en vaste bulkstoffen door zeeschepen zijn per 1 januari 2013 aangescherpt. De belangrijkste aanpassing is het invoeren van een algeheel lozingsverbod, met een enkele uitzondering. Het principe is gewijzigd van ‘alle vuilnis mag overboord behalve’ in ‘er mag geen vuilnis meer overboord behalve’.

Voor vuilnis vallen voedselrestanten vanwege de hygiëne aan boord onder de uitzondering. Ladingrestanten mogen alleen worden geloosd als ze niet als schadelijk voor het mariene milieu zijn geclassificeerd. Op elke uitzondering op het lozingsverbod is een minimale afstand tot de kust geldig waarop en hoe legaal mag worden geloosd. Binnen de vastgestelde bijzondere gebieden zijn aparte voorwaarden van toepassing op lozingen van voedsel en ladingrestanten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook