Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Strontweek op Unescolijst

WORKUM

De Strontweek, dat wil zeggen de Strontrace, Beurtveer, Visserijdagen en de Muziek van Liereliet, is zondag 28 oktober opgenomen in het register van Immaterieel Erfgoed van Unesco. Volgens deskundigen is dat mooi: het belang wordt erkend en het is een verzekering voor de toekomst. Een Friese gedeputeerde, de voorzitter van Vereniging Zeilvracht en natuurlijk initiator Reid de Jong zetten hun handtekening.

1 / 3
De getrainde jaagploeg van de Willem Jacob leverde een belangrijke bijdrage aan de eindoverwinning. (Foto Hajo Olij)

De getrainde jaagploeg van de Willem Jacob leverde een belangrijke bijdrage aan de eindoverwinning. (Foto Hajo Olij)

  • Winnaars Strontrace bewijzen: ervaring telt

  • Geploeter aan lager wal en zeilend maststrijken

Door Hajo Olij
Maar als er geen schepen naar de Strontrace komen, houdt het snel op. Gelukkig, die waren er: vier in de zware en acht in de lichte klasse. Dat is meer dan in de afgelopen jaren en het zou ook spannend worden. De weersvoorspelling was verschrikkelijk: gure buien, wind eerst noord 7 en in vlagen 8, draaiend naar het westen. Bij de start scheen de zon nog en met een matige noordwestenwind was it Soal bezeild. Klipperaak Maria hees te snel alles omhoog en botste op de kont van de kraak Vooruitgang. De winnaar  van vorig jaar, de klipper Willem Jacob zag het aankomen en wachtte geduldig. De toeschouwers moesten uitkijken: de gieken veegden over de dijk.

Bruggen kapot
Een brug in Haarlem was kapot en één klep van de brug bij Cruquius zat vast. Daarom moesten deze zware strontschepen heen en terug over Amsterdam. Al voor de Kaag lag de Willem Jacob een paar uur voor. Ervaring telt en de jaagploeg met veel frisse Groningse meiden liep prachtig in de maat, hier was vooraf op geoefend. Hevelaak Anna Mijntje verdaagde bij het uitkomen van de Pieter Leeuwensloot aan het einde van de Westeinder hopeloos aan lager wal. Met bomen lukte het bij deze wind niet daar weg te komen. Met een rubberbootje roeien naar de hoge wal, daar een stootwil aan een heel lang touw te water en met de wind mee naar het schip laten drijven, lukte wel. Een paar lange trossen werden aan elkaar geknoopt, met het touwtje naar de hoge wal getrokken en daar belegd. Nu kon op de verhaal kop van de ankerlier de aak naar de hoge wal worden getrokken. Wat een geploeter.

Intussen was de Vooruitgang al voorbij gejaagd. Bij de klipperaak Maria lagen ze vlakbij even te rusten, die hebben niks gemerkt. Ervaring telt, de zware en grote klipper Willem Jacob won overtuigend en zeilde 16 uur voor de Vooruitgang it Soal binnen.

Schipperskunst
Vier keer op rij won het skûtsje Verwisseling de Strontrace in de lichte klasse. Nu was er serieuze tegenstand, de Zes Gebroeders uit Makkum en de Westenwind van Daan van der Meer zeilen in de A-klasse van de IFKS. De Verwisseling won in Lemmer bij de Friese Hoekrace in de B-klasse, de Eenvoud van Remy de Boer zeilde daar in de middenmoot. Allemaal zeilden ze via Lelystad en doken bij  Haarlem de Ringvaart in. De Zes Gebroeders lag op kop, de Eenvoud er vlak achter. Bij de Verwisseling ging het twee op, twee af om krachten te sparen. Vanaf hier ging ook hun ervaring meetellen. Ze maakten als eersten vast bij het keerpunt in Warmond.

Tussen de gebouwen op de wal viel de wind bijna weg, maar in de open stukken woei het hard. De tjalk Nooit Volmaakt van Rob Ligtenberg viel bijna plat. De Vier Gebroeders streek bij de spoor- en verkeersbrug in Sassenheim al zeilend de mast. De gebroeders Halbertsma lieten zo een knap staaltje schipperskunst zien en daarmee liepen ze gelijk de skûtsjes Westenwind en Jonge Durk voorbij, die moesten eerst afmeren om te strijken.

Strak ritme
De Verwisseling bouwde op de terugtocht de voorsprong verder uit. Zoals ze in een strak ritme door Amsterdam boomden, was grote klasse. De Zes Gebroeders had problemen met de gaffel en zeilde een stuk alleen op de fok. Later, bij de toren van Hindeloopen, liepen ze vast. Vlak onder de dijk en bij de harde wind aan lager wal, zaten ze daar niet lekker. De reddingboot werd besteld, weg mooie uitslag. Ervaring telt bij de Strontrace.

De Geertje Roa en de Nooit Volmaakt zijn niet de snelste schepen, maar deden al vaak mee en werden twee en drie. Weer won dus de Verwisseling, voor de vijfde keer, in de snelle tijd van ruim 38 uur. Het oude record van Age Bandstra, 36 uur blijft wel staan.

Uitslagen
Strontrace (lichte klasse): 1) Verwisseling, Bas Krom (38:37); 2) Geertje Rosa, Jasper Kleine (43:38); 3) Nooit Volmaakt, Rob LIgtenberg (45:38); 4) Eenvoud, Remy de Boer (47:02); 5) Vier Gebroeders, Eelke Halbertsma (48:04); 6) Vriendschap, Peter van der Schaaf (50:33); 7) Jonge Durk, Willem Plet (52:55); 8) Westenwind, Daan van der Meer (51:20); 9) Zes Gebroeders, Marten Visser (43:22).

Strontrace (zware klasse): 1) Willem Jacob, Tsjerk Hesling Hoekstra (52:34); 2) Vooruitgang, Johan Wijker (68:38); 3) Anna Mijntje, Patric Booi (70:45); 4) Maria, Ton Krom (68:55).

Beurtveer: 1) Overwinning, Joost Martijn; 2) Hollandia, Evelien Prins; 3) Deinemeid, Jorrit Jouwsma; 4) Welvaart, Christiaan Prins; 5) Nicolaas Mulerius, Jan Vriesinga; 6) Avontuur (tweemaster), Wamme van der Kuip; 7) Alida, Remco Visser; 8) Johanna Engelina, Koen Al-Rawi; 9) Elizabeth, Jan Dekker; 10) Wending, Jodi Apeldoorn; 11) Lutgerdina, Mark Muller; 12) Moekezorn, Gerrit Boonen; 13) Avontuur (klipperaak), Lex Plomp; 14) Bontekoe, Niels Lassing; 15) Gulden Belofte, Bertil Vermeulen; 16) Wilhelmina, Robert Demage; 17) Dankbaarheid, Dirk Bruin.

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook