Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Veka en Deen Shipping stappen samen in LNG-markt

GORINCHEM

De Veka Group en Deen Shipping gaan samen een LNG-bunkertanker (89,70 x 10,20 meter, 2250 kubieke meter) bouwen. De voor de binnenwateren ontwikkelde LNG-bunkertanker kan straks binnendoor naar de LNG-terminal in Zeebrugge te varen. Met het daar ingenomen LNG kan de tanker op LNG varende zeeschepen in Antwerpen en Rotterdam bunkeren en LNG-bunkerstations voor de binnenvaart bevoorraden.

1 / 2
Veka en Deen Shipping stappen samen in LNG-markt

Veka en Deen Shipping stappen samen in LNG-markt

De samenwerking werd woensdag in Gorinchem op de beurs Construction & Shipping Industry bekend gemaakt. In de stand van Veka tekenden Peter Versluis, Gerard Deen en Ed de Jong daarvoor een samenwerkingsovereenkomst. Daarin staat dat ze onder de naam ‘Veka Deen LNG’ gezamenlijk de LNG small scale markt gaan ontwikkelen.

De bunkertanker is het eerste product van die samenwerking. Het is de bedoeling dat het schip grotendeels bij Veka in Werkendam wordt gebouwd. Daar komt een showroom voor LNG-schepen en een 600 meter lange bedrijfshal. ‘We gaan daar ook eigen LNG-tanks bouwen’, vertelde Peter Versluis.

Het LNG in de tanks van de bunkertanker wordt onder een zekere druk opgeslagen. Waarschijnlijk om het LNG tijdens het bevoorraden van op LNG varende zeeschepen en bunkerstations voor de binnenvaart snel te kunnen lossen.

Eerder bouwde VEKA Group als eerste Nederlandse werf al een zeegaande LNG-tanker die ook op LNG vaart, de Pioneer Klutsen. Deen Shipping heeft als eerst een LNG aangedreven binnenvaarttanker ontwikkeld en in de vaart gebracht, de Argonon. (HH)

Reacties (1)
  • Paul Ros

    Prachtig schip. Jammers dat er achterop nog gangboorden rond de woning zijn gepland. Dat is mi niet nodig en het scheelt een hoop ruimte in de woning.

    Grappig dat beide bedrijven op hun site in inhoud in “vierkante” meters hebben staan.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook