Kwartaalcijfers

Offshore Energy stuwt Boskalis naar beste derde kwartaal ooit

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis is bezig aan ‘een van de beste jaren’ uit zijn geschiedenis. Onder meer door een sterke vraag naar energie van zee beleefde het bedrijf uit Papendrecht het beste derde kwartaal ooit. De verwachting is dat de winst voor aftrek van onder meer belastingen voor dit hele jaar uitkomt op ruim 800 miljoen euro, een stuk meer dan in 2022.

De Ndeavor naast de FSO Safer. Een van de bijzondere bergingsklussen van dit kwartaal. Foto Boskalis

De baggerschepen van Boskalis waren onder meer veel actief in het Midden-Oosten, andere delen van Azi├ź en in Europa. De werkvoorraad is ook nu nog onveranderd groot, met 6 miljard euro aan projecten op de planken. Daardoor rekent Boskalis, dat vorig jaar door grootaandeelhouder HAL van de beurs werd gehaald, ook na dit jaar op goede resultaten. De verwachte winst voor aftrek van onder meer belastingen is beduidend hoger dan de 600 miljoen euro van 2022.

‘Met de hoge bezetting van onze vloot en de goede projectresultaten hebben we het beste derde kwartaal in onze geschiedenis gedraaid’, licht topman Peter Berdowski toe. ‘De grootste groei hebben we gezien bij Offshore Energy, waar onze strategie, die zich zowel op de traditionele energiemarkt als op de windmarkt richt, zijn vruchten afwerpt.’ Maar Boskalis zegt dat de groei in alle onderdelen van het bedrijf zit.

Boskalis was de afgelopen maanden onder meer bezig met het bergen van de Fremantle Highway, die eind juli ten noorden van Ameland in brand vloog met veel elektrische auto’s aan boord. En het leegpompen van de FSO Safer, de gammele olietanker voor de kust van Jemen. ‘Bij Salvage hebben we de afgelopen maanden een aantal prominente opdrachten, waaronder de FSO Safer in de Rode Zee en de Fremantle Highway in de Waddenzee, succesvol afgerond’, stelt Berdowski.