Texelstroom is overgeschakeld op gas

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar de nieuwe TESO-veerboot vaart sinds de tweede week van juli op gecomprimeerd aardgas (CNG). Volgens TESO-directeur Cees de Waal is de Texelstroom in Europa de eerste veerboot die op CNG vaart en is het een belangrijke stap op de weg naar verduurzaming van de scheepvaart.

PAS TEXELSTROOM GAS

De Waal maakte deze mijlpaal in Den Helder bekend tijdens de bijeenkomst van de Maritime Campus Netherlands (MCN), die in het teken stond van Duurzaam Verbinden. ‘Met twee van onze vier 12-cilinder ABC dieselgeneratoren kunnen we circa anderhalve dag op CNG varen. Het gas wordt ‘s nachts via een speciaal gasstation op Texel geladen. Op het topdek staan twee speciale containers met gasflessen, waarin het gecomprimeerde gas wordt opgeslagen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer