Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Nederlandse marine ontkent invloed op zinken Frans vissersschip

Londen

De bemanning van de Nederlandse onderzeeboot Dolfijn, heeft in 2004 voor de kust van het Engelse Cornwall geen fouten gemaakt toen daar in de buurt een Franse trawler plotseling zonk. De Dolfijn voer bovendien op dat moment meer dan 20 kilometer van de plek waar de vissersboot zonk. De onderzeeboot is daarna die plek wel genaderd om deel te nemen aan de reddingsoperaties. Dit heeft de marine in een rechtszaak in Londen naar voren gebracht.

1 / 1
De Dolfijn in 1993. (Foto Wikimedia)

De Dolfijn in 1993. (Foto Wikimedia)

Nabestaanden van de omgekomen vijf bemanningsleden van de Bretonse trawler GV-842421 Bugaled Breizh zoeken nog steeds naar een verklaring voor de plotselinge ondergang van het schip. Het was mooi weer en de zee was kalm. Ze stellen dat er een verband moet zijn met de NAVO-oefening en dat er voor het zinken een onderzeeboot is gezien. Dat zou mogelijk de Dolfijn zijn geweest die er op een NAVO-oefening was. Kapitein Jeroen van Zanten van de duikboten-afdeling van de Koninklijke Marine heeft via een videoverbinding de Britse rechters echter gezegd dat er toen geen fouten zijn gemaakt en de Dolfijn pas na het zinken in de buurt kwam.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(ANP / JB)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook