Dan werkt het zo

Als het werkt: metrisch en imperial

Na de Franse revolutie van 1789 kwam ook een wetenschappelijke revolutie op gang. Alles moest worden gestandaardiseerd. En als het even kon op tienvouden worden gebaseerd. Men ging zelfs zover dat er 20 uur in een etmaal moesten komen en dat de weken 10 dagen kregen. Niet iedereen was daar gelukkig mee, want eens in de zeven dagen een vrije dag was natuurlijk te prefereren boven eens per 10 dagen. Toch heeft het decimale of metrische systeem veel goeds gebracht.

De inch (onder) is in 16 delen verdeeld, maar is nog niet zo nauwkeurig als de millimeter (boven). Een verdeling in 32 komt in de buurt. Maar 3 x 9 mm is gemakkelijker uit te rekenen dan 3 x 9/16 inch. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: metrisch en imperial | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: metrisch en imperial

Na de Franse revolutie van 1789 kwam ook een wetenschappelijke revolutie op gang. Alles moest worden gestandaardiseerd. En als het even kon op tienvouden worden gebaseerd. Men ging zelfs zover dat er 20 uur in een etmaal moesten komen en dat de weken 10 dagen kregen. Niet iedereen was daar gelukkig mee, want eens in de zeven dagen een vrije dag was natuurlijk te prefereren boven eens per 10 dagen. Toch heeft het decimale of metrische systeem veel goeds gebracht.

De inch (onder) is in 16 delen verdeeld, maar is nog niet zo nauwkeurig als de millimeter (boven). Een verdeling in 32 komt in de buurt. Maar 3 x 9 mm is gemakkelijker uit te rekenen dan 3 x 9/16 inch. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer